12 nejšílenějších diet: Je libo červy, vatu nebo bibli?

Shutterstock
|
03. 01. 2024
|
Tukožroutská polévka, snake dieta, dieta DASH nebo snad Dukanova či Atkinsonova? Určitě ses aspoň s nějakou z výše uvedených diet někdy setkala. U jedné nesmíš tuky, u druhé sacharidy, u třetí jíš jenom zeleninovou polévku.

Pokud patříš mezi věčné dietářky, pravděpodobně jsi už na všechny diety zanevřela. My ti ale přinášíme přehled nejšílenějších dietních opatření, nad kterými se spíš pousměješ. Vřele doporučujeme je nezkoušet!

Dieta podle bible

Tahle dieta rozděluje potraviny na dva základní tábory – na potraviny čisté a ty nečisté. Dieta vznikla na popud jistého S. Rubina z Jordánska, který tvrdí, že je zodpovědná za zotavení člověka z Crohnovy choroby. Aby byla dieta účinná, je potřeba začít a skončit každý den dlouhou modlitbou. A pro větší a rychlejší účinek je prý nejlepší modlit se pokaždé, když tě přepadne hlad. Během diety nesmíš přijímat žádné maso ani jeho náhražky. 

Rajská dieta

Ačkoli může název diety svádět k představám o neřízené konzumaci rajských jablíček, realita je přece jen o něco jiná. Pokud miluješ jídlo, pak je tahle dieta přesně to pravé pro tebe. Během toho, co jí držíš, totiž můžeš konzumovat prakticky každé jídlo, na které dostaneš chuť. Pozor si musíš dávat pouze na výraznost chutí.

I tady ale existuje jedna nepříjemnost. Každý den bys měla vypít sklenici extra panenského olivového oleje nebo cukrové vody, která ti dodá 100-400 kalorií. Po konzumaci tohohle „lahodného koktejlu“ bys neměla minimálně dvě hodiny nic cítit a ochutnávat. Dieta má za cíl snížení chutí na sladké nebo tučné, což jde ruku v ruce s redukcí hmotnosti.

Dieta přežvýkavce

Ne, opravdu se nebudeš muset cpát trávou. Tahle dieta je založena na nekonečném přežvykování potravy. Přišel s ní jistý Horace Fletcher na přelomu 20. století, který říká, že musíme žvýkat každé sousto v ústech minimálně 32x a nejlépe tak, že při žvýkání máme hlavu skloněnou dopředu, a když chceme polknout tak prostě hlavu zakloníme a strava sama sklouzne do krku.

I tahle dieta má však jedno „ale“. Potraviny, které ti tímhle způsobem do krku samy nesklouznou, musíš vyplivnout. Kromě tuhé stravy máš žvýkat i tekutiny a rozhodně nejíst tehdy, když budeš smutná nebo rozezlená.

Kyslíková dieta

Breathariánství je nejen šílenou dietou, ale pro některé jedince dokonce životním stylem. A co bude v rámci téhle diety tvým denním „chlebem“? Jak už název diety napovídá, jednat se bude o kyslík. Jako zákusek si pak můžeš dopřát sluneční energii.

Spací dieta

Další z šílených diet razí prosté heslo – když spíš, nejíš! A tak se ve dny, kdy potřebuješ zhubnout, ani nesnaž vylézt z postele. Prostě zatáhni žaluzie, šéfovi napiš něco o nemoci a zachumlej se zpátky do peřin.

Kojenecká dieta

Je až s podivem, že si tuhle dietu oblíbily některé celebrity (mezi nimi třeba Jennifer Aniston, Jennifer Lopez nebo Reese Witherspoon). Její alfou a omegou je příjem netučné a chemicky neupravované dětské stravy. Do formy se tak celebrity dostávají pomocí kašiček a přesnídávek.

