Diagnóza migréna: když bolest hlavy není jenom výmluva

Shutterstock
|
17. 08. 2023
|
Ne každá bolest hlavy je migréna. A ne každá migréna je jenom bolest hlavy. Ano, přesně takhle „jednoduché“ to je. Migréna nás sice nijak neohrožuje na životě, ale k šílenství by jistě dokázala nejednoho přivést. Víš, jak ji poznat a jak s ní bojovat?

Každý, kdo jednou zažil pořádný záchvat, by nejradši zaškrtil všechny, kteří si o migréně dovolují vtipkovat a pokládat ji za něco, co vlastně vůbec neexistuje, ale kočky se na to svým kocourům vymlouvají, když se jim do něčeho nechce. A nemusí to být zrovna postelové radovánky. Každé její ohlášení se totiž může změnit v peklo. 

Kdy je to migréna aneb Jak odhalit nepřítele

Nemůžeme diagnostikovat na dálku, ale měla by ses nad tím zamyslet, pokud:

  • tě bolívá jedna polovina hlavy – buď levá, nebo pravá a klidně i na střídačku, jednou ta, podruhé ta druhá
  • ti v hlavě pulzuje, především v oblasti kolem oka
  • jsi při takové bolesti citlivá na hluk a na světlo
  • je ti špatně od žaludku nebo zvracíš, ale ani po zvracení úleva nepřichází
  • vidíš dvojitě nebo máš „výpadky“ vidění
  • ti bolestivě tuhne nebo křečuje ta strana krku, na které tě bolí hlava – někdy může tuhnutí přejít přes rameno až do celé ruky
  • bolesti hlavy doprovází změna nálady – melancholie, agresivita a cokoli jiného, co jinak nemá v dané situaci příčinu
  • máš takové bolesti 3–72 hodin
  • máš před bolestmi auru – zhoršené vidění nebo sluchu, změnu nálady (aura však není podmínkou)

Dalších příznaků může být tolik, kolik je na světě migreniků. Každý si totiž většinou najde ten svůj, výjimečný. Zatímco jeden nemůže po odeznění migrény ještě několik hodin ani vidět jídlo, druhý by nejradši samou úlevou snědl ledničku i s magnetky na ní. Někdo může po zažehnaném záchvatu začít hned fungovat, jiný je bez energie i následující dva dny.

Trápit se s migrénou bez pomoci je jako neléčit cukrovku

Tedy principiálně, protože migréna tě prostě na zdraví a životě neohrozí, ať je ti při ní sebehůř. Má se za to, že příčina těchto bolestí tkví v nedostatečném prokrvování okrajových částí mozku, ale víc toho ani doktoři s vědci zatím nevymysleli. Každopádně migréna není výmysl, jde o zdravotní problém, který ti může pěkně zkomplikovat život a některé případy si prostě vyžadují léčbu – jako si často cukrovka vyžaduje inzulin.

Co bys ještě měla vědět:

  • migrénou se zabývají neurologové, ale lepší je při podezření jít nejdřív za obvodním lékařem – pokud to nevezme na lehkou váhu, prožene tě několika vyšetřeními
  • když všechna ta vyšetření (aspoň na očním a na rentgenu) dopadnou dobře, pošle tě za neurologem
  • neurolog se o tom s tebou pobaví, naučí tě zapisovat záchvaty do speciálního kalendáře a předepíše ti vhodné léky na prevenci (věř, že je lepší spolknout denně prášek než šílet bolestí)
  • do kalendáře si budeš psát, kdy jsi měla záchvat, jak silný a co si myslíš, že ho spustilo – s neurologem to na další kontrole zhodnotíte a ty třeba budeš vědět, čemu je lepší se vyhnout

shutterstock_1504807865.jpg

Migréna má řadu projevů. Třeba motání hlavy, neschopnost mluvit nebo nevolnost a zvracení.
Shutterstock
Migréna je nevypočitatelná. Co pomáhá jednomu, vůbec nezabírá druhému.

Kdy můžeš s migrénou tak nějak počítat

Migrénou údajně na světě trpí 20 % žen a 6 % mužů. U většiny z nich se objeví první záchvaty kolem 25. roku a ženám se mnohdy uleví až v přechodu, což příliš povzbudivé není. Spousta migreniků tuhle lahůdku zdědí po rodičích – jakmile migrénou trpí jeden z nich, máš to jasné na 50 %. Pokud jsou tví rodiče migrenici oba, můžeš si být na 85 % jistá, že jestli ses s migrénou ještě nepotkala, čeká tě to.

Co nejčastěji způsobuje problémy

Co migrenik, to deset tisíc věcí, které vyvolávají potíže. Mezi nejčastější spouštěče bolestí a doprovodných nepříjemností patří stres, nervozita, kouření, konzumace alkoholu, kořeněných jídel, nedostatek spánku, výrazné vůně, změna počasí nebo menstruace. Zatímco některým se nevyhneš, ani kdyby ses kdovíjak snažila, jiné se regulovat dají. Proto to první, co bys měla udělat, je vychytat a odstranit ze života to, co ti nedělá dobře.

Na druhou stranu nemusí platit, že ti bude daná záležitost vadit vždycky. Občas po alkoholu s migrénou potrpíš dva dny, jindy toho vypiješ víc, než bys přeplavala, a nic se nestane.

Co pro sebe můžeš udělat, když to přijde

Docela univerzálně funguje schovat se do tmy a ticha, příjemné je taky mít hlavu v teple, aspoň tu její část, která zrovna bolí (i když někomu zase naopak dělá dobře chlazení). Někdy pomůže šálek silné kávy, někdy jen půlhodinka spánku (pokud to není tak zlé, že se ti nedaří usnout) a někdy musí na řadu přijít triptany – speciální léky na okamžitou úlevu. Ty většinou zaberou. A když ne, nebudeš první, kdo půjde prosit o pomoc na pohotovost.

Netrap se s migrénou sama a nepodceňuj ji. Sama od sebe s největší pravděpodobností neodezní a může ti taky pěkně zavařit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články