Jak posílit imunitu: 7 tipů, s nimiž tuhle sezónu přežiješ bez úhony

Shutterstock
|
29. 09. 2022
|
To, jak posílit imunitu, hledáme hlavně v obdobích, kdy je dost možné, že bys nás mohla skolit chřipka, v posledních letech covid-19 nebo by úplně stačilo, aby nás potrápila rýmička.

Imunitu ale neposílíš za pár dní, tak na tom začni makat dřív, než bude úplně pozdě. Máme pro tebe 7 tipů, jak na to. A pozor, většina z nich ani nebolí!

#1 Pečuj o svoje střeva

Možná už jsi to slyšela nebo četla, ale není na škodu to připomenout. Naopak je to dost zásadní – asi 70 % imunitního systému máme ve střevech! Abychom se udržovali při pevném zdraví, je potřeba udržovat právě tenhle vnitřní orgán v kondici. Chce to:

#2 Bašti vitamíny

Denně bychom měli kvůli vláknině, vitamínům a minerálům sníst 270 g zeleniny a 130 g ovoce. Pokud si uvědomuješ, že tohle nedodržuješ, vitamíny a minerály můžeš suplementovat, tedy konzumovat je ve formě tabletek, kapslí a podobně. Takovým pravidelným braním vitamínu C ve vhodné dávce (zvlášť v sezóně respiračních onemocněních) fakt nemůžeš nic zkazit.

#3 Otužuj se

Uznáváme, tohle je bod, který zpočátku může trošku bolet a můžeš ho nenávidět. Jakmile si ale na otužování zvykneš, nedáš na něj dopustit. Jestli se nechceš máchat v rybníku za barákem, klidně si jen denně dávej studenou sprchu – postupem času můžeš prodlužovat intervaly a vodu postupně snižovat o stupeň. Skončit bys mohla na 20 °C na 2 minuty. A skvělé je taky pravidelné saunování a chlazení ve studené vodě!

#4 Pořádně se vyspi

Spánek je důležitý a vážně není pro nuly, jak se zpívá. Aby to tvému zdraví prospělo, měla by sis denně dopřát asi 7,5 hodiny. Míň než 6 hodin je zatraceně málo a víc než 9 už je moc, pak se můžeš cítit rozlámaná a paradoxně unavená.

Co udělat pro kvalitní spánek? Choď spát ve stejný čas, dvě hodiny před spánkem omez modré světlo nebo nasaď brýle s filtrem modrého světla, několik hodin před spaním už nekonzumuj kofein (někomu stačí 5 hodin, jiní potřebují 8 hodin), teplotu v ložnici si drž zhruba na 18 °C a vyzkoušet můžeš i nějaké ty bylinky na zrelaxování (dobře známá je meduňka a třezalka, jen si dej pozor na možné kontraindikace s léky).

#5 Omez kouření a pití alkoholu

Jestli si dáš jednou týdně dvě deci s kámoškou, než běžíš domů za psem a ona do školky pro dítě, žádná tragédie na obzoru není. Časté, natožpak každodenní popíjení je ale pro zdraví neskutečný zápřah a stejně tak je to i s kouřením. Pokud máš pocit, že s tím nedokážeš skončit, aspoň to zkus omezit.

#6 Vytáhni do boje proti stresu

Je dobře známo, že stres se negativně podepisuje na imunitním systému. Může za to hormon kortizol, který se pustí do imunitního systému. Na to konto se sníží počet bílých krvinek, které běžně bojují proti bakteriím a virům. A nepříjemnost je na světě.

shutterstock_1510165223.jpg

Bojovat se stresem není jednoduché, ale vyplatí se to.
Shutterstock
Věnuj aspoň chvilku času denně tomu, co tě baví a uklidňuje.

Proto bys měla mít svoje techniky, jak stresu odolávat, protože vyhnout se mu v dnešní době snad ani nejde. Může to být procházka se psem, dlouhé večery v partnerově náruči nebo odpoledne strávené s dobrou knížkou. Cokoli, co ti dělá dobře a zvedá ti náladu.

#7 Pravidelně se hýbej

Ano, další bolestivý bod. Dobrá fyzická kondice je ale předpokladem pro odolný imunitní systém. Nemusíš hned začít lámat kdejaký rekord. Stačí pravidelné procházky (3x týdně aspoň 45 minut), jízda na kole, v zimě se odreaguj na běžkách, zajdi do posilovny… Prostě dělej to, co tě chytne.

Tak ať se daří!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články