„Obal si nervy čokoládou“ a další stravovací zlozvyky

Shutterstock
|
27. 11. 2023
|
Nejen přejídání, ale třeba i nedostatek vlákniny, nadbytek tuků a sacharidů ve stravě, častá konzumace tučných a sladkých jídel… Stravovacích zlozvyků je celá řada. Vyhni se alespoň těm nejčastějším!

Je to jeden příběh neúspěšně hubnoucích Koček vedle druhého. Nebo třeba příběh těch Koček, které by se rády cítily fajn, ale jejich jídelníček tomu přes veškerou snahu a kvůli nevědomosti vůbec nenapomáhá. Co je hotovým zabijákem štíhlé postavy a dobrého pocitu ze sebe samotné? 

1. Přejídání a vysoký příjem energie

Nevíš, kolik toho můžeš nebo bys měla denně sníst, aby sis udržela váhu, nebo abys hubnula? Je to docela jednoduché. Pro udržení váhy musíš vydat stejné nebo velmi podobné množství energie, jaké přijmeš. Když chceš hubnout, musíš vydat víc energie, než kolik jí přijmeš. Asi nemusíme vysvětlovat, že výdej znamená chodit do práce a z práce pěšky, aspoň občas vynechat výtah nebo sportovat. 

K ohlídání příjmu a výdeje energie se potřebuješ zorientovat v tom, co kolik kilojoulů má a kolik kilojoulů při jednotlivých aktivitách vydáš. Pomůže ti k tomu výživový poradce nebo některá z volně dostupných aplikací.

2. Hodně tuků a sacharidů, málo bílkovin

Dalším nešvarem je příjem velkého množství tuků a sacharidů a nedostatečného množství bílkovin. Tuky, ty, které máš na těle, to nemusí být jen tuky, které přijímáš. Často se v tuky mění i přijaté sacharidy – pokud je jich nadbytek. Obzvlášť se to týká jednoduchých sacharidů (ty jsou třeba ve sladkostech).

Tuky i sacharidy do stravy patří, ale tvůj jídelníček by mělo tvořit 30 % bílkovin (šunka, plátkový sýr, mozzarella, maso a další), 40 % sacharidů (brambory, těstoviny, rýže, tmavé pečivo aj.) a 30 % tuků – těch tuků, které jsou tělu prospěšné. Jde o rybí tuk nebo rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, kukuřičný aj.). Ani s těmito tuky se to však nesmí přehánět.

3. Hltání

Na střední jsem byla zvyklá zhltnout oběd během pětiminutové přestávky a z té představy je mi ještě po letech dost nevolno. Zbaštit dva kopečky rýže a plátek masa za rekordní čas není pro tělo nic úžasného, ani kdyby bylo jídlo sebezdravější. A žaludeční vředy jako výsledek za to fakt nestojí. Stanov si interval, v němž budeš sousto zpracovávat, třeba 10 vteřin, a dřív si do pusy další nálož nedávej. 

4. Ignorace snídaně

Chuť k snídani se během života mění a i ti, kteří do sebe jako malí nemohli po ránu dostat ani sousto, v dospělosti (doufáme) pochopili, že by se měli aspoň pokusit.

Snídaně je základ dne, ideálně klidná snídaně. Dokud nevyzkoušíš jogurt s müsli a kousek ovoce nebo plátek chleba s pomazánkou, nepochopíš, jak příjemně tě dokáže snídaně nabít na kus dne. 

shutterstock_2244822009.jpg

Snídaně není nutná, ale dokáže příjemně nakopnout.
Shutterstock
Patříš ke snídačům, nebo k nesnídačům?

5. Nedostatečný pitný režim

Možná tě to překvapí, ale k tomu, aby tělo i při zpracování jídla fungovalo správně, je zapotřebí dostatečné množství tekutin, v tom nejlepším případě čisté vody. Kromě ní si můžeš pitný režim zpestřit ředěnými ovocnými a zeleninovými šťávami (doma vyrobenými, ne těmi koupenými za dvacet korun v marketu) a neslazený ovocný a zelený čaj.

Ideální množství tekutin je individuální, pitný režim závisí na mnoha faktorech (nejlepší je vypít denně 0,4 l vody na 10 kg vlastní hmotnosti), v teplejším počasí nebo při fyzické námaze ještě klidně o litr víc. Dostatečným pitím podpoříš nejen ledviny, ale i ostatní orgány. Nedostatek tekutin se může projevit všelijak, a když jsme u toho stravování, tak třeba zácpou.

6. Nepravidelné stravování

Snídaně v sedm ráno, svačinu v práci nestíháš, oběd zhltneš ve dvě, o svačině už nemá cenu mluvit a celé se to snažíš dohnat večeří u večerních zpráv. Máš hlad jak vlk a nejradši bys zfutrovala celou ledničku, kdyby ti to nebylo jen trochu hloupé před spolubydlící nebo přítelem.

Řešení je jednoduché: vyšetřit si aspoň trochu čas na pravidelné stravování po 2–4 hodinách. Potom tě nezastihne vlčí hlad, nebudeš mít takovou chuť na sladké a celkově se budeš cítit líp, než jak se cítíš půl dne hladová a večer narvaná jak rychlík do Brna.

To, co lze bez nejmenší nadsázky označit za největší brutalitu, je noční nájezd na ledničku. Jeden párek, trochu hořčice, rohlík, pro dobrý pocit kousek okurky (který to mimochodem fakt nezachrání). I to je důsledek nepravidelné stravy. Tak bacha na to.

shutterstock_769003771.jpg

Nepravidelné stravování nevyhovuje nejspíš nikomu. Netrap se jím ani ty!
Shutterstock
Nepravidelné stravování tě může dovádět k "vlčímu hladu". A ten dokáže nadělat pěknou neplechu.

7. „Obal si nervy čokoládou…“

Tahle dobře míněná rada od kamarádky, maminky, babičky nebo kohokoli jiného zas až tak dobrá není a je jedno, jestli jde o čokoládu, dortík, zmrzlinu, chipsy nebo meníčko z fastfoodu. Jídlo se často stává psychoterapií a to je jednoznačně špatně. Úlet s kyblíkem karamelové zmrzliny se dá pochopit jen v závažných situacích – před státnicemi, před důležitou událostí nebo po naprostém průšvihu, pokud nemáš v takových situacích žaludek scvrknutý do velikosti bonbónu. Ale ani tak by se to rozhodně nemělo stát pravidlem.

8. Jídlo u televize, počítače, tabletu

Pro případ, že jíme sami, naučili jsme se to současně se sledováním televize, počítače, tabletu a jiných vymožeností. To je ale špatně. Při jídle bychom se měli soustředit na jídlo a jen na jídlo. Jakmile myslíš na seriál nebo čteš článek, nemáš tušení, kolik jsi toho snědla a co jsi vůbec jedla. A za chvíli budeš mít hlad – mozek se dá snadno obelhat, když na to přijde. Budeš mít pocit, že jsi nejedla.

Kolik z nejčastějších prohřešků proti zdravému stravovacímu stylu jsi napočítala u sebe?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články