Tyhle potraviny nemají ve zdravém jídelníčku co dělat

www.bigstockphoto.com
|
16. 05. 2020
|
Jestli ti aspoň trochu záleží na tom, jestli jsi zdravá a jak vypadáš, určitě se snažíš dodržovat pravidla zdravého životního stylu. K tomu neodmyslitelně patří zdravý a vyvážený jídelníček. Víš, proč jsou pro něj tohle ti největší strašáci?

Když nechceš, nemusíš se striktně řídit tím, co nejlepší a co bys měla jíst. Tak bys hodně omezila celý výběr a nakonec bys stejně sklouzla k nezdravým jídlům a pochoutkám. Základ je zaměřit se na to, co opravdu nejíst a nepít, abys svou situaci ještě nezhoršila. Třeba následujícími „dobrotami“.

Pizza

Bohužel ji opravdu musíme dát na první místo. Ne že by šlo o vyložené zlo, když se podíváme na skladbu – často se objevuje šunka, sýr, zelenina, vajíčka nebo houby. Jenže celé těsto se klasicky vyrábí z rafinované pšeničné mouky, která představuje hromadu prázdných kalorií, tedy takových, z kterých tělo nic moc nezíská, přijme spoustu energie, a přesto můžeš mít za chvíli hlad.

bigstock-pizza-restaurant-menu-delici-206273500.jpg

Kdo by si dokázal dát jeden dílek pizzy?
Bigstockphoto
Pizza je podle všeho nejkonzumovanějším jídlem na světě. Její kalorie jsou ale vražedné.

Že po pizze jen tak hlad nedostaneš? To bude asi tím, že neskončíš u jednoho trojúhelníčku, ale dopřeješ si aspoň půlku pizzy nebo ji dokonce spořádáš celou na posezení. Pak je ti těžko, jsi přejedená a na jídlo po zbytek dne nepomyslíš. Pizza je přitom extrémně kalorická. Snadno s ní vyženeš denní kalorický příjem tak vysoko, že se ti nepodaří ho jen tak setřást a zaděláš si na tukové polštáře všude po těle.

Bílé pečivo

Kdo by si občas nedal čerstvý bílý rohlík s máslem? Často bychom to ale dělat neměli. Jsme totiž zase u té rafinované pšeničné mouky. Pokrmy z ní nás zasytí jen na chviličku, a přitom tělu dodají spoustu kalorií. Radši nahraď bílé pečivo tím žitným nebo si doma upeč svoje vlastní, abys věděla, co v něm opravdu je.

Kupované sladké pečivo

Ty plněné croissanty, šátečky, mřížky, donuty a klasické koblížky, které na tebe v obchodě tak pomrkávají, sice krásně vypadají a chutnají skvěle, ale s posledním soustem by měla zmizet i tvoje radost. Tyhle dobroty jsou nejen přeslazené, ale ve spoustě případů i mastné. Znovu je tu bílá mouka a prázdné kalorie. Nejlíp uděláš, když zaženeš chuť na sladké ovocem nebo si upečeš svoje vlastní dobroty – z ovesných vloček, kokosu, kvalitní čokolády a dalších mňamek, které uspokojí tvoje chutě a navíc tě ještě zasytí.

bigstock-chocolates-background-chocola-211036210.jpg

Donuty a koblížky jsou lahůdka, ale v jídelníčku se je nevyplatí mít.
Bigstockphoto
Všechny ty sladké napečené dobroty vynech. Ochutnej jednou za měsíc a konec!

Cukrovinky

Pochopitelně. Už jenom ten název jasně říká, o co v těchto dobrotách jde. Jen těžko se jich vzdává, pokud nepatříš k těm, kteří prostě ze své podstaty milují sladké. Ale je to nutné, pokud chceš žít zdravě. Místo mléčné čokolády, ve které jde spíš jen o tuk, zkus tu hořkou. Jednak jí nesníš tolik a jednak to je ta opravdová čokoláda.

Uzeniny

Do zdravého jídelníčku patří maso, tedy aspoň do jídelníčku těch, kteří ještě nepropadli vegetariánskému a veganskému šílenství. Ideální je kuřecí a krůtí, o něco méně stojí výživoví poradci za hovězím a vepřovým. A samozřejmě je spousta dalších druhů. Pokud máš pocit, že uzeniny vyráběné ve velkém, které v marketu koupíš za pár korun, ti maso nahradí, tak se ho rychle zbav, není to totiž pravda.

Uzeniny můžou být kvalitní a můžou obsahovat vysoký podíl masa. Vždycky se ale zaměř na to, kolik obsahují tuku a soli. To jsou totiž dva největší strašáci právě u tohoto druhu potravin. Taky si pamatuj, že kvalitní uzeniny s vysokým podílem masa najdeš mezi těmi dražšími.

Smažená jídla

Je jedno, jestli jsou to smažené kuřecí kousky, sýr nebo obalovaný květák, případně milované hranolky. Smažením se zvyšuje kalorická hodnota pokrmu a o zdravotních výhodách této úpravy jídel nemůže být ani řeč. A strouhanka? Tak tu asi taky nemá cenu příliš komentovat. Radši si zeleninu připrav v páře a plátek masa hoď na pánvičku s kapkou olivového oleje.

bigstock-fried-chicken-legs-with-french-172343681.jpg

Smažení je nejspíš nejhorší tepelná úprava pokrmů.
Bigstockphoto
Na smažená jídla zkus zapomenout. Občas si s nimi zahřeš, tím by to ale mělo skončit.

Slazené nápoje

Teď už to víme úplně všichni bez výjimky. To, že to někteří ignorují, už je jiná věc. I nápoje můžou být na rozdíl od vody nebo čaje kalorické a plné cukru, který se nám postupně zákeřně usazuje všude po těle a dělá z nás spíš pneumatiky než krásné postavy. Bohužel to do jisté míry platí i o ochucených minerálkách.

A na místě je zmínit taky to, že kupované džusy nejsou to samé co ovocné a zeleninové šťávy, které výživoví poradci s radostí doporučí. Radši si doma vymačkej pár pomerančů a vykašli se na džus, který nemá s ovocem nic společného a jako bonus dostaneš cukr, cukr a zase cukr.

Co si nedokážeš odepřít a čím nejčastěji hřešíš? Napiš nám to do diskuze pod článkem!

Související články