České superpotraviny: zdraví nakopnou i vlašáky nebo červená řepa

Bigstockphoto
|
21. 04. 2023
|
Před lety se úplně roztrhl pytel se superpotravinami. Čím exotičtěji vypadaly a jejich názvy zněly, tím víc nás pobláznily. Přitom to vůbec nebylo nutné…

Ne že by oživení jídelníčku nebylo fajn. Na druhou stranu pořád vymýšlíme, do čeho bychom se ještě zakously, a přitom mnozí nedoceňují prospěšnost pokladů, které v srdci Evropy máme běžně. Koukni na pět superpotravin, které jsou nabité vitamíny a minerály a mnohdy obsahují i další potřebné látky!

Vlašské ořechy

Vlašáky… Ty by šly. Do bábovky, do cukroví, kamkoli. Od věci není ani hodit si jich pár do jogurtu nebo kaše k snídani nebo k svačině. Stejně jako ostatní oříšky, i tyhle obsahují prospěšné tuky, díky čemuž podporují mozkovou aktivitu, ať už jde o paměť, soustředění nebo proces učení. Proto můžeme vlašáky označit za brainfood – potravu pro mozek.

Nabízejí taky vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů pak selen, zinek a hořčík. Nechybí ani kyselina listová a pochopitelně vláknina… Vlašské ořechy ti pomůžou snížit hladinu „zlého“ cholesterolu a snižují i krevní tlak. Zlepšují metabolismus, posilují potenci a plodnost, jsou skvělým zdrojem energie a hlavně co? Hlavně chutnají!

Červená řepa

Kdo se ve školní jídelně neošklíbal nad červenou řepou, ať po nás hodí… Třeba tou řepou. Tahle slaďoučká zelenina si prostě zaslouží šanci. Jednak se z ní dá vykouzlit fakt dobré jídlo (přísaháme!), jednak je neuvěřitelně zdravá.

Má v sobě vitamíny skupiny B, minerály (selen, zinek, mangan, měď, rubidium, cesium), je zdrojem kyseliny listové, vlákniny a její konzumace je prospěšná i díky obsaženému resveratrolu, což je silný antioxidant.

Pravidelná konzumace červené řepy prospívá ke zbavení se nadbytku sodíku v těle, působí preventivně proti vzniku rakoviny a je vhodná i jako podpůrný prostředek při její léčbě. Dokáže podpořit i činnost jater, čistí střeva a povzbuzuje trávení.  

Borůvky

I borůvky dokážou působit pěkně antioxidačně – to znamená, že bojují proti volným radikálům v organismu, které můžou přispět ke vzniku rakoviny. Kromě vitamínů, minerálů a antioxidantů z nich načerpáš taky třísloviny a bioflavonoidy.

bigstock-fresh-ripe-wild-blueberries-in-269685439.jpg

Borůvky jsou skvělé samotné, v jogurtu, kaši... Zkrátka jakkoli!
Bigstockphoto
Díky borůvkám můžeš mít lepší zrak, a to i v šeru!

Kombinace všech obsažených prvků zajišťuje podporu zraku, pomoc při průjmu, pomáhají v léčbě šerosleposti, jsou bezva prevencí demence a nám holkám dokážou ulevit během menstruace.

A tím to nekončí. Borůvky dezinfikují zažívací ústrojí, zklidňují a působí jako přírodní antidepresivum, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a prospívají i kardiovaskulárnímu systému.

Borůvky, stejně jako ostatní lesní plody, mají jen málo cukru, proto se hodí při hubnutí a klidně je můžeš v omezené míře zařadit i do ketogenní diety nebo low carb stravování.

Kysané zelí

Dříve tradiční pochutina, dneska spíš na okraji společnosti. A přitom je tak báječné! Tuhle vitamínovou bombu si naordinuj kdykoli během roku a budou se dít věci. Oceňujeme na něm hlavně obsah vitamínu C, který je základem všeho, vitamínu K, železa a vlákniny. Červené zelí pak obsahuje i větší množství vitamínů A a B.

bigstock-sauerkraut-fermented-salad-ho-363921859.jpg

Kysané zelí pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a působí preventivně před vznikem cukrovky.
Bigstockphoto
Kysané zelí znají lidé po celém světě. V Koreji je třeba podstatnou součástí kimči.

Jak ti tedy konkrétně prokáže dobrou službu? Podpoří tvoji imunitu, posílí kosti, pomůže ti při hubnutí (protože je nízkokalorické a obsahuje hodně vlákniny), zlepší funkci mozku, zabojuje proti „zlému“ cholesterolu a pozitivně zapůsobí na srdce a krevní oběh. Navíc se ti při jeho pravidelné konzumaci bude líp zvládat stres a možná přijde i lepší nálada.

Jablka

Jablka k naší zeměpisné pozici patří jako hořčice k párku nebo Mach k Šebestové. Ukrývají v sobě vitamíny A, B6 a C, z minerálů vápník, hořčík a draslík, pak i vlákninu a antioxidanty. Velké množství prospěšných látek (zejména těch, které se hodí pro prevenci vzniku rakoviny) se nachází ve slupce a těsně pod ní, pokud si ale netrháš jablko rovnou ze stromu, pozor na možný výskyt pesticidů.

Jablka se dají baštit v dietě, působí jako probiotika a podporují růst prospěšných bakterií ve střevě. V rozumné míře můžou pomoct v boji proti vzniku cukrovky. Dokážou taky efektivně snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zvyšují hustotu kostní hmoty a díky pektinu jsou takovým naším malým detoxikačním pokladem.

Vůbec není špatně, když někdo jí jablka i s jadérky – ta totiž obsahují amygdalin, látku s protirakovinnými účinky. Amygdalin najdeš taky v mandlích, hroznech nebo melounových semínkách.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Autor článku: redakce

Související články