Při konzumaci jídla je ale taky nesmírně důležitá porce. Protože je opravdu miniaturní, zastánci diety jí prakticky celý den. Denní příděl potravin mají rozdělený na čtrnáct miniaturních dávek.

shutterstock_220134211.jpg

Jednostranné diety sice fungují, ale ne dlouho.
Shutterstock
Žasneme nad tím, co dokážou lidi vymyslet, aby zhubli. Vyvážený jídelníček je přitom nejspolehlivější způsob, jak nějaké to kilo odhodit.

Chromatická dieta

Tahle dieta umožňuje konzumovat všechno, co se k sobě barevně hodí. Je rozdělena na 6 barevných spekter a opírá se o předpoklad, že stejně zbarvené potraviny obsahují podobné látky. Podobné složení jednotlivých potravin navíc prý tak nevyčerpává organismus a tělo se může soustředit na rychlejší hubnutí.

Tasemnicová dieta

Zdá se ti to jako úlet? Jo, nám taky. Opravdu ale prý existují lidé, kteří hubnou s pomocí tasemnice. Základem je sníst zárodek tasemnice a nechat ji růst v těle. A výsledkem je, že krmíš sebe a při tom červa. Zastánci této šílené diety ujišťují všechny okolo, že při používání této metody mohou ztratit 2 kilogramy týdně. V Mexiku kvůli téhle dietě dokonce založili tasemnicové farmy.

Citrónová dieta

Konzumovat citróny několikrát denně? Ale to by bylo až přespříliš snadné. Ve skutečnosti je tato dieta založená na konzumaci koktejlu vyrobeného z citronové šťávy, kajenského pepře a javorového sirupu. Za 14 dní se dá údajně tímhle šíleným způsobem zhubnout 12 kilo. Pro klid v duši (a kvůli strachu z jo-jo efektu) to ale radši nezkoušej.

Fletcherismus

Průkopníkem téhle „diety“ byl jistý Američan Horace Fletcher, který tvrdil, že člověk může jíst cokoli. Za předpokladu, že každé sousto pouze požvýká a hned vyplivne. Zhubnout se takhle asi dá, na druhou stranu organismu poměrně brzy začnou chybět důležité látky, vitamíny a minerály.

Vatová dieta

Tahle šílenost se poměrně často objevuje na módních přehlídkách. V žaludku několika anorektiček, které bohužel svou vlastní hloupostí a nezájmem okolí přišly o život, byly objeveny kusy vaty. „Dieta“ spočívá v konzumaci vaty namočené v džusu. Ani tady nemusíme dvakrát zdůrazňovat, ať tuhle šílenost nezkoušíš, že ne?

Tekutinová dieta

Nemusíš být hlava, aby ti došlo, že dieta spočívá v konzumaci tekutin. Ne nadarmo se proto říká, že hlad je převlečená žízeň. U téhle diety to platí dvojnásob. V zahraničí ji kvůli roli zkusil například známý zpěvák 50 Cent.

Slyšela jsi o nějaké podobně šílené dietě? 

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • mannamydlo.cz/blog/5-diet-ktere-byste-nikdy-nemeli-zkouset
  • lidovky.cz/relax/zajimavosti/raper-50-cent-shodil-kvuli-roli-25-kg-vzhledem-vsechny-sokoval.A100527_080631_ln-zajimavosti_pks
  • prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/644798/nejsilenejsi-diety-sveta-zvykejte-vatu-a-pijte-alkohol-a-nesexujte.html
  • cz-test.cz/clanek/vata-i-jed-i-fletcherismus-aneb-zaruceny-navod-jak-zhubnout
  • prozeny.cz/clanek/10denni-limonadova-dieta-zbavi-vas-az-5-kil-ale-muze-i-ublizit-16382
  • iglanc.cz/zdravi/nebezpecne-diety-jak-rychle-zhubnout-hollywoodska-dieta-tasemnice/
  • rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/chromaticka-dieta-pripravujte-si-jidlo-s-ohledem-na-jeho-barvu/
  • prozeny.cz/clanek/nejsilenejsi-diety-co-jsou-slavne-zeny-schopne-udelat-pro-peknou-postavu-41104
  • eshop.alfafit.cz/clanek/nejextremnejsi-diety-celebrit-a-modelek-nenicte-si-zdravi/
Související články