Superpotraviny: dočasný hit, nebo elixír života?

Bigstockphoto
|
02. 01. 2023
|
Slyšíme o nich v poslední době zleva zprava. Dávají na ně zastánci zdravého životního stylu i ti, kteří mu nepodlehli, ale baštit semínka či drobné plody jim vlastně nic neudělá. Víš, co mezi superpotraviny patří a v čem jsou tak super?

Superpotraviny neboli anglicky superfoods se nedají nijak striktně definovat, ale můžeme se opřít o jejich společné vlastnosti. Superpotraviny se vyznačují:

  • bohatým obsahem vitamínů, minerálů a stopových prvků
  • obsahem aminokyselin a antioxidantů
  • obsahem enzymů a vlákniny

Superpotraviny pochází v drtivé většině případů z mimoevropských zemí, často je lidé pěstují tam, kde nejsou tak úplně ideální podmínky. Superpotravinám to však nevadí, naopak jim to přidává na jejich pozitivních vlastnostech – aby přežily, uchovávají v sobě důležité látky. Navíc je v nehostinných oblastech lidé pěstují právě proto, aby z nich tyto důležité látky sami čerpali.

Nejznámější superpotraviny, na něž lidé slyší

Seznam superpotravin je dlouhý jak Nil. Někdo mezi ně řadí méně, někdo více plodů či celých rostlin. Znáš ty nejpopulárnější a nejrozšířenější?

Chia semínka

Chia semínka se rychle stala modlou vyznavačů zdravého životního stylu, kteří si je začali sypat do pudinku, jogurtu, tvarohu i ovesné kaše. Chia semínka jsou semena rostliny salvia hispanica, šalvěje hispánské, kterou pěstovali už Aztékové a Mayové. Dnes se pěstuje především v horských oblastech Střední Ameriky, ale šikovná pěstitelka to může zvládnout i v Česku v květináči nebo truhlíku.

Silné stránky chia semínek: vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které napomáhají správné činnosti mozku a pozitivně působí na činnost srdce, obsah bílkovin a vlákniny, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a E, z minerálů obsahuje síru, fosfor, mangan, sodík, draslík, vápník, železo a kobalt.

bigstock-healthy-eating-vegetarian-foo-98063249.jpg


Bigstockphoto
Chia semínka se dají nasypat snad do všeho. Už proto jsou populární.

Konopná semínka

Konopná semínka jsou úžasným zdrojem nenasycených esenciálních mastných kyselin, jež podporují metabolismus, činnost mozku a reprodukční systémy. Pochopitelně musí být na hony vzdálené THC.

Silné stránky konopných semínek: obsah vzácné omega-6 gama-linolové kyseliny, která má pozitivní vliv na pokožku a vlasy.

Acai Berry

Acai Berry jsou bobulovité plody palmy Euterpe oleraceae. Šťáva z těchto plodů působí silně antioxidačně, takže je vhodná pro očistné kúry. Je také skvělá pro posílení imunity a je vhodným doplňkem potravy při zvýšené psychické a fyzické zátěži.

Silné stránky Acai Berry: tyto bobule jsou bohaté na vitamín C, A, E a vitamíny řady B, z minerálů na vápník, draslík, mangan, železo, měď, bór a další, obsahují taky nenasycené mastné kyseliny, jež pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Aloe vera

Aloe vera se jeden čas začalo přidávat téměř do všeho – do nápojů, do krémů, do mýdel… Aloe vera má antioxidační, protizánětlivé a zklidňující účinky, snižuje krevní tlak, je bohatá na organické kyseliny a aminokyseliny, je nabitá vitamíny a minerály napříč jejich skupinami.

Silné stránky aloe vera: rostlinu můžeš pěstovat doma a kdykoli, když budeš mít problémy s pokožkou (např. ekzém), můžeš odstřihnout kousek listu a přikládat ho na postižené místo – to by se mělo zklidnit.

Goji

Goji nebo také kustovnice čínská se u nás objevila poměrně nedávno a zažila tu pěkný boom. Červené plody najednou chtěli zobat skoro všichni. Proč? Protože snižují hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu, podporují regeneraci jaterních buněk a činnost srdce, působí jako antioxidant a jsou vhodné při řešení impotence.

