Káva s mlékem – škodí, ale nedokážeme se jí vzdát

Pexels
|
24. 10. 2020
|
Nebo ano? My tedy v redakci rozhodně ne. Jenže kolem sebe všude pořád posloucháme, jak je to nezdravé a kdesi cosi. Jak to s tím mlékem v kávě doopravdy je a proč by bylo nejlepší dát si jenom černou? Sesumírovaly jsme to pro tebe.

Kafe. To je prostě láska, zachránce, vzpruha ve dnech, které s potěšením označujeme jako „den blbec“, ale i zpříjemnění už tak příjemných okamžiků. Jestli už jsi do něj přestala sypat kila bílého, nebo třeba i toho hnědého cukru, možná sis myslela, že zdravější už to být nemůže. Jenže jestli si do kafíčka liješ mléko nebo smetanu, tak věř, že pro svoje zdraví nic moc neděláš. A že to mléko v kávě není tak neškodné, jak by se mohlo zdát.

Bože, to je lahůdka!

No jasně, každý, kdo nechce zrovna pít hořkou kávu, si do ní dá trochu smetany nebo mléka. Její chuť to zjemní a nakonec výsledek potěší všechny chuťové buňky do jedné. První kafíčko s mlékem si vychutnávala vídeňská smetánka už na konci 17. století. Kdyby to nebyla taková lahůdka, neudržel by se tenhle způsob konzumace kávy dodnes, že ano.

restaurant-person-woman-coffee.jpg

Káva je skvělý povzbuzovák.
pexels.com
Káva s mlékem je prý zlo, ale... Dokážeš se jí vzdát?

Dvanácterník pláče. A nejen on

Možná si říkáš, proč bys s tím měla přestat, když ti to nepůsobí žádné nepříjemnosti. No, nám to taky nepůsobí žádné nepříjemnosti, ale to bude asi tím, že důsledky pití kávy s mlékem se vyskytnou až po delší době konzumace. S každou touhle kávou totiž posíláme do boje dvanácterník, který se kvůli této kombinaci dostává do křeče. Potom dojde k zavření vývodů, takže trávicí šťávy a žluč nemohou postoupit dál do střev.

Výsledkem jsou nepěkné potíže se zažíváním. Pro laika může být s podivem, že nejen s ním. Trpí totiž také bederní páteř, na které je dvanácterník zavěšen, takže nakonec u spousty lidí dojde k problémům pohybového aparátu – v ohrožení je kondice bederní a krční páteře, přijít mohou migrény, bolesti kloubů, karpální tunely a slabost rukou. A světe div se, prý i ploché nohy mohou být důsledkem téhle dobroty. A je vymalováno.

Dále hrozí taky vředy, zácpa, nadýmání a dokonce i cukrovka, a to kvůli zpětnému návratu důležitých tekutin slinivky do samotného orgánu.

Aby toho nebylo málo, kojící matky by se měly mít zvlášť na pozoru. U dětí, které kojí žena milující kávu nebo kávu s mlékem, dochází k poškozování pokožky a k potížím s váhou. Ach jo… 

Související články