Nejhorší diety: Na vajíčkovou nebo osmihodinovou zapomeň!

Bigstockphoto
|
08. 07. 2021
|
Ačkoli osvěta týkající se hubnutí a zdravého životního stylu je dnes oproti minulým dobám úplně miliónová, čas od času zažije boom krátkodobá dieta, která ti má údajně změnit život. Tady jsou ty nejhorší z nich!

Vybrali jsme pro tebe přehled „zaručeně účinných diet“, které ale ve výsledku napáchají víc škody než užitku. 

1. Vajíčková dieta – jen pro otrlé 

Umíš si představit jíst 14 dní vajíčka připravovaná na všechny možné způsoby? Občas k tomu přidáš kousek zeleniny, někdy plátek šunky nebo vařeného masa. Žádná velká radost a navíc toho budeš mít po krk už třetí den, ne-li dřív. S touto dietou bys měla za 14 dní shodit až 8 kilogramů, což znamená zbavit se týdně skoro 4 kil. To je v rozporu s faktem, že trvale se dá hubnout tempem 0,5-1 kg za týden. 

Co to udělá s tvým tělem? Nasytíš ho neskutečným množstvím bílkovin a tím zatížíš celý zažívací trakt i ledviny. Je dost možné, že se ti zvýší hladina cholesterolu v krvi. To prostě vejce ve větším množství dělají. Pokud už hladinu cholesterolu vysokou máš, ani tuhle dietu nezkoušej.

2. Rýžová dieta – zase rýže? 

Nic jiného si říkat nebudeš, protože stejně tak jako ládovat se vajíčky, je „příjemné“ pojídat jen rýži – nejdřív suchou a samotnou, později s masem, rybami, zeleninou nebo s troškou ovoce. Věř, že po několika porcích ti rýže do krku jen tak klouzat nebude, i když ji máš jinak třeba docela ráda.

bigstock-beauty-fashion-model-girl-taki-88349102.jpg

Čokoládová nebo koblihová dieta? Jasně, bylo by to super, ale nefunguje!
Bigstockphoto
Čokoládová nebo koblihová dieta? Jasně, bylo by to super, ale nefunguje!

Dieta slibuje váhový úbytek 4 kilogramy za 10 dní. Jestli potřebuješ za týden akutně dopnout kostýmek a pak ať se děje vůle boží, můžeš to zkusit, ale připrav se na bolesti hlavy a svalové křeče způsobené zoufalým nedostatkem sodíku.

3. Mléčná dieta – zbytečné trápení

Tuto dietu vymyslel bojovník proti obezitě Rajko Doleček. Slibuje, že když ji budeš poctivě držet a zvládneš to celých 13 dní, potom se nebudeš přejídat a na sladkosti nebo tučná jídla už ani nepomyslíš, minimálně 2 roky si váhu udržíš. Zkušenosti jsou vesměs negativní.

Mléko, tvaroh, bílý jogurt, zelenina, ovoce, šunka, maso nebo vajíčko. To je tak zhruba všechno, co tě čeká v některé z variant mléčné diety – varianty se liší délkou. Dieta se dá držet 8, 11, 13 a 16 dní, přičemž první 3 dny jsou učiněný očistec. Slabost, bolest hlavy a svalů, únava, mdloby. Stálo by ti to za vidinu shozených 8 kil? 

4. Osmihodinová dieta – 8 hodin a dost

Představ si, že si stanovíš interval 8 hodin denně a během nich můžeš sníst skoro cokoli kromě sladkostí a tučných pokrmů. Množství není omezeno, klidně k tomu můžeš přidat i 2 skleničky alkoholu týdně. Za 7 dní se tak zbavíš i 4 kilogramů. 

bigstock-group-of-wholesome-organic-fo-51855925.jpg

Cestou k vysněné postavě je jen zdravá a vyvážená strava... a pohyb!
Bigstockphoto
Cestou k vysněné postavě je jen zdravá a vyvážená strava... a pohyb!

Zní to možná dobře, ale tak úžasné to zase není. Když začneš snídaní v sedm ráno, můžeš si poslední jídlo dát ve tři odpoledne. Pravda, můžeš to se snídaní vydržet do deváté ranní a navečeřet se v pět. Jenže když jdeš spát v deset nebo v jedenáct večer, žádná hitparáda to pak není. A právě vidina toho, že nebudeš mít povoleno jídlo, tě možná bude hnát k tomu, aby ses během stanoveného intervalu přejídala. Chce to pevnou vůli!

5. Tukožroutská dieta – evergreen mezi dietami

Tukožroutskou dietu, nebo spíš tukožroutskou polévku, v jejíž konzumaci dieta spočívá, zná určitě i tvoje mamka a dost možná s ní zkoušela hubnout už tvoje babička. Je to nestárnoucí klasika, která se mezi námi kdovíproč stále drží, ačkoli je úplně na nic. 

Můžeš věřit tomu, že zhubneš i 5 kilogramů za týden, ale bude tě to stát hodně sebezapření a jojo efekt, který se chtě nechtě po dietě dostaví, tě asi taky moc nepotěší. Tvůj svět se bude skládat z polévky, do níž patří cibule, rajčata, papriky, zelí, celerová nať, bylinky a špetka koření. Největší odvaz bude prakticky zeleninový bujón. Polévku nebudeš moct za chvíli ani cítit, příliš tě neukonejší ani možnost přidat k ní rýži, maso nebo syrovou zeleninu.

Všechny krátkodobé diety mají stejný efekt

Za krátký čas shodit hodně kilogramů. Zní to lákavě a těžko se tomu odolává, tedy do chvíle, kdy pochopíš princip všech těchto diet. Rychlé hubnutí, ke kterému dojde proto, že na pár dní vyřadíš jednu nebo dvě složky stravy, je k ničemu. To, co shodíš, se ti po návratu k běžnému jídelníčku 100% vrátí. A jestli čekáš, že ti za to tělo poděkuje, tak nepoděkuje, naopak z toho můžeš mít pěkně nepříjemné komplikace.

U krátkodobých, několikadenních diet se obvykle ze stravy vysazují sacharidy (pečivo, brambory, těstoviny, rýže, ovoce a mnoho dalších) a omezovány jsou i tuky. Zůstávají tedy bílkoviny. I při hubnutí ale tělo potřebuje všechny tři tyto složky, jen ve správném poměru a množství.

Zaručený recept na hubnutí? My ho známe!

Jediný způsob, jak zhubnout dlouhodobě a efektivně, je cvičit. Cvičit a zdravě jíst. Vysadit z jídelníčku sladkosti, smažená a tučná jídla, polotovary, přidat víc ovoce a zeleniny, zařadit maso a ryby, jako přílohu volit brambory, rýži, těstoviny nebo kuskus. Hubnutí bude pomalé, ale získanou váhu si udržíš, když se vyhneš větším excesům. Jen už žádné hazardování se zdravím v podobě šílených diet!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články