Proč jíst švestky: jsou prevencí rakoviny a bojují s cholesterolem

Bigstockphoto
|
13. 09. 2023
|
Jedni švestky milují, druzí je nenávidí. Tohle peckovité ovoce fialové barvy by ale neměl zatracovat nikdo. Je totiž velmi zdravé a kromě stále potřebné vlákniny, které má většina z nás v jídelníčku nedostatek, obsahuje i jiné prospěšné látky.

Je k nepochopení, proč pořád tak urputně hledáme nové a nové superpotraviny, když bohatě stačí jíst zdravě, pestře a mít v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. Třeba právě švestky, kterých bývá v pozdním létě požehnaně, nejenže dodají vitamíny a minerály, ale obecně pozitivně působí třeba i na revma, dnu, nemocné ledviny a játra nebo i na krevní oběh.

Švestky jako pomocník při boji s dnou

Když se přihlásí dna, dokáže pěkně znepříjemnit život. Pokud je ale k dispozici přísun švestek, nemocný se může docela účinně bránit. Látky ve švestkách obsažené totiž odbourávají a vyplavují močovinu, která problémy zapříčiňuje. Stačí před každým jídlem sníst dvě čerstvé švestky nebo vypít skleničku švestkové šťávy, případně vodu, ve které byly přes noc namočené sušené švestky.

To ale rozhodně není všechno. Švestky obsahují mimo jiné vitamín E, draslík a hořčík, což je skvělá kombinace pro lidské srdce. Chrání před aterosklerózou, infarktem a účinně se zasazují o snižování cholesterolu v krvi.

Tenhle fialový zázrak taky chrání naše střeva. Nejenže pomáhá při zácpě, ale taky funguje jako prevence před vznikem rakoviny právě ve střevech. Pravidelná konzumace 3–4 čerstvých nebo sušených švestek se může dost vyplatit, zvlášť pokud už se ve vaší rodině rakovina objevila.

Pokud čas od času detoxikuješ organismus, můžeš to příště zkusit se švestkami. Když budeš jeden den jíst jen je a vypiješ k tomu 2,5 litru vlažné vody, pročistíš se dokonale.

bigstock-plum-jam-in-a-glass-jar-and-ri-289425775.jpg

Švestková marmeláda je jedním ze způsobů, jak zpracovat švestky.
Bigstockphoto
Švestky dozrávají ke konci léta. Jak s nimi tentokrát naložíš ty?

Švestky na pleť? Rozhodně!

Jestli tě trápí pleť a nedostatky na ní, dopřej si čas od času čisticí a osvěžující švestkovou masku. Ta pleť krásně napne a zanechá ji vláčnou. Stačí rozmačkat jednu švestku, smíchat ji se lžičkou medu, žloutkem a kapkou citrónové šťávy. Masku si natři na obličej a nech 20 minut působit.

Sušené švestky hlavně nesířené. Radši si usuš svoje vlastní

Možná máš radši sušené švestky než ty čerstvé. Pak uděláš nejlíp, když si je sama doma usušíš. Vyhneš se tak jakékoli chemii a hlavně siřičitanům, které nezřídka způsobují alergie a bolesti hlavy. Před sušením nezapomeň švestky pořádně omýt, aby je zbavila bakterií na povrchu, které můžou způsobovat nepříjemné nadýmání.

Na koláč, do knedlíků i smoothie

Kdo by neznal švestkový koláč, ideálně s mákem a drobenkou? A kdo by si nezamiloval švestkové knedlíky z bramborového těsta nebo švestkovou marmeládu? Švestky se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů, i na ten velmi moderní – můžeš si z nich udělat třeba i smoothie. Stačí v poměru, který ti bude vyhovovat, rozmixovat švestky a banán, přidat skořici a mléko a dobrota je na světě!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články