Jak poznat intoleranci laktózy? Prozradí ji trávicí potíže

Shutterstock
|
26. 06. 2023
|
Intolerance laktózy není totéž co alergie na mléko. Zatímco při alergii se imunitní systém bouří proti určitým látkám, intolerance se vyznačuje tím, že tělo není schopné látku zpracovat, protože mu k tomu něco chybí. A co dál?

Příčinou je chybějící enzym laktázy, díky kterému tělo zpracovává a vstřebává mléčný cukr, tedy laktózu. Nestrávená laktóza pak vlivem činnosti střevních bakterií kvasí. Právě to pak způsobuje hlavní příznaky intolerance – nadýmání, křeče v břiše, průjmy a všeobecně bolesti břicha, které k tomu patří. Objevuje se taky nevolnost, bolesti hlavy a svalů nebo nadměrná únava.

Intolerance laktózy se může objevit kdykoli během života a příznaky, které dokážou být extra nepříjemné, se často projeví už půl hodiny po konzumaci laktózy. Držet se přitom můžou i několik dní. Bohužel se s tím pojí i další obtíže, například neschopnost vstřebávat jiné látky, protože potrava prochází střevy rychleji. Nic příjemného, troufáme si říct.

Pokud budeš někdy mít pocit, že by tvůj problém mohl spočívat právě v laktóze, zkus vynechat výrobky, které ji obsahují. A samozřejmě zajdi za svým lékařem, ten to zjistí snadno a spolehlivě.

Mléčné výrobky nemusejí být tabu

S intolerancí laktózy se dneska už počítá, proto spousta výrobců vsází na bezlaktózové produkty, ať už jde o mléko, sýry nebo cokoli jiného. Mléko kravské, kozí nebo ovčí snadno nahradíš mlékem rostlinným, například sójovým, mandlovým, rýžovým nebo jiným. Jen si dávej pozor, právě tato mléka často působí jako alergeny, tedy můžou vyvolat alergickou reakci, jako je vyrážka, pálení v ústech a krku nebo dušnost.

shutterstock_471634964.jpg

Povědomí o rostlinném mléce je dneska už rozšířené. Naštěstí.
Shutterstock
Živočišné mléko můžeš snadno nahradit některým z rostlinných. Pozor ale, abys na ně neměla alergii.

Dieta je nezbytná, nemusí být ale striktní

Některé potraviny jsou laktózou nabité, jiným není třeba se vyhýbat úplně. K těm „nejhorším“ patří v tomto případě jakékoli živočišné mléko ve své ryzí podobě, jogurty, tvarohy, smetana, sýr, máslo, kysané mléčné výrobky (jen pro někoho), pudingy nebo pomazánkové máslo.

Produkty vyráběné z plnotučného mléka nemusejí být takovou hrozbou, vždycky záleží na tom, jak moc laktózu dotyčný nesnáší. Dají se jíst a pít například jogurty bez přidaného sušeného mléka, některé sýry, másla, šlehačka a zakysané výrobky. Je potřeba vypozorovat, co člověku nedělá dobře, a toho se zbavit. Není ale potřeba zbavovat se radikálně všeho.

Perfektní je, že na vyšší intoleranci laktózy mezi lidmi se skvěle adaptovali výrobci mléčných dobrot, a začali pracovat s verzemi bez laktózy. Většina marketů u nás má svou značku, která se na tyto produkty zaměřuje, případně odebírá značku větší a známější.

bigstock-butter-and-bread-237099808_0.jpg

Při intoleranci laktózy nemusíš vynechat úplně všechny mléčné výrobky.
Bigstockphoto
Sehnat verzi oblíbené potraviny bez laktózy už dneska není takový problém.

Náš tip: Co se másla týče, vsaď na ghí, máslo přepuštěné. To je zbavené laktózy, a tak je vhodné pro všechny. Máme pro tebe i návod na přípravu.

Vždycky je nutné vyhýbat se produktům, které obsahují syrovátku nebo sušené mléko a úplné tabu jsou „light“ produkty.

Na co si dávat pozor? Škodit můžou třeba i oplatky

Možná si říkáš, že dávat si pozor na mléčné výrobky je omezující, ale dá se to snést. Pak se ale lidé trpící intolerancí laktózy musí pokaždé při nákupu zaměřit na pečivo, oplatky, polevy, zmrzliny, energetické tyčinky, koktejly na hubnutí, uzeniny, margaríny a jakákoli instantní jídla. A pozor na léky!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články