5 důvodů, proč omezit pití kávy. Věděla jsi to?

Pixabay
|
31. 10. 2021
|
Docela nedávno jsme sepsali ódu na kávu a její pití. Komu by nezlepšil náladu i v tom nejmizernějším dni hrníček s lahodným mokem? A pak nám do redakce přišel e-mail, že bychom se na to měly podívat taky jinak.

Obsah antioxidantů v kávě, stimulace mozku, potlačení sklonů k depresi a jiné výhody pití tohoto zázraku včetně jeho naprosto dokonalé a nezaměnitelné vůně, to jsou všechno důvody, proč si ten hrníček prostě do rukou vzít a vychutnat si ho až do dna. Jenže nic se nesmí přehánět, že ano…

Přečti si o kávě z jiného úhlu pohledu: Dej si kafe! Známe 5+1 důvod, proč bys měla

1. Káva ničí zuby

Každá žena chce být krásná a všemožně se o to snaží, o tom nemůže být pochyb. Ke kráse patří i reklamou vnucovaný zářivě bílý úsměv. Jen skutečně šťastná a geneticky fantasticky vybavená kočička se ale při dlouhodobém pití kávy vyhne tvorbě nevzhledných fleků na zubech – stejně jako při dlouhodobé a intenzivní konzumaci černého čaje nebo při kouření.

2. Káva může způsobovat žaludeční vředy

Káva je svým způsobem kyselina a tak taky působí – nejen na zuby, ale taky na zažívací trakt. Kyselost kávy je prospěšná pro bakterii, kterou má v těle více než polovina populace a která se při intenzivním pití kávy nebezpečně rozmnožuje. Důsledkem pak může být vznik žaludečních vředů.

3. Káva likviduje hladinu hořčíku v těle

Bez hořčíku to prostě nejde. Spousta z nás ho baští i v pilulkách – hlavně proto, abychom netrpěli svalovými křečemi. Nedostatek hořčíku je taky zásadní během menstruace. Čím víc nám ho totiž chybí, tím horší projevy máme. A káva se bohužel stará o to, aby hořčík v našem těle klesal.

Tohle s tím souvisí: Kdy konečně prolomíme menstruační tabu?

4. Káva může mít neblahý vliv na mozek

Ač káva mozek krátkodobě povzbuzuje, z dlouhodobého hlediska může být s ohledem na genetickou výbavu nebezpečná. Projevy jsou pak podobné těm, kterými se vyznačuje Alzheimerova choroba. Záleží ale na individuálním zdraví každého z nás.

5. Káva může podpořit vznik rizika rakoviny

Káva je podle všeho jedním z hlavních zdrojů rizika rakoviny tlustého střeva a žaludku. V trávicím traktu se totiž káva rozkládá na nebezpečné, ba dokonce toxické uhlíkové řetězce. A to prostě není dobré.

Všechno má svá pro a proti

Nevíš, jak se v tom všem máš vyznat? Že se jednou říká, že je něco zdravé, ale pak vědci přijdou s tím, že vlastně není? Souhlasíme. Zastáváme ale názor, že když s mírou budeš pít kávu, žádné zásadní zvraty ve tvém těle dělat nebude. Je to stejné, jako když si dáš mastné hranolky jednou za půl roku, nebo jednou denně.

Kolik kávy denně vypiješ? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články