Co s kokosem? Čistí zuby a pomáhá s ekzémem

Bigstockphoto
|
22. 04. 2020
|
Kokos. Ta nezaměnitelná chuť leckoho odpuzuje, ať už ho použijeme kdekoli a na cokoli, jiní na něj zase nedají nikdy dopustit a strčili by ho kamkoli, kam to jen trochu jde. Pojď se s námi podívat, proč by neměl chybět v jídelníčku a na co se dá ještě využít!

Kokosová palma obecně je maximálně využitelná rostlina. Kromě kořenů nacházejí uplatnění snad všechny její části. Všude, kde šumí moře a kde je teplo, se s kokosem můžeš setkat. A pak jsou tu samozřejmě obchody, kde se dají koupit kokosy nebo nejrůznější výrobky z nich.

Kokosové ořechy známe jako potravinu, málokdo z nás ale ví, že se konzumují i vrcholky palmy – stejně jako my si dáváme zeleninu, domorodci si vychutnávají tohle. Míza stromu se zase dá nakvasit, vzniká pak palmové víno. Když ji necháme projít destilací, vznikne alkoholický nápoj arak. Při zahuštění mízy zase vzniká palmový cukr.

Z palmy se používá taky dřevo, i když ne k jídlu – samozřejmě k výrobě lodních lan, koberců a dalších technických věcí. Proč bychom ale kokos měli jíst a k čemu jinému se dá ještě použít?

bigstock-fresh-coconuts-and-coconut-oil-225248989.jpg

Kokosová palma je jednou z nejvyužitelnějších rostlin na světě.
Bigstockphoto
Kokos obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Podpoří tělo i mysl.

Zásobárna vitamínů a minerálů i antioxidační účinky

S kokosem se musí opatrně, asi z 30 % ho totiž tvoří tuky. Nutno ale dodat, že jsou to zdravé tuky, které tělo ke svému bezproblémovému fungování potřebuje. Kokos nemusíš vydlabávat nebo spoléhat na to, že budou mít dužinu ve tvém oblíbeném obchodě strouhanou na menší či větší částečky. K dispozici máme taky kokosový olej a lžička denně může zapříčinit úplné zázraky!

Kokosový olej obecně snižuje riziko vzniku rakoviny, působí jako antioxidant, pozitivně ovlivňuje funkci štítné žlázy a reguluje hladinu cukru v krvi. Po lžičce kokosového oleje denně budeš odolnější vůči bakteriím, plísním a virům.

Dál prospívá kokosový olej i mozku – je pro něj úplným dopingem. Ne náhodou ho odborníci doporučují osobám trpícím Alzheimerovou chorobou.

Mastné kyseliny v kokosovém oleji potlačují pocit hladu. Sníš toho méně, ale budeš se cítit sytá. Do diety ideální. Perfektní vliv má i na kůži, která díky obsaženým látkám lépe odolává procesům stárnutí.

Pozor, kokos bys neměla jíst v kombinaci s vejci a mléčnými výrobky a taky si ho raději nedávej na noc. Pro někoho může být hůř stravitelný.

bigstock-coconut-oil-164834792.jpg

Kokosový olej blahodárně působí třeba na kůži.
Bigstockphoto
Trápí tě nepříjemný zápach z úst? Pomůže ti kokosový olej!

Osoby s nízkým krevním tlakem ocení působení kokosové vody, ta navíc velmi dobře hydratuje – proto ji rádi pijí lidi v teplejších oblastech. Kokosová voda obsahuje vysoké množství elektrolytů, proto zahání žízeň a tělo příjemně hydratuje. Kromě toho v ní najdeme draslík, hořčík, sodík a vápník, takže pomáhá proti svalovým křečím, při kocovině a při průjmech, kdy dochází ke značnému odvodňování organismu.

Kokos není jen k jídlu

S kokosovým olejem si klidně můžeš vyčistit zuby. Ne jen tak pro legraci, ale proto, abys měla bělejší zuby. Olej si snadno poradí s bakteriemi, které se v ústech rády zdržují a dělají tam neplechu. Když si budeš denně vyplachovat ústa kokosovým olejem aspoň 10 minut, zbavíš se případného nepříjemného zápachu.

S kokosovým olejem se klidně můžeš namazat po sprše – použij ho místo tělového mléka nebo krému. Extra potěší alergiky nebo osoby s ekzémem a podobnými potížemi. Nanést si ho můžeš i na vlasy, zvlášť pokud je máš suché, poškozené nebo třepivé. Spolehlivě odstraňuje lupy. Před mytím vlasů si udělej na chvilku jejich zábal v oleji nebo olejem potři vlasovou pokožku.

Jak využíváš kokos ty? Inspiruj ostatní prostřednictvím komentáře v diskuzi.

Související články