Pálení žáhy? Známe účinné babské rady i to, čeho by ses měla vyvarovat

Bigstockphoto
|
08. 09. 2022
|
Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže to pořádně znepříjemnit den. Je to jakýsi pocit pálení a horka, který vychází z oblasti hrudi až do hrdla. Co tuhle potíž způsobuje, jak se jí zbavit a jak jí vůbec předcházet? Poradíme.

Co tedy pálení žáhy vyvolává? Problém je v netěsnících svěračích mezi žaludkem a jícnem. Kvůli nim dochází k návratu žaludečního obsahu do dvanáctníku a potom i do jícnu. Žaludeční šťávy a obsah obecně je kyselý, právě tato vlastnost pak způsobuje otravné pálení.

Pálení žáhy patří k nejčastějším příčinám gastroezofageálního refluxního onemocnění. Nejde o nic závažnějšího, pokud k tomu nedochází příliš často. Jestli tě tenhle problém trápí tak, že už to ani nepočítáš, můžeš si vykoledovat poškození sliznice jícnu. Není proto radno na něco dlouho čekat, radši upaluj k doktorovi. Tenhle problém se týká asi 2-5 % lidí a většina z nich musí prodělat i operaci.

Za pálení žáhy můžou pokrmy, ale i obezita

To, že pálení žáhy způsobuje některé jídlo, jsi u sebe možná vypozorovala. Může jít o smažená a mastná jídla, maso, nápoje s kofeinem, alkohol, plnotučné mléčné výrobky a sladkosti… Ale není to jediná příčina. Dalším častým důvodem, proč se pálení žáhy objevuje, je stres nebo obezita. Při té je totiž na žaludek vyvíjen větší tlak, což způsobí právě netěsnost jícnového svěrače.

bigstock-chocolate-syrup-dripping-on-st-231959194.jpg

Sladkosti a mastná jídla často vyvolávají pálení žáhy.
Bigstockphoto
Žáha tě může pálit po některých pokrmech. Třeba po sladkém.

K pálení žáhy často dochází u těhotných žen. Dalším rizikovým faktorem je setrvávání v nevhodných polohách, například v předklonu nebo na břiše, hlavně bezprostředně po jídle.

Pomáhá kefír, rýže i prášky

Z babských můžeme doporučit kefír, rýži, skleničku vlažné vody nebo změnu polohy tak, aby byla horní polovina těla výš. Z přírodních řešení stojí za zmínku žvýkání fenyklových nebo anýzových semínek, kousku kandovaného zázvoru nebo lístků máty.

Bohužel to ale ne vždycky stačí, takže jsou často na řadě antacida. Seženeš je v lékárně bez receptu a uleví se ti po nich, protože snižují kyselost žaludečního obsahu a neutralizují kyseliny, které by tě jinak dráždily.

Pokud tě pálení žáhy trápí jednou za dlouhá léta, můžeš použít i jedlou sodu. Jestliže ale na tenhle problém trpíš často, radši ji vynech. Postupem času totiž může soda způsobit překyselení žaludku a zácpě.

Máš potíže s pálením žáhy? Prozraď ostatním v diskuzi pod článkem, co ti problémy způsobuje a jak s nimi bojuješ!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články