Lepek, lepek a zase lepek. Je to problém, nebo rozmar?

www.bigstockphoto.com
|
19. 05. 2020
|
Jako by se s nimi před lety roztrhl pytel. Najednou mluvili o tom, jak nemohou jíst tohle a nemohou jíst tamto. Říkali tomu bezlepková dieta. Celiaci. Dneska už to docela dobře známe, ale blázní z toho i ti, kteří nemusí.

A zbytečně. Bezlepková dieta je určená všem, kteří trpí nesnášenlivostí lepku. To znamená, že potraviny, které lepek obsahují, těmhle lidem způsobují nemalé komplikace, jako jsou průjmy, nadýmání, zvracení, bolesti břicha, zvýšená únava, sklony k depresím, vyrážky a jiné kožní problémy, migrény i klasické bolesti hlavy, nesoustředěnost, záněty a otoky kloubů, vypadávání vlasů, časté afty, u těhotných žen se zvyšuje riziko potratu a u dětí hrozí poruchy růstu. Rozhodně toho není málo.

Když se na celiakii nepřijde a člověk jí tím pádem nepřizpůsobí jídelníček, postupem času si může vykoledovat chudokrevnost a podvýživu a také u něj hrozí větší riziko nádorových onemocnění.

Jak člověk přijde k celiakii?

Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je autoimunitní onemocnění a následky nejsou vůbec příjemné. Dochází k nim tak, že tělo vytváří protilátky proti složkám obsaženým v lepku. Následně je poškozována sliznice tenkého střeva a zmenšuje se jeho absorpční plocha. V důsledku toho tedy nedochází ke správnému zpracování vitamínů a minerálů. Výše zmíněné projevy už jsou „jen“ důsledkem tohoto nesprávně fungujícího systému.

Existují určité stupně nesnášenlivosti lepku, celiakie je tím nejtěžším.

"Úplně na začátku zjištění, že nesnáším lepek, byly bolesti břicha po každém jídle. To mě donutilo jít k doktorce, která mě poslala na odborné vyšetření. Už po odběru krve přišla jasná diagnóza – celiakie. Vyšetření to potvrdila.

Teď je to od diagnózy 8 let, což je důkaz toho, že žít se s tím dá. Ze začátku ale člověk sedí u počítače a hledá na netu, co všechno může a co nesmí. Docela těžko si zajde na jídlo ven, musí jít buď tam, kde ví, že dostane i bezlepkové jídlo, nebo si musí vystačit třeba se salátem. Někdy je to hodně těžké, třeba při cestování musím pořád myslet na to, abych měla co jíst, protože si nemůžu jen tak někde koupit něco, co zrovna mají.

I když už s tím žiju tolik let a umím v tom chodit, stejně cítím, že mě to hodně omezuje."

Tereza H.

Kde čeká lepek? Vlastně všude

Lepek je docela nevypočitatelný nepřítel. Tahle směs bílkovin se totiž běžně nachází v nejrůznějších potravinách a produktech. V běžném pečivu, těstovinách, uzeninách, mléčných výrobcích, jde také o sladkosti, jídla instantní a konzervovaná, výjimkou nejsou žvýkačky a seznam by mohl pokračovat ještě hodně dlouho. Celiakové si proto musejí dávat setsakramentsky dobrý pozor na složení toho, co vkládají do úst. Proto často stávají u regálu, přehazují si v rukách výrobky a hledají přeškrtnutý pšeničný klas – symbol bezlepkového produktu.

Kromě potravin se lepek vyskytuje i jiných produktech – v zubních pastách, vitamínech, ve rtěnkách (a jiné kosmetice), v lécích nebo dokonce v dětské modelíně. Takže to žádná slast není.

Když je „bezlepek“ jen manýr

Jak se z celiaky roztrhl pytel, tak se téhle nemoci začali chytat i lidi, kteří vlastně s lepkem problémy neměli a nemají. Tak nějak začali uvažovat nad tím, jestli lepek není něco výsostně špatného až ďábelského, jestli nás to nepoškozuje, aniž by nás někdo varoval. Chytila se toho nejedna celebrita, svým bojem proti lepku je známá třeba Victoria Beckham. Měla bys ale vědět, že lidem, kteří netrpí celiakií, lepek neubližuje. Proto se nemusíš hned zařadit mezi ty, kteří žijí výhradně na bezlepkových potravinách, jenom abys byla in. Spíš nás napadá, že když je tolik celiaků, je možná in a tak trochu hipsterské jíst „normálně“.

bigstock-222039955.jpg

Celiakie je moderní strašák.
bigstockphoto.com
Život s celiakií není jednoduchý, ale je čím dál zvladatelnější.

Právě celebrity, ale i obyčejní smrtelníci tvrdí, že bez lepku se snáz hubne a organismus nedostává tolik zabrat, protože lepek je náročný na zpracování. Zastánci diety jsou v tom zajedno, ale odborníci z řad lékařů a nutričních terapeutů jim stále oponují. Zdravý člověk si s lepkem poradí úplně normálně, za předpokladu, že má dostatek vlákniny.

Pokud máš potíže, které by mohly ukazovat na celiakii, neordinuj si hned radikálně odlišný jídelníček. Zaměř se na to, jestli ti nedělá potíže třeba zelenina nebo jiný druh potravy, a začni to řešit u doktora. Tvoje reakce na lepek se dají snadno zjistit ze vzorku krve, takže není třeba krkolomně experimentovat.

Máš špatné zkušenosti s lepkem nebo máš co říct k někomu, kdo si udělal svou vlastní „moderní diagnózu“? Napiš nám do diskuze pod článkem!

Související články