Tejpuju, tejpuješ, tejpujeme. Barevné náplasti opravdu pomáhají od bolesti

Bigstockphoto
|
07. 11. 2022
|
Nemusíš být vrcholový sportovec, aby sis mohla vylepšit končetinu, záda nebo krk barevnou „náplastí“. Pořád tápeš, co to lidem vykukuje z oblečení a k čemu to vlastně slouží? Tak to je tejpování, seznamte se!

Právě vrcholoví sportovci využívají tejpy snad méně než obyčejní smrtelníci, protože schopnost regenerace jejich svalů je na vyšší úrovni než ta naše. I na nich se dá ale tahle věcička zahlédnout.

Co je tejp(a) a tejpování

Tejpy jsou pružné pásky v nejrůznějších barevných provedeních, které ulevují od bolesti namáhaných částí těla. Zatímco náruživému turistovi a jeho nohám zpříjemní týdenní dovolenou v Tatrách, tomu, kdo se hrbí u počítače, pomůže s bolestmi šíje a ramen.

Tyto lepicí pásky slouží jako fyzioterapeutická pomůcka, kterou můžeme snadno a bez vnitřních zásahů pomoct svalům v jejich regeneraci. Pokud máš problém s vazy a šlachami, taky nedáš na tejpy brzy dopustit.

bigstock-exercise-for-knee-110137745.jpg

Tejpy se liší barvou jen z estetického hlediska.
Bigstockphoto
Z tejpů se může stát pěkný a stylový doplněk!

Myšlenka tejpování hodně vychází z teorie akupunkturních bodů. Právě proto, aby páska pomáhala, musí tejpování provádět profík nebo aspoň absolvent kurzu. Nebo někdo, kdo je schopný si problematiku sám nastudovat.

Tejpuje se od 60. let, ale účinky nejsou prokázány

Možná tě překvapí, že tejpy nejsou žádnou novinkou. Objevily se už v 60. letech, tehdy šlo ale o pevné fixační pásky, které měly podporovat svaly a klouby sportovců během jejich výkonů. Na konci 70. let spatřil světlo světa jiný, pružnější materiál. V roce 1988 už byly tejpy vidět na sportovcích na letních olympijských hrách v Soulu.

Ač je tejpování rozšířené, vědci nikdy neprokázali, že by mělo skutečné výsledky. Dodnes neexistují vědecké důkazy toho, že nalepení tejpu na koleno nebo šíji pomůže od bolesti kolena nebo šíje. A přesto se tejpují lidé po celém světě. Z vědeckého hlediska tejpy nejsou ničím víc než placebo.

I o placebu už jsme psaly. Neléčí nás náhodou jenom naše víra?

Nech to radši na odborníkovi

Tejpování je super, ale neměl by se do něj pouštět každý. Nejenže by špatně aplikovaná tejpa byl vyhozenými penězi, především by sis mohla ublížit a bolest si ještě zhoršit. Odborník taky použije kvalitní tejpy. Jejich cena začíná nad 250 Kč za 5 metrů pásky.

S nekvalitními tejpy příliš neušetříš. Když budeš chtít mít tejp třeba 4-7 dní, ten kvalitní vydrží. Ten, který koupíš za polovinu námi doporučované ceny, se ti odlepí už druhý den a ty budeš celou proceduru absolvovat znovu. Radši tedy jednou a pořádně.

A jak to funguje?

Říkáš si, že by šlo na kůži nalepit ledacos a proč tak nefunguje i izolepa? Hned vysvětlíme. Materiál, i když se to možná nezdá, je velmi podobný kůži. Tím, jak ho napneš nebo necháš volný, postiženou partii buď zklidňuješ, nebo stimuluješ. Nalepením tejpu dáváš kůži a podkoží podnět a tělo pak vydává reakci. Díky tejpům tělo upravuje informace, které přicházejí do mozku. Tejpy zajišťují lepší průtok krve a lymfy konkrétní oblastí. Už je tedy nejspíš jasné, proč zklidňují bolesti.

bigstock-fisiotheraphist-doctor-applyin-125361548.jpg

Tejpy se liší hlavně odolností a použitým lepidlem.
Bigstockphoto
Tejp se dokáže natáhnout o 40-60 % své původní délky. Záleží na tom, k čemu má v dané partii sloužit.

To, že je materiál podobný kůži, ale neznamená, že bychom ho měli mít na pokožce imrvére. Ač je neškodný a 99 % potíží vzniká přílišným natažením pásky, může docházet ke kožním problémům. A příjemné není ani nutné drhnutí lepidla po několikadenním nošení.

V čem jsou rozdíly?

To první, čeho si všimneš, jsou barvy tejpů. Ty jsou ale opravdu jen estetickým hlediskem. Neznačí, že černá je nejpevnější nebo že červená patří na ruce a zelená na nohy. Barvy tejpů jsou různé jen proto, aby ti dělaly dobře i z psychického hlediska. Někdo na sobě nesnese modrou barvu, jiný ji zase miluje a uvítá ji na sobě.

Rozdíly jsou tedy v odolnosti a v použitém lepidle. Některé tejpy nepřežijí noc, zejména když člověku vykukují z pyžama. Jiné s tebou zůstanou i týden. Závisí i na sprchování a koupání. Tím však nechceme říct, že by ses s tejpem neměla koupat nebo s ním plavat. Naopak – pásky jsou dělané tak, aby se s nimi dalo bez omezení cvičit, sportovat, a aby to nějakou dobu vydržely.

Máš zkušenosti s tejpováním? Pomohlo ti s něčím, nebo je to podle tebe placebo? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články