Co jíst při zácpě? Pomůže vláknina, kysané dobroty i jitrocel

Bigstockphoto
|
28. 07. 2022
|
Někdo má to štěstí, že ho potká jen výjimečně, někomu se vrací pořád dokola. Řeč je o zácpě. Vhodně zvolená strava přitom hraje zásadní roli. Zajímá tě, co jíst a čím si pomoct?

Zažívací potíže patří k těm velmi otravným, ať už se jedná o zácpu, nebo průjem. Každé z nás už střevní obtíže minimálně jednou za život zkřížily plány a pokazily výhled na pěkné odpoledne. Nejde přitom jen o pocit nepohody, který s sebou zažívací problémy nesou, ale i o jisté zdravotní riziko. První krok, který tak můžeš udělat k uklidnění svého bříška sama, je vybrat si potraviny, které ti pomůžou zácpě předcházet.

Co je zácpa a kdy je to ještě v pořádku?

Pojďme si ale nejprve vyjasnit, co je vlastně zácpa. Každá máme své návyky, které nám vyhovují a na které jsme zvyklé. Způsob a frekvence vyprazdňování je jedním z nich. Někdy se ale vlivem různých okolností naše návyky můžou mírně odklonit od toho, co je pro nás běžné, a začneme panikařit (což jistě velmi dobře znáš ve chvíli, kdy se ti opozdí menstruace). Jinými slovy – pokud si zvyklá chodit na velkou denně a jednou vynecháš, neznamená to ještě, že trpíš zácpou.

Lékaři zácpou (obstipací) nazývají stav, kdy máš méně než 3 stolice za týden. Medicína zácpu rozděluje na akutní a chronickou. Akutní si představ jako nevinnou epizodu spojenou třeba s cestováním, kdy se ti vlivem nervozity a změny klimatu nedaří vyprázdnit i několik dní, protože ti to zkrátka v cizím prostředí nejde.

Chronická zácpa má potom více podob a rozhodně je dobré řešit ji ve spolupráci s lékařem. Zácpa totiž může být mimo jiné i příznakem některých vážnějších chorob.

bigstock-wicker-basket-with-pears-in-wo-389401675.jpg

Vláknina, kterou najdeš třeba v ovoci, prospívá i jako prevence.
Bigstockphoto
Naše babičky říkaly, že ke správné činnosti střev stačí jedno jablko nebo jedna hruška denně.

Co jíst při zácpě

Pokud si kladeš otázku, co jíst při zácpě, abys své vyprazdňování pozitivně ovlivnila, věz, že sázkou na jistotu je vláknina. Rozhodně se ti vyplatí baštit ovoce a zeleninu, obiloviny, celozrnné pečivo, otruby a luštěniny. Pomoct si můžeš třeba i slaďoučkým čekankovým sirupem.

Už naše babičky říkaly, že kdo sní jedno jablko denně, k tomu nechodí lékař. Rozhodně jim musíme dát za pravdu, aspoň co se zácpy týče. Pokud se ti podaří zařadit do svého jídelníčku jedno jablko (nebo klidně i hrušku) každý den, odměnou ti bude měkčí bobek při každé stolici.

Neméně důležitý je pitný režim. Bez dostatečného množství tekutin (doporučuje se 0,4 l na 10 kg tvé váhy) se zácpy nezbavíš. Tekutina totiž při tvorbě stolice hraje zásadní roli.

Zakysané mléčné výrobky

Fermentované potraviny, jako jsou například kefír, jogurt, tempeh, kombucha nebo acidofilní mléko, obsahují velké množství přírodních probiotik. Tím pomáhají optimalizovat střevní mikroflóru, což má příznivý dopad na správnou činnost střev.

Zácpa a babské rady

Naše babičky zdaleka neměly otevřen= lékárny v takovém rozsahu jako my dneska, a tak musely víc improvizovat. Letitou zkušeností objevily, že na zácpu velmi dobře působí třeba pampeliškový čaj, sušené i kompotované švestky nebo jitrocel, který obsahuje vysoké množství vlákniny.

A téměř zaručenou úlevu přináší i olivový olej. Změkčuje stolici, uvolňuje žluč a stabilizuje trávení. V případě zácpy pomáhá vypít 30 ml olivového oleje. Pokud je to pro tebe nepředstavitelné, smíchej ho s citrónovou šťávou nebo bílým jogurtem. Efekt zaručen.

Naše babičky by ti mohly být inspirací, i co se týče množství snězených potravin v poměru k výdeji energie. Pro správnou činnost střev je totiž neméně nutné zařadit dostatek každodenního pohybu, aby se střeva pěkně rozhýbala. Takže kromě přemýšlení nad tím, co jíst při zácpě, aby ses cítila líp, přidej kromě vhodných potravin i střídmost a pohyb. A neboj se, pokud ti to nepomůže, rozhodně ti to v ničem neublíží.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články