Proč jíst sýr cottage: dodá bílkoviny a skvěle zasytí

www.bigstockphoto.com
|
22. 05. 2022
|
Je skvělou zásobárnou bílkovin, neobsahuje moc tuků a perfektně zasytí. Může být báječnou součástí každého zdravého i redukčního jídelníčku a ke všemu s ním můžeš naložit na spoustu způsobů. Podívejme se na cottage zblízka!

Nevypadá zrovna nejpřitažlivěji, jeho hrudkovitá konzistence dokáže jednoho spíš odradit než navnadit, ale když mu přijdeš na chuť, nakonec si jeho konzumaci budeš užívat a budeš žasnout, jak se s ním dá v kuchyni pracovat. Rozhodně ho nemusíš jíst samotný.

V čem je cottage tak super?

Sýr, který vzniká specifickým způsobem, je, jak už bylo řečeno, dobrou zásobárnou bílkovin. Zasytí na dlouhou dobu, a to i přesto, že má nízkou energetickou hodnotu. Když si k němu dáš třeba trochu ovoce, může to být parádní dopolední svačinka. Se zeleninou ho zase můžeš klidně sama sobě servírovat k té odpolední.

Dalším pozitivem je nízký obsah tuků a vysoký obsah vápníku, který prospívá kostem a svalům a taky podporuje některé důležité procesy v těle.

bigstock-184690864.jpg

Cottage sýr je prospěšný z více důvodů.
bigstockphoto.com
Cottage obsahuje vysoké množství vápníku, který je dobrý na svaly a kosti.

Na 100 g sýra připadá 471 kJ/112 kcal, 5 g tuku, asi 14 g bílkovin a 3 g sacharidů. Klasický kelímek obvykle ukrývá 200 g, což je perfektní množství, které tvůj žaludek zaměstná na několik hodin před večeří.

Jak si správně vybrat cottage?

Není to žádná věda, i když to kelímku nikdy nevidíš. Až ti nějaký padne do oka, zkus s ním zatřást. Pokud jde o kvalitní sýr, hrudky by neměly plavat v mléce a smetaně, ta by je měla jen lehce obklopovat. Jestli tedy při zatřesení cítíš tekutinu, zapátrej po jiném.

5 způsobů, jak si cottage vychutnat a nepřejíst se ho

Všechno, byť je to chuťově sebelepší, se člověku jednou přejí. Jednou by ti přestaly chutnat i řízky nebo hranolky, kdybys je jedla pravidelně. Co tedy udělat s cottagem, aby ti po několika konzumacích nelezl krkem? Kromě toho, že si ho můžeš dát s pečivem (ideálně žitným nebo celozrnným), existuje ještě spousta způsobů, jak ho zařadit do jídelníčku.

S ovocem

Jak už bylo řečeno výš, cottage je bezva i na sladko. Můžeš ho smíchat s ovocem dle chuti – skvělý je s lesními plody, s nakrájenou broskví nebo hroznovým vínem. V obchodech dneska narazíš i na ochucené sladké verze, ale ty spíš neber. S ovocem nebudou mít moc společného a bude v nich spousta cukru. Jestli máš domácí marmeládu nebo si koupíš nějakou fakt kvalitní, můžeš si sladkou verzi vytvořit i tímto způsobem.

bigstock-bowl-with-cottage-cheese-and-d-193991827.jpg

Sýr cottage si můžeš dát i na sladko.
bigstockphoto.com
Dej si cottage se svým oblíbeným ovocem. Budeš se olizovat!

S kokosem a oříšky

Cottage může být bezvadná svačinka, když ho smícháš se strouhaným kokosem a strouhanými oříšky podle libosti. Báječný je třeba s loupanými a strouhanými mandlemi. Jestli chceš svačinku sladší, přidej trošku medu.

Do zeleninového salátu

Cottage může být bezva součástí zeleninového salátu. Zelenina a bílkoviny, to je naprosto dokonalá večeře, takže neváhej a vybranou nakrájenou zeleninu smíchej s tímhle sýrem, přisol, připepři a nech si chutnat.

Místo masa, na brambory

Právě pro svůj obsah bílkovin si ho můžeš dát třeba místo masa, když zrovna na maso nebudeš mít chuť. Na uvařené brambory dej trochu másla, lehce je posol a přidej na ně cottage. Možná to nezní lákavě a nebude to vypadat nejlépe, ale vynikající to bude, za to ručíme! Je to vlastně obdoba brambor s tvarohem. Na rozdíl od tvarohu ale cottage neobsahuje tolik sodíku, takže se dá konzumovat denně, aniž by výrazně zatěžoval ledviny.

Dokonalý dresink

Když už jsme u toho, z cottage sýra může vzniknout zdravý a chuťově vynikající dresink. Stačí třeba jen nastrouhat česnek, přidat do něj trošku kvalitní hořčice, koření, které máš ráda… Zkrátka cokoli, zkus zaexperimentovat. Dát ho pak můžeš třeba ke grilované zelenině, k masu nebo dalším dobrotám.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články