Homeopatika: cukr, placebo nebo lék? Názory vědců překvapí

www.bigstockphoto.com
|
14. 08. 2020
|
Homeopatie – jedna z metod alternativní medicíny rozděluje lidstvo na dva tábory. Jedni na ni nedají dopustit a „zázračnými kuličkami“ léčí vše od virózy přes bolest hlavy až po alergie, jiní ji považují za pseudovědu a placebo. Kde je pravda?

Kde se vzala homeopatie?

Moderní principy homeopatie zformoval německý lékař Samuel Hahnemann ve své knize Prostředek racionální léčby, která vyšla v roce 1810 v Lipsku. Lékař při její tvorbě vycházel z tradic antického řeckého lékařství, středověké alchymie a evropské herbalistické tradice.

Homeopatie má podle něj vycházet z několika zásadních principů, mezi které patří například léčba podobného podobným nebo velice nízké dávky, případně až princip nekonečně malého dávkování. Tradičně se mělo také se skleněnou ředící nádobkou třicetkrát uhodit o desku potaženou koňskou kůží. Hahneman tvrdil, že veškeré nemoci jsou důsledkem narušení životní síly, kterou má homeopatie stimulovat.

Jak funguje homeopatie?

Samotný princip homeopatie spočívá v tom, že je jako celek zkoumán nejen samotný pacient, ale také jeho symptomy. Homeopatie pracuje s vysoce ředěnými látkami, které ve vyšší dávce u zdravého člověka vyvolávají příznaky podobné těm, jaké má léčená choroba. Stupeň zředění je ale v drtivé většině případů tak vysoký, že přesahuje Avogadrovu konstantu.

bigstock-homeopathy-medicine-on-wooden-273535708.jpg

Homeopatika podle všeho fungují jen jako placebo.
Bigstockphoto
Homeopatika dělí lidi na dva tábory. Do kterého patříš ty?

V přípravku se tedy s největší pravděpodobností nevyskytuje ani jedna molekula účinné látky. Účinnost této léčebné metody, stejně jako fungování jejích principů dosud nebylo možno spolehlivě vědecky prokázat. V rozsáhlých studiích se také nepodařilo potvrdit, že by měla homeopatie účinek lepší než placebo.

Co o homeopatii říkají vědci?

Homeopati často hovoří o tom, že jejich „kuličky“ jsou velmi zvláštní a nelze je otestovat standardními lékařskými experimenty. Bohužel nic jiného než kontrolovaný lékařský experiment jejich účinnost neověří a v tom jsou vědci za jedno – homeopatika fungují jen jako placebo. S tímto výsledkem přišla v roce 2017 Poradní vědecká rada evropských akademií věd, složená z předních vědců celé Evropy.

Ta tvrdí, že neexistují robustní reprodukovatelné důkazy toho, že homeopatické produkty mají účinek proti jakékoli známé nemoci, třebaže někdy dochází k placebo efektu. Vědci navíc vyslovili také názor, že homeopatie může být doslova škodlivá. Pacienta totiž mnohdy zdrží při hledání vhodné lékařské péče založené na důkazech nebo jej od ní zcela odradí. Navíc také podkopává důvěru pacientů a veřejnosti ve vědecká fakta.

Jak se na homeopatii dívají ve světě?

Například v Británii minulý rok rozhodli o tom, že podpora homeopatické léčby bude s okamžitou platností ukončena. Pacienti zde mohli dlouhá léta žádat proplacení homeopatických konzultací, což stálo veřejný rozpočet průměrně 75 tisíc korun na člověka ročně. Podle kritiků homeopatik byly takové peníze utraceny zcela neúčelně, neboť homeopatická léčba není podle opakovaných studií účinná jinak než jako placebo.

Ve stejném roce se hojně diskutovalo o homeopaticích také ve Španělsku. Výrobci homeopatik museli z prodeje stáhnout tisíce svých přípravků. To z důvodu nedostatečné účinnosti. Proti rozhodnutí řada lidí podepsala petici, ve které se odvolávají na právo lidí užívat, jaké léky chtějí. A jak se o homeopatii hovoří v Česku? Česká lékařská komora má jasno. Homeopatika podle ní pomáhají díky placebu, žádnou účinnou látku ale neobsahují.

Nejde o šarlatánství, je ale potřeba zdravého rozumu

Na rozdíl od některých alternativních metod a praktik ale nemůžeme homeopatika považovat za šarlatánství. I placebo je totiž jednou z metod léčení a může člověku pomoci. Se zlomenou nohou sice nepomůže, může ale zmírnit případné pooperační stavy a urychlit rekonvalescenci. Vždy je ovšem nutné dbát zdravého rozumu. Existují totiž případy, kdy léčba homeopatiky skončila katastrofálně.

Jedním příkladem za všechny je třeba jistá žena jménem Kelly, která bojovala s rakovinou kůže. Na internetu si objednala „zázračnou“ mastičku Black Salve, obsahující výtažky z rostliny Sanguinaria canadensis (krvavěnka kanadská či krevnice kanadská), která se hojně používá pro homeopatickou léčbu. Mast sice rakovinu odstranila, ženě ale kompletně rozleptala nos. Po první zpackané operaci se proto přihlásila do reality show Botched (Zpackané operace), kde jí pomohli k požadovanému výsledku.

Jak se na homeopatika díváš ty? Máš s nimi pozitivní zkušenost, nebo jim nevěříš? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články