Smoothie: vitamínová bomba, která do jídelníčku patří!

bigstockphoto.com
|
27. 05. 2020
|
Smoothie je skvělé v létě místo zmrzliny i v zimě jako nálož vitamínů, která nakopne imunitu tak, že tě nenechá ve štychu. A taky je vhodné i mezi tím. Víš, co to je, jaké můžeš připravit kombinace a kdy ho pít, aby ti fakt prospělo?

Pít jedno smoothie za druhým rozhodně neznamená zdraví a třeba tolik chtěné ubývání kilogramů. Smoothie prostě není samospásné, ale může být skvělým oživením tvého stravování.

Co je smoothie a jak ho připravit?

Smoothie je mixovaný nápoj, jehož hlavní částí je ovoce nebo zelenina. Nebo klidně obojí. Vybereš si svoje oblíbené ovoce, přidáš k němu vodu, v létě led, případně můžeš zkusit trochu bílého jogurtu nebo mléka, čímž docílíš jemnější konzistence a chuti. A když si to můžeš dovolit vzhledem ke svým aktivitám, snese smoothie i trochu sladkých ingrediencí – třtinového cukru, medu nebo sirupu.

Při přípravě smoothie se nemusíš spokojit s jedním druhem ovoce nebo zeleniny. Namíchej si ho tak, jak uznáš za vhodné. Spojit můžeš třeba lesní plody, mrkev s jablkem nebo banánjahodami.

K přípravě smoothie stačí mít smoothie maker nebo třeba jen obyčejný tyčový mixér (ten ale není ve většině případů stavěný na drcení ledu, tak pozor na to). Všechny ingredience dej do hluboké nádoby, rozmixuj a podávej ve své oblíbené skleničce.

bigstock-healthy-green-juice-smoothie-115578413.jpg

Okurkové smoothie je fajn i v odpoledních hodinách.
bigstockphoto.com
Smoothie si můžeš namíchat, z čeho chceš!

Účinky a výhody smoothie: proč ho tolik milujeme?

Smoothie, to je především ovoce a zelenina, takže je logické, že je nabité vitamíny a minerály, které tělo jednoznačně uvítá – zvlášť pokud tvoje strava není ukázková a oboje ti chybí. Navíc získáš i vlákninu, kterou naše strava taky moc často neoplývá. A kromě toho, že získáš zdravým způsobem energii, podpoříš i svou mysl. Lepší soustředění na sebe nenechá dlouho čekat.

Smoothie je nejen zdravé, ale samozřejmě i chuťově vynikající. Namícháš si ho, jak chceš, ingredience si přidáš podle svého uvážení. Právě proto, že je tak dobré, je ale taky hodně zrádné. Nenech se ukolébat pocitem, že ho můžeš pít denně po litrech, protože tak budeš zdravá nebo štíhlá.

bigstock-fitness-selfie-woman-drinking-80617448.jpg

Smoothie je vhodné i před fyzickou aktivitou.
bigstockphoto.com
Tenhle nápoj milují i sportovci. Něco na něm bude.

Smoothie, hlavně tedy to, v němž se vyskytuje ovoce, je plné cukru, a to i když ho nepřisladíš. Ovoce obsahuje fruktózu, která sice není tak pekelná jako třeba bílý cukr, ale když je jí moc, tělo tyhle přijaté cukry nevstřebá a uloží je „na později“ ve formě tukových zásob. Takže s ním opatrně. Jednou za dva tři dny je to super svačinka, ale nepřeháněj to.

Tipy na jednotlivé fáze dne: kdy se co hodí?

Právě proto, že je sice smoothie plné vitamínů, minerálů a vlákniny, ale také obsahuje dost cukru, zvlášť to ovocné, měla bys uvažovat nad tím, kdy během dne si jaké namícháš. Máme pro tebe konkrétní tipy. U spousty uvádíme led, ale pokud je venku zima až praští, samozřejmě ho do nápoje dávat nemusíš.

Smoothie k snídani

Snídaně se nemusíš bát. Tělo potřebuje ráno načerpat energii a první polovina dne je ideální pro čerpání složených i jednoduchých sacharidů (což je právě případ ovoce). Neváhej si umixovat ovocnou bombu, a to třeba i hodně sacharidovou. Nezapomeň k němu ale přidat nějakou bílkovinu – třeba tvaroh nebo bílý jogurt, abys neměla hned hlad.

Náš tip: banánové smoothie – banán, mléko, led + super je hořké kakao!

Smoothie na cestu do práce

U pozdějších jídel, jako třeba u dopolední svačiny nebo u jídla na cestu do práce, platí totéž co u snídaně, nemusíš ale tolik hledět na to, abys měla i bílkovinnou část jídla. Dopoledne se ještě nemusíš bát čerpat sacharidy.

