Andropauza versus menopauza. Znáš rozdíly, které mezi nimi jsou?

Bigstockphoto
|
16. 06. 2022
|
O ženském přechodu máme všichni aspoň základní povědomí. Věděla jsi ale, že přechod prožívají i muži? A že to pro ně není období jednoduché, tušíme všechny.

Oba pojmy, tedy menopauza a andropauza, označují určité období v životě žen a mužů, kdy vlivem poklesu hormonů obě pohlaví zažívají tělesné i psychické změny. U žen je ale přece jen období přechodu a menopauzy omílanější. A že jim trpí i muži (sloveso trpí je zde opravdu na místě) se v dobách dřívějších zdálo být spíš reklamním tahákem farmaceutických firem než každodenní realitou. Tak schválně, kolik z vás ví, jak se pozná a kdy přichází takový mužský přechod?

Nevíš? Nevadí. Mluví se o něm totiž velmi zřídka. A zvlášť mezi muži. Jen si to zkus představit. V pátek večer jde muž do hospody na pivo, aby tam s kámošem probral, že mu řídne ochlupení na ohanbí a že jediné, na co má aktuálně po nocích chuť, jsou smažené brambůrky nebo dobrý bůček. A že ho mnohem víc než mladičká sousedka s výstavní figurou rajcuje spíš sleva v supermarketu.

Obecně je přechod pro obě pohlaví vnímán stále jako něco negativního. Období, kdy je nejlepší si někam zalézt a tam už to tam nějak doklepat. Ale to je právě velký omyl! Přechod může být totiž spojen i s velkou úlevou. Vezměme to ale pěkně po pořádku.

Co je menopauza?

Menopauza je naprosto přirozený proces, který nastává u žen mezi 40. a 60. rokem. Jde o fyziologický jev, kdy pohlavní orgány přestávají plnit svou hlavní funkci, kterou je příprava na těhotenství a vlastní těhotenství. Dochází k poklesu produkce progesteronu a estrogenu, a tím i k úplnému vymizení menstruace. Menopauza probíhá v několika etapách a celý proces trvá i několik let. Protože je to proces zcela přirozený, nelze se proti němu bránit prevencí, ani na něj není žádná léčba, která by ho zvrátila.

Léčiva samozřejmě můžou ženám ulevit, ale dokážou spíš zmírnit fyzické a psychické změny, které je čekají.

bigstock-exhausted-middle-aged-woman-wa-439077032.jpg

Menopauzu máme spojenou hlavně s návaly horka.
Bigstockphoto
Menopauzu v posledních letech skloňujeme ve všech pádech. O andropauze se ale moc nemluví.

Pozor, klimakterium!

Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre do postmenopauzy. U 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterickým syndromem. Jeho projevy jsou individuální. K těm nejběžnějším patří návaly horka, pocení a psychické obtíže jako jsou depresivní nálady, úzkosti, nervozita, poruchy soustředění, vyšší dráždivost. Hrozí i nespavost a nízké libido.

Co je andropauza?

Andropauza čili mužská obdoba menopauzy se velmi obtížně popisuje, protože neexistuje jednoznačné kritérium, podle kterého by bylo možné tenhle stav diagnostikovat. Hlavní znak, kterým je u žen vymizení menstruace, tady chybí. Pokles testosteronu začínají muži pociťovat zhruba od 30. narozenin a první příznaky přechodu na sobě zpravidla zpozorují mezi 50. a 55. rokem.

Takový muž se stává emotivně podrážděný, rozladěný až neurotický, má poruchy spánku a častěji trpí stavem vyčerpanosti. Objevuje se i ztráta libida a problémy v sexuálním životě. Pokožka muže již nemá takový lesk a bývá sušší. Některým mužům začnou nadměrně vypadávat vlasy a patrný je i úbytek svalové hmoty.

Zbláznil se?!

Tak tuhle teorii vyslovila již nejedna z manželek muže v přechodu. Není se co divit, zvládací strategie na psychické a tělesné změny bývají různé. Občas se takový muž chová jako v pubertě nebo jako by měl duševní poruchu. Snaží se zastavit čas v náruči mladé milenky, trpí workoholismem, obviňuje manželku, děti. Opakem je potom stav, kdy muž všechno zabalí, nic pro něj nemá smysl, začne být apatický až depresivní. Těžko říct, co je horší.

Jak z toho ven?

Kromě trpělivé manželky a dobrého podpůrného zázemí se toho moc dělat nedá. Věda je v oblasti andropauzy pořád ještě na počátku. Dodání chybějícího testosteronu do těla může ale některé potíže zmírnit. Testosteron dobře působí na podrážděnost, nervozitu a vztek. Zpomaluje i ukládaní tuků v těle. Není to ovšem způsob léčby vhodný pro každého.

Psychoterapie je řešení

Jistou pomoc a naději pro obě pohlaví přináší psychoterapie.  Neodstraní sice fyzické projevy, ale může pomoct ženám i mužům porozumět vlastnímu tělu, prožívání a celkovému přijetí stárnutí. Ti šťastnější v něm najdou i velkou úlevu a radost. Koneckonců možnost užívat si sex bez možných následků za to přece stojí, ne?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články