Omega-3 mastné kyseliny. Víme, proč bys jimi neměla v jídelníčku šetřit

Bigstockphoto
|
20. 11. 2022
|
Spousta z nás neustále myslí na to, aby měla vhodný poměr bílkovin, tuků a sacharidů, pak taky vlákniny, vitamínů a minerálů.

K tomu všemu máme ještě řešit příjem omega-3 mastných kyselin? Jistě! Tělo si totiž bude při jejich dostatku libovat a v dlouhodobém horizontu tě o tom nenechá ani na moment zapochybovat.

Co jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny?

Omega-3 jsou dvě, respektive tři polynenasycené mastné kyseliny. Rozlišujeme EPA a DHA, třetí je pak ALA, která se ale ve zdrojích nevyskytuje a tělo si musí samo přeměnit první dva zmíněné druhy na ten třetí, a to dost ztrátově.

Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytnou složkou buněčných membrán. Sportovcům pomáhají hlavně při regeneraci svalů po náročném výkonu a podporují růst svalů, všichni ostatní pak ocení hlavně protizánětlivé účinky, zvýšení citlivosti vůči inzulinu a lepší odbourávání tuků. Dalším plusem může být podpora při léčbě deprese a při snižování vysokého tlaku.

bigstock-alternative-medicine-herbal-or-363538858.jpg

Omega-3 mastné kyseliny ocení sportovci, ale ostatní.
Bigstockphoto
Zdroje omega-3 mastných kyselin známe, mnohem jednodušší je ale vzít si denně tobolku.

Omega jako omega? Ani omylem

Omega-3 nejsou jediné důležité mastné kyseliny. Určitě už jsi slyšela i o omega-6 a omega-9. Lidské tělo potřebuje všechny tři typy, jen je důležité držet jejich správný poměr. A moderní člověk má pochopitelně (stejně jako se spoustou dalších záležitostí nejen v souvislosti s jídelníčkem) problém tenhle kýžený balanc najít. Omega-9 mastné kyseliny si tělo dokonce dokáže vyrobit samo (ale taky je dobré ho občas podpořit – třeba konzumací olivového a řepkového oleje).

Omega-6 mastné kyseliny zase najdeme hlavně v oříškách a semínkách. Omega-3 mastné kyseliny pak můžeme čerpat z mořských i ze sladkovodních ryb.

Zatímco omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví nesmírně prospěšné, když jsou omega-6 mastné kyseliny ve velké převaze, hrozí kardiovaskulární problém, inzulinová rezistence a obezita. Správně by měl být poměr omega-3 ku omega-6 2:1 až 4:1, ale ne víc. A že máme tendenci dobrat se v naší stravě až k hrozivému poměru 16:1!

Jak tedy omega-3 mastné kyseliny do těla dostat?

Už bylo řečeno, že omega-3 mastné kyseliny můžeme s chutí čerpat ze sladkovodních a z mořských ryb. Jenže kolik my jich – na rozdíl od obyvatel Středomoří – spořádáme? Tristně málo. K dalším dobrým zdrojům pak patří lněná a chia semínka, vlašské oříšky a vejce.

Řešení problému s nedostatkem je ale jednoduché. Existují tobolky, které při správném dávkování a pravidelném užívání nakopnou všechny potřebné děje v těle. Stačí si je koupit. Dneska už to jde nejen v lékárně, ale třeba i v obchodech se zdravou nebo sportovní výživou.

Z výzkumů (na lidech) vyplynulo, že bychom tobolky neměli brát na lačno, ale ideálně se snídaní, s jídlem, které obsahuje bílkoviny i sacharidy (a ty by ve snídani neměly chybět).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články