5 rad, jak se ubránit chřipce (nejen) během epidemie

Shutterstock
|
04. 12. 2023
|
Chřipková epidemie je prý na obzoru, a jestli nechceš taky skončit v posteli s bolavými svaly a klouby, oroseným čelem a nepříjemnou zimnicí, začni pracovat na tom, aby tě tvoje imunita nezradila. Máme pro tebe tipy, jak na to!

Začalo období, kdy se chřipka bude šířit rychlostí blesku, a jestli v pondělí ulehla jedna kolegyně, další dvě se přidají ve středu a v pátek je řada na tobě. Udělej všechno pro to, abys páteční večer strávila příjemněji než s hrnkem čaje a teploměrem!

Chřipka letem světem

Inkubační doba chřipky je 1–4 dny, s nemocí pak člověk bojuje 5–7 dní. Kašel a únava se ale můžou protáhnout i na 3 týdny, proto hned po tom, co se ti uleví, nepřepal začátek, případně se neděs toho, že to ještě není úplně ono. Příznaky chřipky jsou různé podle toho, jak se s bacily tělo pere a která mutace ho zrovna trápí. Nejčastěji ale jde o:

  • horečku a zimnici
  • únavu
  • bolesti svalů, kloubů, hlavy a zad
  • suchý dráždivý kašel
  • někdy taky ucpaný nos a bolest v krku (ale nemusí být)

Příznaky se objeví náhle a většinou člověka – lidově řečeno – sejmou. Podle toho (a třeba i podle horečky) můžeš poznat rozdíl mezi nachlazením a chřipkou

Hlavně neprochladnout

Období, kdy bude naším největším přáním, aby nás něco neskolilo, se zase přiblížilo. Pořádně se oblékej, protože jakmile prochladneš, máš zaděláno na malér. V teple měj nohy i hlavu. Pokud se přes rok neotužuješ, dbej na teplé oblečení dvojnásob.

Dávej si vitamínový nášup

Zní to hrozně banálně, ale strava má vliv nejen na to, jestli jsme štíhlé, nebo prostorově výraznější, ale i na naši imunitu. Když do svého jídelníčku zařadíš ovoce, a především hodně zeleniny, získáš potřebné vitamíny a tělo se útokům ze strany virů snáz ubrání. Z vitamínů a minerálů je pro imunitu nejvhodnější kombinací zinek a vitamín CHotové zázraky dokáže cibule, česnek nebo zázvor.

shutterstock_2154959519.jpg

Vitamín C je při boji proti virózám extra důležitý.
Shutterstock
Nejen během chřipkové sezóny, ale i v průběhu celého roku podporuj imunitu vitamíny!

Vyhni se přelidněným místům

Do práce asi budeš muset jít, ale jestli to jen trochu jde, vyhýbej se místům, kde se soustředí hodně lidí, třeba émhádéčko nebo obchody. Jasně, zajdi si nakoupit, ale vezmi si věci na týden a nechoď sem každý den.

Nepodceňuj hygienu

Nemyslíme si, že by sis snad nemyla ruce, ale připomenout to musíme. Myj si je v období chřipky i po smrkání a vždycky, když přijdeš domů. Na smrkání používej jedině jednorázové papírové kapesníčky. Pokud má mezi tvými proprietami místo klasický látkový kapesník, teď na něj zapomeň!

shutterstock_1614948739.jpg

Důkladná hygiena je základ.
Shutterstock
Mytí rukou je každodenní základ zdraví, během nemoci bychom na něj ale měli dbát dvojnásob.

Nic nepřecházej

Když tě skolí ta pravá chřipka, buď si jistá, že ji nepřechodíš, protože ti bude dělat společnost vysoká horečka a pot a bolet tě bude celé tělo. I kdybys ale měla i volnější průběh jakékoli jiné virózy, raději se z ní dostaň klasickou léčbou, ne nějakým přecházením – oslabená imunita by se při nejbližší možné příležitosti přihlásila ke slovu a jednoduše by tě zradila.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články