Pití čisté vody prý odstraní až tisíc různých nemocí

www.bigstockphoto.com
|
21. 02. 2019
|
Stará východní medicína tvrdí, že pití čisté vody nalačno dokáže vyléčit až 1 000 různých nemocí. Vodou se léčili třeba v Japonsku, Číně nebo Indii. Kde je pravda? Podívali jsme se tomuhle novodobému fenoménu na kloub.

S vodou zázračně odtečou bolesti hlavy i problémy se srdcem

Zastánci pití čisté vody nalačno tvrdí, že společně s vodou odtečou takové neduhy, jako jsou bolesti hlavy, bolesti kloubů nebo třeba nepříjemná dna. Obyčejná voda prý může ulevit také od problémů se srdcem, epilepsie, obezity, tuberkulózy nebo meningitidy. Z dalších neduhů můžeme jmenovat nejrůznější druhy nevolnosti, cukrovku, gastritidu, zácpu nebo nemoci ucha. Některé zdroje dokonce tvrdí, že pití čisté vody na lačno pomáhá léčit rakovinu. Kde je pravda?

Vědci šílí

Zdá se vám to všechno tak trochu uhozené? Nejste sami! Skeptiků, kteří tvrdí, že obyčejná voda nedokáže léčit, jsou celé zástupy. Jasno o téhle metodě ale mají vědci. Ti zkoumali, jak organismus reaguje na pravidelný příjem dvou až tří litrů vody a nezjistili, že by se z těla škodlivé látky vyplavovaly. Na druhou stranu si doporučeným pitím čisté vody nemůžeš uškodit. I tady ale platí staré známé pořekadlo – všeho s mírou.

bigstock-215494717.jpg

Ani s vodou se to nesmí přehánět.
Bigstockphoto
Voda je pro člověka to nejlepší pití. Není ale lékem na všechny zdravotní potíže.

Za vyzkoušení to stojí

Pokud miluješ alternativní směry, pití čisté vody nalačno můžeš sama na sobě vyzkoušet. Jak na to? Hned po probuzení do sebe zkus dostat litr a půl tekutin (ideálně vody bez bublin). Pravděpodobně se ti takové množství nepodaří vypít najednou, proto si objem rozděl na dvě až tři menší dávky. Po vypití vody proveď běžnou hygienu. S jídlem ale počkej. První sousto bys měla konzumovat asi 45 poté.

Za jak dlouho uvidíš první výsledky?

Podle zastánců této netradiční metody bys měla první účinky vidět zhruba po jednom měsíci jejího dodržování. Existují však neduhy, které prý zvládne voda vyléčit během pouhých deseti dnů. Mezi ty patří třeba žaludeční problémy nebo zácpa. Za pouhý měsíc se údajně zbavíš vysokého tlaku nebo diabetu.

Lékaři pití vody doporučují

I přes to, že vědci a lékaři nevidí v léčbě vodou žádnou přidanou hodnotu, její zvýšený příjem doporučují při celé řadě nemocí. Namátkou zmíníme třeba chřipku, angínu, respirační onemocnění, průjem nebo horečnaté stavy. Ve všech těchto případech tělo vylučuje velké množství vody, které je potřeba obratem doplnit.

S pitným režimem to nepřeháněj

Všeho moc škodí a ani v případě pití vody tomu není jinak. Dávno už neplatí, že bys denně měla vypít dva až tři litry vody. Celkový objem se odvíjí od tvé aktuální váhy. Držet se v tomhle případě můžeš menší pomůcky, která říká, že množství vhodných tekutin pro dospělého člověka bez nadváhy by mělo činit 40ml/1kg hmotnosti/1 den.

Co si o téhle netradiční metodě myslíš? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články