Metabolický syndrom je častý a nebezpečný. Netrpíš jím taky?

Bigstockphoto
|
20. 12. 2022
|
Ať děláš, co děláš, pořád tě trápí nevysvětlitelné fyzické obtíže. Jsi viditelně opuchlá, máš problémy se zažíváním i vyšší krevní tlak.

Napadlo tě někdy, že výš zmíněné obtíže můžou mít společného jmenovatele? Tím je metabolický syndrom, který podle odhadů trápí až 30 % evropské populace.

My v Česku navíc máme k tomuhle nebezpečnému onemocnění mnohem větší predispozice, které jsou způsobené nejen genetickými předpoklady, ale taky způsobem stravování a životním stylem.

Jak se metabolický syndrom projevuje?

Metabolický syndrom je poměrně složité odhalit. Nezpůsobuje totiž typické příznaky, bolesti nebo obtíže. Ve skutečnosti zahrnuje několik různých komplikací, které často přisuzujeme něčemu úplně jinému. Jít může třeba o vysoký krevní tlak, problémy se srdcem a cévami nebo opakující se bolesti hlavy bez zjevné příčiny.

bigstock-detox-hydration-metabolism-b-283198450.jpg

Když si nepomůžeš sama, ještě může pomoct doktor.
Bigstockphoto
Máš podezření na metabolický syndrom? Možná se z toho můžeš "vyhrabat" i sama!

Samotná nemoc nebolí, proto je poměrně komplikované ji správně diagnostikovat. Na metabolický syndrom ovšem může mít lékař podezření, pokud splňuješ minimálně tři z pěti základních rizikových faktorů. Diagnózu následně vysloví, jestliže jsou tvoje hodnoty v jednotlivých oblastech vyšší než tyhle:

  • obvod pasu u mužů větší než 102 cm, u žen 88 cm,
  • nižší hladina HDL-cholesterolu v krvi (míň než 1 mmol/l),
  • vyšší hladina triglyceridů v krvi (víc než 1,7 mmol/l),
  • vysoký krevní tlak (hypertenze; víc než 140/90 mmHg),
  • vyšší hladina cukru v krvi (hyperglykémie; víc než 6 mmol/l nalačno)

Kdo je metabolickým syndromem nejčastěji ohrožený?

Metabolický syndrom se nejčastěji rozvine především u lidí, kteří jsou obézní a mají málo aktivního pohybu. Problémem může být sedavé povolání, ale i neschopnost se k pravidelné aktivitě donutit. Pamatuj, že riziko vzniku onemocnění stoupá s věkem. Třeba v 70 letech má člověk až dvoutřetinovou šanci, že se u něj metabolický syndrom rozvine.

Jak metabolický syndrom léčit?

Pokud si tuhle diagnózu vyslechneš, ať tě ani nenapadne panikařit. I tenhle problém má samozřejmě řešení, z nichž mnohá můžeš sama aktivně ovlivnit – ať už se zaměříš na správnou životosprávu, začneš se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, nebo do svého denního harmonogramu zařadíš více pohybu.

Pokud nic z výše uvedeného nepomůže a ani na další kontrole se tvůj stav nezlepší, bude potřeba hledat pomoc u lékaře. Ten ti může předepsat léky pro snížení cholesterolu i vysokého krevního tlaku.

Často jsou k úpravě krevních tuků předepisovány fibráty a statiny. Vysoký krevní tlak se léčí antihypertenzivy, cukrovka, která se může z neléčeného metabolického syndromu taky rozvinout, perorálními antidiabetiky nebo i inzulínem.

Důležitá jsou taky režimová opatření a konzumace pestré potravy s větším množstvím čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud patříš mezi kuřáky, udělej maximum pro to, aby ses téhle nebezpečné závislosti na nikotinu zbavila. To samé platí pro alkohol a další návykové látky.

Pokud je metabolický syndrom neléčený, může přispět k rozvoji aterosklerózy, se kterou souvisí řada dalších (mnohdy život ohrožujících) potíží. Angínou počínaje a cévní mozkovou příhodou nebo infarktem konče. Protože pro léčbu metabolického syndromu neexistuje žádný univerzální lék, je nesmírně důležité především rozhodnutí k ozdravení životního stylu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články