Astmatický záchvat: co ho spouští, jak probíhá a co pomáhá

Bigstockphoto
|
09. 01. 2023
|
Když se řekne astma, lidi se vyděsí. Zvládnuté a léčené astma přitom nemusí být takový strašák. Nakonec – člověk se sžije i s horšími věcmi.

Ne že by to byla kdovíjaká legrace, ani to nechceme nijak zlehčovat. Naopak víme, že první astmatický záchvat dokáže pořádně vyděsit. Později už člověk ví, jak se chovat. A především ví, že by se měl při potížích s dechem obrátit na svého lékaře.

Nejdřív ale troška teorie. Astma je chronické onemocnění dýchacích cest, jehož důsledkem bývá zúžení průdušek a dušnost. Když už u člověka astma objeví, pravděpodobně se ho nikdy nezbaví, ale může ho díky moderní léčbě překvapivě dobře dostat pod kontrolu. Děti trpící průduškovým astmatem kvůli alergii o něm v dospělosti nemusí až na extrémně zátěžové situace ani vědět.

Zatímco těžší astmatické záchvaty vyžadují odbornou pomoc, ty lehčí zvládne člověk i sám. Takové záchvaty obvykle vyvolá styk s vnějším podnětem – pokud jde o astma spojené s alergií, pak to bývají alergeny (pyly, prach, roztoči a další). V jiných případech může záchvat způsob například fyzická aktivita, znečištěné ovzduší nebo časté infekce dýchacích cest. Potíže můžou přijít i při změně teploty – třeba při přechodu ze zimy do tepla. Dost často k tomu ale člověk přijde jako slepý k houslím. Astma je totiž dědičné.

Statistiky z roku 2015 říkají, že u nás v té době bylo přes milión osob, které se potýkaly s astmatickými záchvaty. Navzdory pokroku medicíny počet astmatiků stále stoupá.

Příznaky astmatu aneb Jak poznat problém

Astma se projevuje dráždivým kašlem, prodlouženým výdechem s hvízdáním, pocitem tíže na hrudi a nedostatku vzduchu.

bigstock-sick-young-girl-tired-from-che-380388475.jpg

Stažení průdušek vyvolává nepříjemný astmatický záchvat.
Bigstockphoto
Astmatici bývají vybaveni inhalátorem, který by měli mít neustále u sebe.

První pomoc při astmatickém záchvatu

Ať už jsi právě objevila „kouzlo“ astmatu, nebo tahle potvora potkala někoho z tvých blízkých, měla bys znát pár pravidel, která můžou celou situaci zjednodušit. Co tedy dělat, když se třeba tvůj partner začne dusit?

Usaď ho a otevři okno. Čerstvý vzduch je základ (navzdory tomu, že jsou v něm třeba alergeny – pravděpodobně nebudou zase v takové koncentraci, aby mu to celé uškodilo). Ostatních alergenů se pro tuhle chvíli zbav (nebo aspoň neusazuj alergika k čemukoli rozkvetlému).

Povol mu těsné oblečení, hlavně u krku. Pokud má košili, motýlka nebo kravatu, všechno povol, rozepni – už vědomí, že dotyčného objektivně nic neškrtí, mu pomůže.

Podej mu inhalátor. Pokud už s někým astma řešil, pravděpodobně dostal inhalátor, úlevový sprej, který pomáhá průduškám vrátit se do normálního stavu. Důležité je naučit se ho správně používat – musí se totiž během aplikace zhluboka nadechnout a zároveň zmáčknout „spoušť“.

Zůstaň u něj. Nenechávej ho o samotě, slovně ho podpoř. Dokud nebude astmatik schopný normálně mluvit, nedovol mu nic dělat – příznaky totiž můžou rychle odeznít, ale taky se dokážou jako bumerang vrátit.

Když to bude potřeba, vstřik úlevového spreje je možné opakovat po minutě nebo dvou, maximálně ale 4x za sebou. Pokud se situace nezlepší, je na místě volat záchranku!

Astma v začátku? Tohle tě čeká

Dýchat se musí, přes to nejede vlak. Nejdřív určitě zamiř ke svému obvodnímu lékaři. Ten tě nejspíš pošle k odborníkovi, kterým může být třeba alergolog a imunolog. Právě tihle doktoři totiž bývají vybaveni přístrojem na spirometrii – to je vyšetření plic, které zjišťuje objem plic, kapacitu a průtok.

Pomocníkem pak může být bronchodilatační test, během něhož se měří maximální výdechová rychlost. Ani jedno nebolí, přísaháme… Pokud už se léčíš na alergologii, jdi rovnou tam, bude to jednodušší.

Válčíš s astmatem, nebo se ti tenhle problém naštěstí vyhnul? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články