Kokosové mléko – hit, nebo ho opravdu máme pít?

Foto: Bigstockphoto
|
11. 03. 2021
|
Čas od času se zblázníme do nových a nových potravin. Mezi těmi, které nás uchvátily relativně nedávno, bylo kokosové mléko. O co jde, jak ho můžeme využít a je dobré pro naše zdraví? Hned se na to podíváme a zhodnotíme.

Společností hýbe mýtus, že kravské mléko je zásadně špatné. Skoro démon. Proto lidé občas slepě hledají alternativy, aniž by je potřebovali. Ale budiž. Jen bychom v úvodu zmínily, že ten, kdo nemá problémy s laktózou a celkově trávením kravského mléka, nemusí se omezovat. Pro ty ostatní jsou tu mléka rostlinná.

Kokos ano!

Kokosový ořech se v českých domácnostech jen tak nevidí, jeho drť nebo v lepším případě plátky ale ano. A to je dobře. Je totiž zdrojem zdravých tuků, které jsou pro bezvadné fungování lidského organismu potřebné. Čím dál častěji se ale objevují taky produkty z kokosu, jako kokosové mléko, kokosová voda nebo kokosová mouka. My se dnes zaměříme na mléko.

V kuchyni dokáže zázraky

Kokosové mléko je naprosto božskou přísadou do pečených i vařených dobrot, o tom není pochyb. Krémovější omáčky (například s kari) jsi pravděpodobně ještě nejedla. Samotné ho ale asi příliš konzumovat nebudeš a ani bys neměla – na rozdíl od klasického mléka je totiž dost kalorické.

Výhody kokosového mléka? Je jich spousta

Kokosové mléko je docela fajn potravina. Pomáhá se všemi těmito potížemi:

  • anémie: jeden šálek denně ti dodá čtvrtinu denní dávky železa, které při anémii tělu chybí
  • nervové a svalové napětí: pokud tě z jakéhokoli důvodu trápí bolesti svalů a máš často křeče vyvolané zbytečnými akcemi nervových buněk, můžeš potřebný hořčík načerpat třeba právě z kokosového mléka
  • hubnutí: kokosové mléko si můžeš dopřát i v dietě; je sice kalorické, ale obsahuje hodně vlákniny a dobře tě zasytí
  • vysoký krevní tlak: kokosové mléko snižuje vysoký krevní tlak, protože obsahuje draslík
  • hladina cukru v krvi: kokosové mléko obsahuje taky mangan, kterého je v těle při vysoké hladině cukru nedostatek
  • kosti: pokud máš problém s úbytkem kostní tkáně, kokosové mléko ti pomůže svým obsahem fosforu
  • cévy a kůže: měď, kterou kokosové mléko obsahuje, je důležitá pro zachování pružnosti cév i kůže

Kromě toho všeho můžeš kokosové mléko považovat za další zdroj vitamínu C, který obecně potřebuješ, už třeba kvůli imunitě.

bigstock-coconut-milk-in-glass-jar-veg-274258672.jpg

Kokosové mléko je bohaté na vitamíny a minerály.
Bigstockphoto
Kokosové mléko, stejně jako ostatní rostlinná mléka, je skvělé pro všechny, kteří mají potíže s tím živočišným.

Kupované, nebo domácí?

Jestli jsi tak nějak skeptická vůči kupovaným produktům, do kterých se během výroby může dostat ledacos, připrav si domácí kokosové mléko. Je to jednoduché a moc času to taky nezabere. A samozřejmě je to levnější.

Potřebuješ k tomu jen čerstvý nebo sušený kokos nastrouhaný na plátky nebo jakkoli nadrcený a vodu. Pamatuj, že čím větší kousky sušeného kokosu kupuješ, tím bude kvalitnější a chuť bude lepší.

Kokos a vodu rozmixuj ve smoothie makeru nebo ručním mixérem do hladka. Směs potom opatrně sceď přes plátýnko. Mléko se dá pak hned pít, nebo ho můžeš pár dní mít v lednici v uzavřené nádobě. Nenech se překvapit oddělením tuku od vody, je to běžné.

Pozor, alergen!

Ještě nemáš s rostlinnými mléky zkušenosti? Pak si dávej při jejich konzumaci pozor. Můžou být totiž silnými alergeny.

Máš ráda rostlinná mléka, nebo patříš k zastáncům toho kravského? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články