Kauza přílohy: proč je jíst, ale ne samotné

Bigstockphoto
|
17. 09. 2023
|
Zatímco jedni tvrdí, že přílohy jsou učiněné zlo, druzí se shodují v tom, že do zdravého a vyváženého jídelníčku patří, a to i při hubnutí. Potíž totiž není v samotných přílohách jako v jejich množství a podávání. Podívej se na to s námi!

Přílohy, jako brambory, rýže nebo těstoviny (klasika, že ano), jsou bohatým zdrojem sacharidům. A to je právě u mnohých kámen úrazu. Jde o přílohu, sacharidy, která má jen lehce doplnit maso nebo cokoli jiného, v čem hrají hlavní roli bílkoviny. Těch sice tělo nemusí denně přijmout ani zdaleka tolik, co sacharidů, obtížně je však z jídla získáváme – není jich v něm tolik.

Říkáš si, jak to jako myslíme s přílohou jako hlavním chodem – celým jídlem? Asi tak jako rizoto, zapečené těstoviny nebo brambory. Když k tomu nepřidáš zdroj bílkoviny, jako třeba když nezapečeš těstoviny s mozzarellou nebo brambory s pořádnými kusy masa, je to z dlouhodobého hlediska průšvih. Ta přemíra sacharidů pravidelně způsobí, že budeš mít brzo hlad, i když sníš horu jídla, ale především se za čas projeví jako nevzhledné tukové polštáře na tvém těle. Nevyužité sacharidy se totiž přemění v tuky. Jak prosté.

bigstock-204743107.jpg

Rizoto je sice dobré, ale není to to pravé ořechové.
Bigstockphoto
Piš si, že po rizotu, ve kterém není víc masa než rýže, budeš mít brzo hlad, i když ho sníš kopec.

Ani sýry tvou postavu nespasí

Zapečené těstoviny sice můžeš kompenzovat na bílkoviny bohatým sýrem, jako je zmíněná mozzarella, nesmíš to ale dělat často. Tělo by si zase muselo poradit s ohromným množstvím tuku. Kromě toho – když vysypeš do zapékací mísy hromadu těstoviny a do nich nakrájíš jeden sýr, stejně budou živiny v nepoměru. No a když už je řeč o tucích, v tomhle případě jde o tuky nasycené, ty, které se snažíme spíš omezovat a nahrazovat je zdravými (například z ryb).

Přílohy v dietě? Ano!

Trápíš se se všelijakými dietami a ne a ne zhubnout? Na vině je možná vynechávání pečiva a příloh. Sacharidy tělo potřebuje, ne že ne. Jenom je potřeba hlídat jejich množství a od věci není ani zaměřit se na jejich glykemický index.

Mimochodem, když už je řeč o těstovinách, víš, že na skus se nevaří jen tak pro nic za nic? Těstoviny vařené na skus mají nižší glykemický index než ty uvařené doměkka. Nižší glykemický index znamená, že tě jídlo zasytí na delší čas, nebudeš mít brzy hlad, a navíc takové jídlo eliminuje chuť na sladké.

To, kolik sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny bys měla denně mít, zjistíš jednoduše například v Kalorických tabulkách, nebo si je nech spočítat od výživového poradce. To je vždycky jistější.

Náš tip: Cítíš se po odměřené porci těstovin nebo rýže coby přílohy hladová? Dej si příště brambory. Díky nízkému glykemickému indexu a jiným výživovým hodnotám si jich můžeš dopřát víc.

Svůj význam má v jídelníčku i pečivo, i když to s ním tak nesmíš přehánět a rozhodně nejsou tou nejlepší večeří dva krajíce chleba s máslem a několika plátky nekvalitní šunky. Mělo by to být právě naopak – hodně kvalitní šunky (například) a kousek pečiva. A samozřejmě ne bílého, které tělu nedodá moc živin. Spoléhej se spíš na celozrnné a žitné.

bigstock-potato-wedges-with-cheese-208354690_1.jpg

Zapečené brambory mohou být dobré, ale musíš k nim mít zdroj bílkovin.
Bigstockphoto
Brambory si klidně dej. Měj k nim ale maso nebo jiný zdroj bílkovin.

Proč jsou sacharidy tak důležité a neměli bychom je vynechávat?

Už jsi zkoušela nízkosacharidovou dietu? Možná by ti pomohla. Návrat k sacharidům a běžné stravě ale musí být velice pozvolný, aby se ti shozené kilogramy nevrátily tempem, které si ani nechceš představit. Možná právě z nízkosacharidové diety víš, že s nedostatkem sacharidů se pojí nadměrná chuť na sladké a taky nedostatek energie. Jsou to právě sacharidy, které tě nakopnou, aby sis užila fitko nebo odpolední běh lesem.

Zkus alternativy. Jsou vynikající!

Kromě těstovin, rýže, brambor nebo bramborové kaše zkus třeba kuskus, bulgur, jáhly nebo luštěniny – ty mají kromě sacharidů i nějaký ten podíl bílkovin, což je bezva. Navíc receptů je na internetu ohromné množství, tak zapátrej a objev dosud nepoznané.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články