Náš tip: jahodové smoothie – jahody, voda/mléko, led; kromě jahod můžeš zkusit i míchané lesní ovoce, jablko nebo hroznové víno

bigstock-159893204.jpg

Smoothie je vděčná součást jídelníčku.
bigstockphoto.com
Smoothie si můžeš doma připravit a v lahvičce si ho odnést třeba do práce.

Smoothie na odpoledne

Tady už je potřeba dávat si víc pozor na cukry, které se k tobě v podobě smoothie hrnou. Perfektní je začínat kombinovat ovoce se zeleninou nebo zvolit ovoce, které v sobě nemá cukrů tolik.

Náš tip: pomerančové smoothie – šťáva z pomerančů, bílý jogurt, pro chuť můžeš přidat trošku medu (ale opatrně – je to cukr); špenátové smoothie s hruškou – špenátové listy, hruška, zázvor, citrónová šťáva

Smoothie na večer

Na ovocné smoothie už večer ani nemysli, není to úplně nejlepší zakončení dne. Přichází čas na zeleninu a všechny její možné variace. V zelenině jsou sice sacharidy, ale rozhodně ne v takové míře jako v ovoci.

Náš tip: okurkové smoothie – okurka, špenát, voda + malinko medu/šťáva z pomeranče

Smoothie pro děti: zdravá svačinka, kterou si drobečci zamilují

Smoothie je skvělé i pro děti, jenom musíš počítat s tím, že jim bude chutnat to, které je víc sladké – třeba banánové, jahodové, s přídavkem holandského kakaa nebo s kokosem a spíš s mlékem nebo bílým jogurtem než s vodou. Dobré jsou také ještě kombinace zeleniny a ovoce, jenom zeleninové pijí snad jen výjimky mezi malými rošťáky. I když by bylo samozřejmě prospěšné, kdyby ho děti pily častěji a rády.

Náš tip: banánovo-borůvkové smoothie s chia semínky – banán, hrst borůvek, mléko, chia semínka

bigstock-136601819.jpg

Smoothie je super součást jídelníčku i pro děti.
bigstockphoto.com
Na smoothie si může pochutnat každý. I děti!

Jaké smoothie se hodí po cvičení?

Platí jednoduchá poučka: před cvičením se hodí jídlo se sacharidy, po cvičení už jen jejich minimum a spíše bílkoviny. Jakmile si tedy dáš do těla ve fitku nebo kdekoli jinde a jakkoli jinak, zvol nějaké smoothie s převahou zeleniny. Hlavní roli v něm může hrát okurka, špenát nebo brokolice.

Jaké smoothie se hodí při hubnutí?

Když mluvíme o hubnutí, myslíme tím jednoznačně hubnutí pomocí vyvážené stravy. A do té se smoothie hodí v jakékoli podobě, jen bys ho neměla pít denně. A když už si ho dáš, rozhodně by to mělo být v první polovině dne. K večeři se i při hubnutí hodí jenom zeleninové smoothie, ideálně třeba s cottage sýrem (zvlášť, míchat ho se zeleninou nemusíš).

Smoothie v prášku – je vhodné a chutné?

Smoothie v prášku samozřejmě existuje. Obvykle stačí smíchat ho s vodou. Vždycky ale záleží na výrobci a na nutričních hodnotách, aby nebylo jenom nabité cukry, nedej bože těmi, které nechceš. Takže hodnoť kus od kusu. Co se chuti týče, smoothie z prášku snad nikdy nemůže chutnat jako to, které si sama čerstvě připravíš doma. Vždycky má více či méně „chemickou pachuť“.

Historie smoothie je pestrá a sahá hluboko

Pojem smoothie se u nás objevuje posledních několik let, ale rozhodně to není výdobytek moderní doby a společnosti. Počátek smoothie sahá do 1. pol. 20. století. Rozmohly se ledničky a potom i mixéry. A lidé začali míchat nápoje. V 60. letech podpořilo rozvoj smoothie hnutí hippies. Ovocné smoothie i mléčné koktejly z ovoce propagoval později dokonce i Arnold Schwarzenegger!

V roce 1970 se o smoothie a vůbec míchané nápoje začal zajímat Steven Kuhnau, mladík, který takové nápoje miloval, ale nesnášel laktózu, a tak začal vymýšlet nápoje pouze z ovoce a ovocné šťávy, vody nebo ledu. Jeho výtvory chutnaly všem jeho přátelům, takže si Kuhnau otevřel vlastní krámek Smoothie King, v němž tyto nápoje míchal a prodával.

Smoothie přišlo ke svému názvu úplně náhodou. V době, kdy Kuhnau míchal svoje nápoje, se jako smoothie (hladký) označovala spousta věcí – třeba spodní prádlo nebo míče. On tak začal říkat i tomuto druhu pití a to se ujalo.

Jaké je tvé oblíbené smoothie? Poděl se s námi a ostatními kočkami o recept v diskuzi pod článkem!

Související články