Proč se nám motá hlava? Tohle jsou ty nejčastější důvody

Bigstockphoto
|
29. 07. 2023
|
Zamotání hlavy nemusí být nic závažného. Může jít třeba i projev nižšího tlaku nebo nedostatečný pitný režim. Ve hře jsou ale i závažnější problémy, a pokud se ti hlava motá tak nějak „nestandardně“, není čas ztrácet čas.

Diagnózu si sama nestanovíš, protože s tím bude mít co dělat i tvůj doktor. Je ale nanejvýš vhodné vypozorovat, kdy a v jaké situaci se ti hlava motá. Tím napomůžeš zjištění příčiny celého problému. Nejčastěji dochází k motání hlavy při:

  • vstávání z lehu nebo sedu – k tomu dochází běžně, a pokud se to neděje nadměrně často nebo ti to nepůsobí další potíže, není se čeho bát. Je to přirozená reakce těla na krátkodobý pokles tlaku.
  • poloze vleže – problém může být třeba v krční páteři. Nejčastěji k němu ale dochází pod vlivem alkoholu.
  • chůzi – pokud jsi střízlivá a motá se ti hlava při chůzi, mozek nedokáže zpracovat okolní prostor. Tady bývají příčiny závažnější a chce to doktora.

Samostatnou „kapitolou“ je motání hlavy po ránu u kuřáků, kterým se tlak srovná s první cigaretou.

5 nejčastějších důvodů, proč se nám motá hlava

Když vynecháme alkohol, pořád je dost příčin, proč nám může motání hlavy znepříjemňovat život.

Překvapení nebo šok

Už ses někdy tak brutálně lekla, až se ti zatočila hlava? Nebyla jsi první ani poslední. Pokud se pocit nepříjemně stupňuje, cítíš se slabá a začínáš vidět „nazelenale“, sedni si nebo lehni, abys nespadla. Při pádu by ses totiž mohla zbytečně zranit.

Dehydratace

Znáš to, občas nemáme čas ani na pořádné napití. Když se k tomu přidají letní teploty a pocení, dehydratace je tu raz dva. Motání hlavy a k tomu koncentrovaná moč, suchá pokožka a nepříjemné sucho v ústech, to je kombinace příznaků vedoucí k poměrně nekomplikovanému závěru. Musíš víc pít.

bigstock-sick-woman-with-headache-feeli-353924459.jpg

Motání hlavy může být i nebezpečné. Vždycky je lepší si při něm aspoň sednout.
Bigstockphoto
Některé příčiny motání hlavy jsou banální, jiné si zasluhují pozornost.

Hypoglykemie

Hypoglykemií, tedy nízkou hladinou cukru v krvi, netrpí jen diabetici. Když se včas nenajíš, krevní cukr klesne natolik, že začneš být podrážděná a jen o něco málo později se ti začne dělat slabo a nevolno. Kvůli hypoglykemii můžeš i omdlít. Obvykle stačí se najíst (jako první pomoc doporučujeme cukr nebo kus ovoce) a je po problému.

Vedlejší účinky léků

Jestli bereš nějaké léky, může se ti motat hlava právě kvůli nim. U některých skupin léků (například u antidepresiv) je to docela normální a během 14 dní potíže odezní. U léků ke zmírnění úzkosti je to běžné, protože zpomalují tepovou frekvenci a snižují krevní tlak. U ostatních léků sleduj, co s tebou dělají, a případné nežádoucí účinky včetně motání hlavy konzultuj s lékařem.

Rychlé vstávání

Říká se tomu ortostatická hypotenze, a i když to příšerně zní, nic závažného to není. Jde o to, že když vstáváš, může se ti motat hlava, dokud si mozek nezvykne na novou pozici a nezorientuje se v prostoru.

Jestli se ti tohle děje často, před vstáváním z postele se nejdřív na chvíli posaď a pak se teprve postav. Jestli se ti to děje i při vstávání ze sedu, zvedej se pomalu a buď připravená se při nejhorším o něco opřít. Příčinou těchhle situací může být tvůj nízký krevní tlak.

Další příčiny motání hlavy? K těm patří třeba úzkost, blokace krční páteře, anémie, fóbie nebo poruchy rovnovážného ústrojí.  

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články