Nejstarší druh zeleniny chrání oči a bojuje proti rakovině

www.bigstockphoto.com
|
03. 01. 2021
|
Řadíme ji do skupiny brukvovitých rostlin a mezi její příbuzné patří třeba zelí, brokolice nebo květák. Řeč je o kapustě kadeřavé, která je mezi potravinami rostlinného původu jedním z nejbohatších zdrojů živin.

Bohatá zásobárna vitamínů

Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová. Najdeme v ní také malé množství tuku. Tento tuk se z významné části skládá z omega-3 mastných kyselin především z kyseliny alfa-linolenové. A jedna pozitivní zpráva pro věčné dietářky – v 67 gramech kapusty najdeš pouze 33 kalorií, které jsou tvořeny 6 gramy sacharidů (z toho 2 gramy vlákniny) a 3 gramy proteinu.

Věděla jsi, že kapusta obsahuje více vitamínu C než citrusové plody?

Snižuje hladinu špatného cholesterolu

Vysoká hladina „špatného“ cholesterolu může za celou řadu nemocí a komplikací. Pokud hledáš způsob, jak ji snížit bez chemické pomoci, pak si přizvi na pomoc kapustu. Tahle zelenina totiž dokáže snižovat hodnoty špatného cholesterolu v těle a s ním související riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pokud chceš účinky kapusty podpořit, dopřávej si každý den šťávu z jejích listů.

Chrání před rakovinou

Závěry studie publikované v magazínu Medical News Today naznačují, že fenolové sloučeniny obsažené v kapustě brání rozvoji rakovinných buněk. Odborníci pak tvrdí, že kapusta chrání především proti rakovině močového měchýře, která dnes bohužel patří k nejčastěji diagnostikovaným typům rakovin.

Jednoduchá léčba diabetu

Pravidelná konzumace brukve přispívá ke zmírnění onemocnění zvaného diabetes mellitus 1. typu. Tuhle skutečnost prokázal pokus amerických vědců, kteří dohlíželi na pacienty pravidelně konzumující kapustu. Zkoumaní dobrovolníci vykazovali sníženou hladinu cukru v krvi, tedy v porovnání s těmi, kterým byla zdravá dobrota kvůli testování odepřena.

bigstock-cabbage-or-brassica-oleracea-c-295041619.jpg

Kapusta pomáhá třeba se zmírněním příznakům cukrovky 1. typu.
Bigstockphoto
Je skoro neuvěřitelné, s čím vším může kapusta pomoct.

Látky chránící oči a zrak

Vzpomeneš si ještě, jak tě máma pobízela ke konzumaci mrkve, po které jsi měla mít oči jako rys? Stejné účinky na náš zrak má i kapusta. Obsahuje totiž lutein a zeaxatin -  karotenoidy a antioxidanty, které chrání naše oči a minimalizují riziko vzniku makulární degenerace a katarakty.

Pomáhá s hubnutím

Už výše jsme zmínili, že kapusta obsahuje jen velmi malé množství kalorií. Je totiž tvořena především vodou. Najdeme v ní ale taky menší množství bílkovin a vlákniny. Právě bílkoviny a vláknina mají jednu unikátní schopnost a to, že dokáží člověka na dlouhou dobu zasytit. Pokud do svého jídelníčku zařadíš šťávu z kapusty nebo její lístky, hubnout budeš i bez hladovění.

Máš pro nás nějaký zajímavý recept z kapusty? Sem s ním! Poděl se o něj v diskuzi pod článkem.

Související články