Kauza cholesterol: Všechno, co jsi o něm chtěla vědět

Bigstockphoto
|
19. 05. 2023
|
Cholesterol je látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky a vyrábět buněčné membrány. Vyskytuje se nejen v těle člověka, ale najdeme ho taky u hmyzu, korýšů, mykobakterií i některých rostlin.

Cholesterol je taky zodpovědný za tvorbu hormonů a vitamínu D. Veškerou zásobu cholesterolu, která je pro nás potřebná, si umí tělo samo vytvořit. Další cholesterol „navíc“ člověk přijímá v jídle, a to především v tučných a mastných pokrmech.

Látku v praxi dělíme na dva typy. Prvním je cholesterol „dobrý“ – tzv. HDL a druhým pak cholesterol „špatný“, který se označuje jako LDL. Ideální hodnota hladiny cholesterolu (LDL i HDL) by se měla držet pod 5,16 mmol/l.

Pokud ti lékař naměří vyšší hodnoty, pak se můžeš v budoucnu potýkat s celou řadou zdravotních komplikací a problémů, které můžou dokonce vyústit v kardiovaskulární komplikace a v neléčené formě končit i fatálně. Proto je potřeba hladinu cholesterolu průběžně kontrolovat a v případě vysokých hodnot regulovat.

Dobrý/hodný cholesterol HDL

Lidově řečeno „dobrý cholesterol“ dostává tuhle látku zpátky do jater a vyhýbá se tepnám. V játrech je pak recyklován a využíván přesně tam, kde ho tělo potřebuje. Tento typ cholesterolu má taky ochranné účinky vůči rozvoji onemocnění cév, mozku i srdce. Při vyšetření musí být hodnota dobrého cholesterolu minimálně 1,4 mmol/l (tady platí, že čím víc, tím líp).

Špatný/zlý cholesterol LDL

Špatný cholesterol je cholesterol, který zoxidoval a teď výrazně zatěžuje organismus. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování této látky na stěnách artérií, přičemž zužuje jejich vnitřní průměr a může tak vyvolat onemocnění zvané ateroskleróza. Pacient se pak potýká s vysokým tlakem a může na sobě pociťovat i další komplikace (například nedokrvení dolních končetin, poruchu erekce u mužů či postižení ledvin).

Tímto způsobem může dojít i k tomu, že se krevní sraženina v tepně „zasekne“ a způsobí trombózu. Pokud nedojde k odstranění, hrozí infarkt nebo mrtvice. Za špatnou hladinu LDL cholesterolu při vyšetření se považuje hodnota vyšší než 3 mmol/l.

bigstock-omega-food-sources-and-omega-397626674.jpg

Některé ryby si pravidelně dopřej, uděláš dobře!
Bigstockphoto
Vybírej si zdroje nenasycených tuků a všechno bude v pořádku.

Co jíst a čemu se raději vyhnout?

K optimální hladině cholesterolu přispívá především vyrovnaná a zdravá strava, minimum tučných a průmyslově zpracovaných potravin, udržování optimální hmotnosti a pravidelná fyzická aktivita.

Pokud ale tvůj lékař během „preventivky“ odhalí vysokou hladinu cholesterolu, je na místě nechat si předepsat odpovídající léky, které jeho hladinu upraví. Jak se téhle komplikaci vyhnout? Tady je potřeba zařadit do jídelníčku dostatečné množství vitamínů a vlákniny, kterou najdeš zejména v ovoci, zelenině a celozrnném pečivu.

Rozhodně si ale nemusíš odepírat ani ten šťavnatý hamburger ze své oblíbené restaurace. I tady ale aplikuj zlaté pravidlo „všeho s mírou“. V opačném případě si zaděláváš na problémy nejen s vysokým tlakem, ale taky s obezitou.

Jak snížit cholesterol přírodní cestou?

Pokud tě lékař na vysokou hladinu cholesterolu upozorní, nemusí to hned znamenat léčbu farmaky. Když nejsou výsledky příliš znepokojivé, můžeš hladinu cholesterolu snížit několika jednoduchými triky a změnou stravovacích návyků.

V první řadě se vyhni pokrmům, které obsahují nasycené tuky. Ty najdeš především v sádle, másle, salámech, paštikách, párcích, ve smetaně i tučnějších sýrech.

Tuků se ale samozřejmě nemusíš kompletně zbavovat. Tady je dobré ty nasycené nahrazovat nenasycenými, které načerpáš třeba z kokosového a panenského olivového oleje, avokáda, fazolí, špenátu, ryb (třeba makrely, losos), ořechů a dalších zdrojů.

Podle rad našich babiček je na vysoký cholesterol dobrý čaj z medvědího česneku, rozrazilu, brutnáku lékařského nebo kotvičníku. Čaj ale musíš popíjet několikrát denně po dobu 4 týdnů.

Hladinu „špatného cholesterolu“ můžeš ovlivnit i kouřením. Nejlepší by bylo úplně přestat, ale rozhodně pomůže i výrazné omezení.

Proti vysokému cholesterolu můžeš nasadit do „akce“ i hlívu ústřičnou, ale taky mungo nebo adzuki fazolky. Skvělý je prý i med!

Obsah tuků v krvi dokážou snižovat i obyčejné salátové okurky, zázvor nebo artyčoky. Zařaď je proto do svého jídelníčku.

Hladinu cholesterolu urovnání i lékořicový kořen. Tady ale dávej pozor na správné dávkování. Vysoké dávky můžou totiž způsobit zadržování sodíku a zvýšení krevního tlaku.

Jistý doktor Grada z Floridy zjistil, že pouhé dva grepy denně dokážou snížit hladinu cholesterolu o neuvěřitelných 20 %. Proto si dopřej denně alespoň 200 mililitrů čerstvé vymačkané šťávy z tohohle tropického ovoce nebo grepy sněz rovnou celé.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

Autor článku: redakce

Související články