Proč jíst datle: zdraví prospějí, chuťové buňky uspokojí

www.bigstockphoto.com
|
14. 07. 2020
|
Datle patří k těm potravinám, které jedna skupina lidí zbožňuje a druhá je nemůže ani cítit. Tyhle slaďoučké plody palem, které nazýváme taky jako chléb pouště, přitom mohou být dokonalým doplňkem zdravého stravování.

Nebudeme si nic nalhávat, nedá se jich sníst moc. Jednak proto, že jsou velmi sladké, jednak proto, že jde o úplnou kalorickou bombu. Ve 100 g sušených datlí najdeš docela dost energie, přesně 1 192 kJ, pak 2 g bílkovin a 64 g sacharidů, z toho 57 g cukrů. Nemají ani gram tuku. Čerstvé datle nejsou tak kalorické, v našich končinách se s nimi ale často nesetkáváme.

Právě díky množství sacharidů a cukrů jsou datle oblíbené mezi sportovci, protože přinášejí rychlou energii. Pokud ale trávíš celý den v kanceláři, neměla bys jich spořádat misku na posezení. Když je budeš baštit s mírou a pravidelně, třeba pocítíš zlepšení v mnoha oblastech. K čemu jsou tedy datle dobré?

Nejlepší mlsání je to zdravé

Díky zmíněnému obsahu cukru s datlemi hravě zaženeš chuť na sladké a ještě u toho uděláš něco pro své zdraví. Mimo jiné – pokud jsi aspoň na internetu viděla pár receptů na raw dezerty, docela určitě sis všimla, že v nich datle hrají důležitou roli. Dokážou totiž dobrotu pěkně osladit a ještě zpevnit těsto. Mňam!

bigstock-188233573.jpg

A co je nejlepší? Podle průzkumu izraelského vědce Michaela Avirama tyhle plody ani přes svou sladkost nezvyšují hladinu cukru v krvi. A dokonce pomáhají chránit tepny před jejich ucpáváním.

Problém s usínáním? Zbav se ho

Pokud nemáš opravdu vážnou spánkovou poruchu, třeba ti pomůže s usínáním pravidelná konzumace datlí. Dokážou sice nabudit, ale taky uklidnit, protože obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin a melatonin. Právě díky němu jsme schopni dodržovat denní a noční režim.

Pro lepší soustředění

Už jsi slyšela další přezdívku datlí? Říká se jim „ovoce studentů“, protože obsahují vitamíny skupiny B. Ten dokáže přispět k psychické pohodě a schopnosti soustředit se na to, na co se soustředit potřebuješ.

bigstock-khalas-date-palm-on-wooden-bas-245448691.jpg

Datle jsou sladké, ale nezvyšují hladinu cukru v krvi.
Bigstockphoto
Datle pomáhají při průjmu i na podrážděný žaludek.

Doplníš s nimi vitamíny a minerály

Datle, to je jedna velká přehlídka vlákniny, vitamínů a minerálů. Jednoduše s nimi tak můžeš doplnit, co ti chybí. Zmínit můžeme vápník, draslík, železo, měď, vitamín A a vitamín K. Tvoje imunita zaplesá a stokrát ti to vrátí, hlavně v období viróz.

Pomoc při potížích se zažíváním i dýcháním

Nezralé datle pomáhají při průjmech, čerstvé zase pomáhají zklidnit podrážděný žaludek. Turci rádi křeče žaludku léčí právě nápoj z čerstvých plodů.

Na potíže s dýcháním, při suchém kašli a zánětu průdušek se zase doporučuje povařit pár datlí s mlékem a medem.

Máš ráda datle? A děláš z nich nějaké dobroty? Pochlub se s receptem v diskuzi pod článkem!

Související články