Antikoncepce: potřeba moderní ženy, nebo zkáza zdraví?

www.bigstock.com
|
12. 06. 2017
|
Antikoncepční pilulky jsou na jednu stranu super. Když s někým žijeme dlouho, můžeme se vykašlat na kondomy, s nimiž to nejen podle mužů tak nějak není ono. Jenže v poslední době se čile diskutuje o tom, jestli si jimi náhodou neničíme zdraví.

Když naše generace začala během docházky na střední školu dostávat recepty na antikoncepční pilulky, byla in každá holka, která už svoje platíčko měla a která si pečlivě hlídala čas, kdy si měla pilulku zapíjet. Co kdyby náhodou hrála roli každá minuta?

Dneska už tak jednoznačně pilulky in nejsou. Některé z nás je baští proto, aby nemusely do svého intimního života vpouštět kondomy, jiné proto, že jakmile je pár dní neberou, jejich pleť je mastná jak hranolka z fast foodu, a další proto, že odmítá měsíc co měsíc prožívat utrpení svých dnů. Potíž je v tom, že ačkoli je současná antikoncepce k tělu šetrnější než ta před dvaceti lety, stejně je prokázáno, že má negativní vliv na zdraví.

Pilulky mohou přispět ke vzniku rakoviny a dalších onemocnění

Z pohledu odborníků to moc legrace není. Podle mnohých totiž může dlouhodobé užívání antikoncepčních pilulek přispět ke vzniku rakoviny děložního čípku nebo kardiovaskulárních onemocnění, například cévních mozkových příhod. A to nechceš.

Častými příznaky užívání antikoncepce je nervozita, podráždění, přibírání na váze, bolesti hlavy, napětí v prsou… Nic příjemného. Moc to nevylepší ty z nás, které připalují jednu cigaretu od druhé, mají vysoký tlak, jsou obézní nebo trpí cukrovkou. Rizika jsou u nich ještě větší.

A rozhodně netrpí jen tělo, pořádný nápor je to i na psychiku. Kromě zmíněné nervozity a podráždění u některých uživatelek dochází k náhlým změnám nálad – když nevíš, proč jsi najednou tak skleslá, že bys nejradši usnula a už se nevzbudila, tak to s tebou taky může pěkně zamávat.

A co víc – pokud trpíš nějakým onemocněním a musíš brát léky, zatěžuješ tím játra. S tím nic nenaděláš. Ale když si k tomu přidáš ještě antikoncepci, tvoje játra budou dostávat pořádně zabrat!

bigstock-pain-110959220.jpg

Prášky dnes bereme snad na všechno.
Nezatěžuješ svá játra nadměrně a zbytečně?

Antikoncepce kvůli sexu, ale chuť na sex nulová

Lobbovat za kondomy nebo jiné řešení tady nebudeme, ale bez emocí musíme uznat, že antikoncepční pilulky znamenají pro ženské tělo něco naprosto nepřirozeného. To, že s vědomím tohoto faktu ženy pilulky berou, je druhá věc. Nicméně právě kvůli oné nepřirozenosti a v důsledku působení hormonů se může dít ledacos. Ničím zvláštním není snížená chuť na sex. A to je paradoxní, protože hlavně kvůli tomu, abychom si mohly sex bez zábran užívat, pilulky se všemi jejich zápornými stránkami polykáme, že?

Výzkum, který před časem proběhl v Německu a kterého se účastnilo téměř 1 100 žen, ukázal, že pravidelné braní pilulek snižuje v těle hladinu testosteronu, který stimuluje touhu po sexu. Zatímco u jiných druhů antikoncepce se tak neděje, pilulky snižují míru vzrušivosti.

Na internetu se to hemží diskuzními příspěvky z obou stran. Jedna část žen si nemůže pilulky vynachválit a vidí v nich nejlepšího přítele, druhá část už by dobrovolně nespolkla ani jednu jedinou. Zásadní je totiž i to, že existuje omezený počet druhů pilulek, ale každá žena na ně může reagovat jinak. Proto je u některých těžké vybrat ty vyhovující a u některých je to nemožné.

bigstock-pills-condom-and-lipstick-on-l-110394992.jpg

Možná je čas nahradit antikoncepční pilulky jinými druhy ochrany.
Jsou antikoncepční pilulky základní potřebou moderní ženy, nebo jde o přežitek?

Byznys se zdravím – chceš se ho účastnit?

Musíme podotknout, že jde o byznys, v němž ty utrácíš peníze a dost možná i svoje zdraví. Výdělečný obchod je to pro farmaceutické firmy a pro gynekology, kteří s nimi hrají jejich hru. Je totiž všeobecně známo, že farmaceutický průmysl stojí na antidepresivech a antikoncepci. Jestli sis myslela, že bohatnou na lécích proti horečce, tak omyl. A už jsi slyšela o gynekologovi nebo gynekoložce, která by řekla „raději ty pilulky neberte, není to pro vás dobré“? Existují. Ale bude jich u nás pravděpodobně jen hrstka.

Zajímá tě otázka antikoncepčních pilulek? Nenech si ujít další článek z tohoto seriálu!

Související články