Pít se musí, ale pozor na aquaholismus

Bigstockphoto
|
25. 06. 2023
|
Ano, aquaholismus skutečně existuje a znamená přesně to, co sis pravděpodobně hned představila. Jde o nadměrné přijímání tekutin. Pít se sice musí a většina z nás pije míň, než by mělo. Existuje ale i druhý extrém, kterým si taky můžeme pěkně zavařit.

Každý, kdo se aspoň trošku zajímá o správný pitný režim, ví, že rozhodně neplatí pravidlo „čím víc, tím líp“. Obecně bychom správně měli vypít 0,4 l tekutiny na 10 kilogramů své hmotnosti. Například pro ženu o 65 kilogramech to vychází na 2,6 litru. Do pitného režimu se přitom nezapočítává káva, zelený a černý čaj a alkohol a mělo být jít o vodu, ne o slazené limonády nebo džusy. Jenže pozor – až 1 litr tekutiny přijímáme s jídlem (v závislosti na tom, co jíme) a zhruba 0,5 litru může tvořit metabolická voda.

Jenže jak se začala před lety šířit osvěta o tom, že se máme vyhnout právě džusům a limonádám a máme dát přednost vodě, přebrala si to spousta tak, že čím víc vody vypije, tím víc udělá pro svoje zdraví. Ženy do sebe nezřídka bezhlavě lijí vodu s pocitem, že pak budou krásnější, třeba proto, že nebudou mít suchou pleť.

Při nadměrném pití (nejen) ledviny nejásají

Každý, kdo přistoupil na myšlenku, že čím vody do sebe denně dostane, tím líp na tom bude jeho tělo, je aquaholik. Takový aquaholik pak vypije třeba i víc než 5 litrů vody, a to aniž by byl horký srpnový den. Podporuje se pak ještě představou, že čím víc močí, tím víc škodlivin z těla dostává. Nutno taky dodat, že každý doušek vody přináší aquaholikům tak libý pocit, jako by konzumovali třeba pivo kvůli jeho chuti.

bigstock-smiling-family-drinking-water-263144935.jpg

Aquaholismus je závislost jako každá jiná.
Bigstockphoto
Je to skoro neuvěřitelné, ale k nadměrnému pití tě může stejně jako k alkoholu dohnat třeba stres.

Při každém takovém nadměrném pití ale dostávají zabrat vnitřní orgány, především ledviny. A nemusejí být samy – ohroženo je v takovém případě i srdce a celý oběhový systém. Ledvinám obvykle trvá, než je na nich poškození znát, protože jim ke správnému fungování stačí i jejich 10 %. Pak už je ale pozdě na sebelítost. Jakmile začnou selhávat ledviny, přidá se právě srdce a oběhový systém.

S aquaholismem se potýkají spíš ženy

Je to neuvěřitelné, ale někoho doušek vody (nebo celá vypitá lahev) dokáže uklidnit ve stresové situaci. Ačkoli to zní nevině, je to stejně tak děsivé jako zajídání stresu tabulkami čokolády. Když ale pomineme stres, jsou k aquaholismu náchylnější ženy, a to už kvůli zmíněnému pocitu, že čím víc vody vypijí, tím víc prospěchu z toho bude mít především jejich pokožka.

Při podezření vyhledej lékaře

Zřejmě pak nenakráčíš do jeho ordinace s tím, že jsi aquaholik. Ale pokud máš neustále nutkání pít, aniž bys měla žízeň, může to být příznak nemoci, například nesprávně fungujících ledvin, nebo hormonální problém. Když se zjistí, že žádné relevantní potíže tvůj organismus nemá, může dojít řeč právě na aquaholismus.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články