Seriál o hubnutí: jak funguje nízkosacharidová dieta?

bigstockphoto.com
|
16. 01. 2020
|
V omezení některých potravin nebo jejích složek spočívá spousta diet. Ta nízkosacharidová ale není tak drastická, jak by se mohlo na první pohled zdát. Když se navíc správně zakončí, zanechá za sebou viditelné výsledky!

Většina lidí má panickou hrůzu z tuků coby složky potravin, ale mnohem větším strašákem by měly být sacharidy. Pokud je právě jich ve stravě přespříliš, tělo je nespotřebuje jako zdroj energie, ony se přemění v tuky (v tu zásobu na „horší časy“) a výsledkem je pak nevzhledná pneumatika na břiše nebo nepěkné tukové polštáře kdekoli jinde na těle.

Právě z toho těží nízkosacharidová dieta. Jejím základem je snížení sacharidů v jídelníčků a dorovnání kalorického příjmu tuky a bílkovinami. To znamená, že do této diety nepatří pečivo, brambory, rýže, těstoviny a už vůbec ne třeba knedlíky nebo cokoli, v čem hraje roli mouka. Nepřijdeš ale o ovoce, jako jsou citrusy nebo lesní plod. Nic ale samozřejmě nemusí trvat věčně. Low carb stravování ti může pomoct zhubnout a pak se můžeš postupně vrátit k běžnému vyváženému jídelníčku.

bigstock-133433834.jpg

Maso a vysokoprocentní šunka jsou u nízkosacharidové diety naprostým základem.
bigstockphoto.com
Maso, maso a zase maso. To k nízkosacharidové dietě patří!

Tři, dva, jedna… Ketóza!

Když půjdeš ještě o něco dál, dostaneš se do slabé fyziologické ketózy. V tomto stavu tělo začne jako zdroj energie chápat přijaté i vlastní tuky, takže dochází k jejich rychlejšímu a efektivnějšímu spalování. Když navíc ke speciálně upravenému jídelníčku přidáš pohyb, budeš mile překvapená. Ani když nebudeš striktně dodržovat podmínky pro ketózu, můžeš se setkat s úspěchem, jen ne s tak rychlým.

To, kolik tuku shodíš za týden, je silně individuální. S běžnou stravou je ideální tempo hubnutí 0,5-1,5 kg týdně, s touto dietou, při níž přijmeš max. 80 g sacharidů denně, to možná půjde o něco rychleji.

Pozor, nejde o totální vyloučení sacharidů ze stravy, to ani nejde. Sacharidy jsou i v povolené zelenině.

Jestli namítáš, že ketóza nemůže být zdravá, tak věř, že pralidé v ní byli neustále a jak byli štíhlí. Jen při dietě nezapomínej na pitný režim a snaž se vypít aspoň 2,5 litru vody denně.

Jídelníček nepotěší vegany ani vegetariány

A jak tedy vypadá jídelníček a které potraviny jsou v něm povoleny? Nejvhodnější je kuřecí a krůtí maso, hovězí a vepřové, ryby a vysokoprocentní šunka, další podstatnou potravinou jsou vejce, dále luštěniny, tučnější sýry, zdravé oleje (například olivový), proteinový chleba (známý taky jako večerní) a spousta, spousta zeleniny. Jestli máš pocit, že s tím nevydržíš ani tři dny, tak nevěš hlavu – dá se vymyslet hodně kombinací, které ti budou chutnat.

Čeho se vůbec nemusíš bát, je hlad. Bílkoviny (tady píšeme, proč jsou nezbytné pro hubnutí) dokážou pořádně zasytit a na dlouho a zeleniny můžeš sníst hromady. Bez obav si můžeš dát kávu bez cukru a mléka a všechny druhy čajů, i když pozor na černý a zelený, který odvodňuje. Ani s ovocným to nepřeháněj – často překyseluje organismus. Ideální je pít čistou vodu, ale jak říkáme - čaje nejsou tabu.

bigstock-raw-brown-eggs-in-egg-box-or-c-305480791.jpg

Vejce jsou skvělým zdrojem tuků a bílkovin.
Bigstockphoto
S vejci neuděláš chybu, když jich nesníš třicet na posezení.

Tohle může být tvoje menu

K snídani máš na výběr třeba míchaná vajíčka se zeleninou, omeletu se zeleninou, řecký jogurt se semínky a ořechy, avokádo s lososem a kysanou smetanou, sýry, šunku a nejrůznější variace.

K obědu a večeři se hodí maso s houbami a se zeleninou – ta může být syrová i tepelně upravená. Jeden den si můžeš dát rybu, další den hovězí a potom kuřecí.

K svačině si dej pár oříšků, sýr, šunku, vařené vejce, kousek ryby. Všechno můžeš kombinovat se zeleninou.

Pozor si při nákupu dávej na produkty, které proklamují, že jsou nízkosacharidové. Často je to jen trik, na který se spousta lidí nachytá.

Vedlejší účinky má snad všechno. I tato dieta

Bohužel, u někoho se mohou projevit i nežádoucí účinky. Ve spoustě případů se objevuje bolest hlavy, k dalším patří neschopnost soustředění, křeče v končetinách nebo zácpa. Může dojít také k nedostatku minerálů a vitamínů, takže je fajn doplnit je tabletkami. Někteří jedinci dietu snáší špatně psychicky. Pokud se to stane tobě, skonči s ní okamžitě a bez váhání.

Opatrný návrat k sacharidům je důležitý

Přijde čas, kdy bude muset dieta skončit. Buď jsi dosáhla toho, čeho jsi dosáhnout chtěla, nebo ti nevyhovuje. Nebo se stalo cokoli jiného. Každopádně sacharidy do běžné stravy patří a ty bys je měla zařadit. Chce to ale opatrně a správně.

Jakmile se rozhodneš pro návrat k běžnému jídelníčku, věř, že se nesmíš začít překrmovat, jinak se ti všechno vrátí i s úroky. Ovoce zařazuj v malém množství dopoledne v doprovodu bílkoviny, teď už třeba i mléčných výrobků. Můžeš si ho dát ještě po obědě jako dezert. Víš například, proč jíst maliny?

Ostatní sacharidy si dávej k snídani, dopolední svačině a k obědu, odpoledne a večer už si dávej jenom bílkoviny, tuky a zeleninu jako při dietě. Postupně si můžeš začít dávat malé množství sacharidů i k večeři. Shozená kila by se při správném postupu vrátit neměla.

Související články