Monodieta: učebnicový příklad diety, která je úplně k ničemu

bigstockphoto.com
|
19. 08. 2021
|
Snažíš se dlouhodobě zhubnout, vyzkoušela jsi všechno, ale pořád nic? Buď tě zradí vůle, nebo se ocitneš na akci, kde nechceš kazit zábavu vysvětlováním, proč si nic nedáš. Tak si dál gůglíš diety a vyskočí na tebe monodieta.

Vřele doporučujeme se do ní nepouštět, protože je exemplární příklad diet, které nikam nevedou. Během doby, kdy ji budeš držet, budeš mít pravděpodobně hlad a zbavíš se tak akorát svalů, což nechceš. Výsledkem správné diety je totiž shazování tuků. A takovou dietu musíme chápat jako stravovací styl, nikoli jako krátkodobé snažení s pozdějším návratem k dřívějším zlozvykům.

V čem spočívá dieta? V jednom jídle

Představ si, jak dlouho bys asi vydržela jíst jedno vybrané jídlo. Respektive jednu potravinu! Třeba o rajčata, okurku, zelí nebo třeba nějaké ovoce (například banán), případně se ještě doporučuje rýže. Spousta lidí si vybírá ovoce a to je cesta do pekel. Ačkoli můžeš vybranou potravinu jíst v jakémkoli množství, hlad se dostaví zcela určitě.

Ovoce je naprosto skvělá součást zdravého jídelníčku. Čerpáme z něj vlákninu, vitamíny, minerály i antioxidanty. Když ho nebaštíme na kila, je prospěšné. Jenže v monodietě jde právě o to baštění po kilech.

Do těla si tak vpravíš během několika dní naprosto nesmyslné množství jednoduchých cukrů, ale žádné jiné živiny – žádné bílkoviny (takže budeš ztrácet svaly), žádné tuky (které taky potřebuješ!), žádné sacharidy (z nichž by ti energie aspoň chvíli vydržela).

A přidá se i mnohem nepříjemnější komplikace. Monodieta obecně se vyznačuje nedostatečným příjmem energie, a pokud si zvolíš ovoce, pak si můžeš pořádně rozhodit hladinu inzulinu.

bigstock-fresh-ripe-apples-in-the-baske-379726615.jpg

Jablka jsou bezva součást jídelníčku, ale nesmíš jíst jen je.
bigstockphoto.com
Monodieta tě zbaví pár kil, ta se ti ale zase hned vrátí.

Výsledek dokážeš odhadnout předem

Jistě, když se budeš pár dní cpát okurkou, okurkou a zase okurkou, pravděpodobně se lehce odvodníš a ztratíš nějakou tu svalovinu. Ubyde tak pár kilogramů, ale všechny se ti bleskově vrátí, jen co se začneš zase stravovat normálně. Jestli takhle chceš zhubnout do šatů na nějakou zvláštní událost, můžeš to zkusit. Ale nechceme si ani představovat, jak si to jdeš užít naprosto bez energie a jak ti bude špatně, až se najíš jako dřív.

Když jedno jídlo, tak bílkovinné

Odborníci a výživoví poradci monodietu skutečně nedoporučují, nemá nejmenší smysl. Zároveň dodávají, že ji lidi zkoušejí houfně. Když už se do ní pouští, měli by si aspoň vybrat bílkovinné jídlo – například vejce, lososa nebo krůtí maso. To totiž aspoň chrání před úbytkem svalové hmoty a zasytí.

Zkoušela jsi někdy monodietu? Poděl se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články