Silné stránky goji: obsah vitamínu C až 500x vyšší než u pomerančů, vysokých obsah nejrůznějších aminokyselin, vitamínů a minerálů (třeba železo, zinek, měď nebo vápník), 15 % objemu plodů tvoří bílkoviny.

bigstock-121920347.jpg


Bigstockphoto
Má tvůj miláček delikátní problém? Třeba by mu pomohla kustovnice čínská...

Guarana

Plody paulinie opojné poskytují konzumentům kofein, ale na rozdíl od kávy se ten z guarany vstřebává postupněji, takže působí déle. Guarana stimuluje centrální nervový systém, podporuje mentální činnost a odstraňuje únavu, takže není divu, že ji jako bonbóny zobou o zkouškovém studenti. Pokud máš ale vysoký tlak, tak pryč od ní – guarana ho totiž zvyšuje.

Silné stránky guarany: kromě toho, že obsahuje tři látky působící jako kofein, také nabízí vitamín C a vitamíny skupiny B. Je úžasná pro celkovou regeneraci organismu.

Kakao

Rozhodně si nepředstavuj přeslazený prášek, který jsi jako dítě tolik milovala smíchaný s mlékem. Kakaem myslíme prášek z kakaových bobů nebo samotné boby. V těch je totiž spousta hořčíku, síry, chromu, železa, manganu a zinku. Kakao má také vynikající antioxidační účinky. Poctivé čokolády s obsahem kakaa nad 85 % proto nejsou tabu ani při správné životosprávě.

Věděla jsi, že kakao obsahuje 0,1–0,5 % kofeinu? V kakaovém prášku se jedná o spodní hranici nebo množství ještě menší.

Silné stránky kakaa: díky obsahu celé škály minerálů upravuje hladinu cukru v krvi, pomáhá od svalových křečí, napomáhá k pěkné a klidné pokožce a ke zdravým vlasům.

Karob

Karob se často používá jako náhražka kakaa a ničemu to vlastně moc nevadí. Karobový prášek pěstitelé získávají ze dřeviny Ceratonia Siliqua, kterou najdeme hlavně ve Středomoří. Karob na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein.

Silné stránky karobu: neobsahuje alergenní látky a je bohatý na železo, fosfor, nikl, vápník, hořčík a vlákninu, na vitamíny A, B a D. Má tedy pozitivní vliv na zrak a funkci imunitního systému, na svalovou pohodu a další.

Mladý ječmen

Mladý ječmen je žádaný hlavně proto, že pomáhá okysličování krve a tkání, a tak podporuje mentální činnost. Vzhledem k tomu, že je dnes překyselení organismu častější, než bychom si mysleli, je vyhledávanou vlastností i jeho zásaditost, která pH v těle srovnává k normálu. Koneckonců je mladý ječmen dobrý jako prevence a podpora imunitního systému.

Silné stránky mladého ječmene: tahle směs vitamínů a minerálů podporuje metabolismus, působí preventivně proti rakovinným onemocněním, zmírňuje deprese, zvyšuje kvalitu spánku a pozitivně se podepisuje na stavu pokožky.

Základní výčet není úplný výčet

Nejznámější superpotraviny už znáš. Rozhodně to ale není všechno. Do výčtu se dá zařadit ještě spousta věcí:

  • nopal (prášek ze sušených kaktusových fíků),
  • slunečnicová, dýňová a jiná semínka,
  • exotické ovoce (například avokádo nebo granátové jablko),
  • lesní plody,
  • plody Maqui (bobule podobné acai berry),
  • řasy kelp a jiné.

Jak superpotraviny konzumovat?

Jakmile se rozhodneš, že nějakou superpotravinu zkusíš, měla bys vědět, že je nejvhodnější konzumovat je v syrovém stavu a tepelně je neupravovat. Tím bys je totiž zbavila velké části všech pozitivních látek a účinky by nebyly takové, jaké by mohly být. Upravit je můžeš v teplotě do 42°C, což je mimochodem jedna ze zásad raw stravy.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články