Tipy na podzimní detox. Jak a proč se do něj pustit?

www.bigstock.com
|
23. 09. 2017
|
Je tu podzim. Před obdobím, kdy tělo od přírody dostává trošku zabrat zimou, větší dávkou lenosti a objemnějšími porcemi jídla, se hodí trochu tělesnou schránku očistit. Zevnitř. Připravily jsme pro tebe tipy, jak takový podzimní detox provést.

Přes zimu je to jasné. Na kolo a běh to moc není kvůli studenému vzduchu a do fitka se ti nechce, protože bys do té zimy stejně musela, než bys došla do cíle. Občas si proto zacvičíš doma, ale není to nic moc. S kamarádkami se radši scházíte v teple domova nebo někde, kde se dobře najíte a napijete. A tak se v tobě hromadí toxiny, často dochází k překyselení organismu, cítíš se špatně a přidávají se k tomu i nevzhledné tukové polštáře.

Proto by měl člověk na jaře podstoupit aspoň několikadenní detoxikační kúru. A proč na podzim? Přece proto, aby tělo očistil před tím zimním náporem, který jsme popsaly výše. Máme pro tebe 5 tipů na detoxikační proces, který ti pomůže cítit se lépe fyzicky a dost možná i psychicky.

bigstock-fresh-fruit-salad-with-glass-o-86606513.jpg

Ovoce se k detoxikaci hodí, stejně jako zelenina.
Během detoxikace vyplavíš z těla toxiny a jiné negativně působící látky.

Jablečná kúra

Pokud máš ráda jablka, tahle kúra tě nebude ani tolik bolet. Spočívá v konzumaci 1,5 kilogramu jablek po dobu 3-5 dní. Jablka musí být vždycky syrová, musíš k nim vypít aspoň 3 litry vody a přidat můžeš speciálně vyrobený bylinkový čaj z vřesu, březového listí, truskavce, měsíčku lékařského a meduňky. Tenhle čaj můžeš pít i 14 dní (samozřejmě v kombinaci s čistou vodou), jablečnou kúru tím báječně podpoříš.

Ocet jako lék

Dobrou službu ti může v rámci podzimní detoxikaci prokázat i jablečný nebo ume-ocet. Pro tyto účely vybírej spíše bio výrobky. Octová kúra by měla trvat 3 týdny. Během ní každé ráno přidej polévkovou lžíci jablečného nebo ume-octu do sklenice neperlivé vody a vypij ji.

Jablečný ocet očišťuje organismus, navíc ještě snižuje vysoký tlak a pomáhá s kožními problémy. Ume-ocet má pozitivní vliv na celý zažívací trakt a pomáhá proti únavě. A ruku na srdce – té je na podzim až až.

Zelenina kam se podíváš

Super, i když trochu náročnější, je vícedenní zeleninová a ovocná kúra. Když budeš tři dny jíst jablka, mrkev a ředkvičky, tvé tělo se úžasně pročistí. Jde jen o to, jestli máš pevnou vůli. Kromě toho se po třech dnech nemůžeš hned nacpat oblíbeným steakem s hranolky, protože by ti bylo špatně až hrůza.

Pokud chceš mít stravu v těchto dnech trochu pestřejší, přidej zeleninové šťávy – z červené řepy, z celeru nebo zelí. A nezapomeň dodržovat pořádný pitný režim, při očistě je potřeba vypít aspoň 2,5 litru čisté vody, aby se mohlo tělo odpadních látek zbavit.

bigstock-fitness-at-home-81678644_0.jpg

Detoxikace je dobrá, ale vsaď na celkový zdravý životní styl.
Pozor! Několik dní detoxikace neznamená, že máš zase začít baštit fast food!

Pár dní v roce nikoho nespasí

Jarní i podzimní očista je pro tělo přínosná. Leckdo si ale myslí, že když po celý rok jí fastfoodové pochoutky a večer u televize běžně spořádá balení chipsů a pak na několik dní nasadí tvrdý očistný režim, že to bude jeho zdraví stačit. Věř, že nebude. Očista je skvělý krok k tomu, aby ses cítila lépe, ale aby ti tenhle pocit vydržel, musíš vsadit taky na zdravou stravu, správný pitný režim a pravidelný pohyb.

Související články