10 mýtů o zdravé výživě, kterým zcela zaručeně věříš i ty

Shutterstock
|
09. 06. 2023
|
Mýty o zaručeně „zdravých“ potravinách vyhovují producentům i jimi placeným odborníkům a škodí spotřebitelům. Pokud hubneš, chceš se zdravě stravovat nebo tě jednoduše zajímá, co jíš, zapoj selský rozum a dej se do čtení následujících řádků.

Mýtus č. 1: Čerstvá ovocná nebo zeleninová šťáva prospívá v jakémkoli množství

Omyl. Ideální je, pokud za den vypiješ maximálně tři sklenice čerstvé šťávy z ovoce nebo zeleniny. Při větším množství nejenže dostáváš do svého těla zbytečné kalorie navíc, taky si můžeš zadělat na některé nepříjemné zažívací potíže – počínaje zácpou a průjmem konče. Navíc nemusíš vědět o nějaké skryté alergii, která se konzumací čerstvých šťáv v nadměrném množství dřív nebo později projeví nepříjemnou vyrážkou a dalšími obtěžujícími komplikacemi.

Mýtus č. 2: Po 18. hodině už nesmím jíst

Snažíš se zhubnout a děláš pro to první poslední? Tak pozor na tuhle radu, kterou jsi jistě slyšela nesčetněkrát. Pokud chodíš spát před půlnocí nebo klidně v deset, je holý nesmysl, že bys poslední jídlo musela mít v 18 hodin. Pokud máš chuť na menší svačinku nebo druhou lehkou večeři, klidně si ji bez výčitek dopřej. Jen pozor na těžká a tučná jídla, těch by ses měla vyvarovat asi 3–4 hodiny před spánkem.

Mýtus č. 3: Tmavý chleba je zdravější než bílý

Spousta diet je založených na tom, že jedinec nepřijímá pečivo a bílou mouku. O tmavém pečivu ale diety nehovoří. Přesto bys měla být při jeho výběru obezřetná. Ne každé pečivo je totiž pečivem „tmavým“ a celozrnným, některé kusy jsou pouze uměle dobarvované. Ty mají ve finále stejné množství kalorií jako pečivo bílé. Proto je potřeba při nakupování uvažovat a číst štítky.

shutterstock_2152424503.jpg

Z pečiva se dají čerpat sacharidy. Měla bys ale vědět, kolik jich denně můžeš sníst, abys nepřibírala.
Shutterstock
Pečivo není zlo. Jen se to s ním (jako se vším) nesmí přehánět.

Mýtus č. 4: Čokoládu při dietě nesmím

Tady je opět na zvážení, zda hovoříme o něčem, čemu se dneska říká „čokoládová pochoutka“, která nemá s čokoládou nic společného, klasické mléčné nebo hořké čokoládě. V prvním zmíněném případě doporučujeme tyhle pochoutky z jídelníčku nadobro vyřadit. Nic dobrého v nich totiž nenajdeš. Obvykle je tvoří jen rostlinný tuk, trocha kakaového prášku a spousta cukru. U mléčné čokolády bychom se měli mít v dietě na pozoru. Té hořké si jeden dva čtverečky dopřát můžeme.

Mýtus č. 5: V margarínech je méně tuku a energie než v másle

Margaríny nemají s máslem nic moc společného. Tedy kromě kalorií. Pokud bychom srovnali stejný kousek margarínu a másla, pak zjistíme, že obsahují stejné množství energie. Rozdíl je pouze v tom, že margarín se vyrábí ztužováním rostlinného oleje, který je bez cholesterolu a neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako máslo.

Mýtus č. 6: Vejce zvyšují „špatný cholesterol“

Další zažitý mýtus, kterému mnozí z nás věří celý život. Tukové molekuly živočišných potravin (jako jsou například vejce) nijak zásadně nezvyšují množství cholesterolu kolujícího v našem krevním oběhu.

Tělo zaplňují cholesterolem určité saturované a trans nasycené tuky a vejce obsahují relativně malé množství saturovaných tuků. Například jedno velké vejce obsahuje asi 1,5 gramu saturovaného tuku. Vyhýbat se jim tak není dobrý nápad, protože jsou bohatým zdrojem 13 vitamínů a minerálů.

Mýtus č. 7: Olivový olej není vhodný na vaření

Kdepak. Pokud udržujete teplotu oleje pod „bodem zakouření“ (tedy do té doby, než začne olej lidově řečeno čoudit), ponechá si všechny svoje cenné látky a vitamíny v netknuté podobě. Není tak problém s ním vařit, přidávat jej do omáček, polévek, salátů, ale třeba taky pod maso nebo jako základ dressingů.

shutterstock_452895481.jpg

Olivový olej je tělu nesmírně prospěšný.
Shutterstock
Oliváč může přijít i do teplé kuchyně, ale na smažení jako takové se nehodí.

Mýtus č. 8: Mléko zahleňuje

Mnozí věří tomu, že konzumace kravského mléka zahleňuje, a proto se mu vyhýbají. Ve skutečnosti ovšem neexistují žádné vědecké studie o tom, že by tomu opravdu tak bylo. Kde je tedy pravda? Je to jednoduché – mléko zahleňuje pouze ty, kteří tomuhle mýtu věří. 

shutterstock_1731396847.jpg

Mléko si klidně dopřej.
Shutterstock
Mléko a zahlenění spolu nesouvisí. Tečka.

Mýtus č. 9: Když budu méně jíst, rychleji zhubnu

Jeden z nejhorších zlozvyků, se kterým se můžete v rámci zdravého stravování a dietních opatření setkat. Pokud rapidně snížíte příjem potravy, tělo vyšle varovný signál a začne veškerou přijatou energii ukládat ve formě tukových zásob. Také si zpomalíš metabolismus, který bude těžké opětovně nastartovat. Proto je dobré jíst po menších porcích zhruba 5–6x denně.

Mýtus č. 10: Denně máme vypít 1,5–2 l vody

Pitný režim je tématem sám o sobě. Pozornost bychom mu měli věnovat zejména nyní, kdy nás sužuje horko a dusno. Pravdou ovšem není, že každý z nás by měl vypít 1,5–2 l vody. Pitný režim bychom měli přizpůsobit své aktuální hmotnosti. Co to znamená v praxi? To, že denně by měl člověk přijmout 0,4 l tekutin na každých 10 kg své hmotnosti.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články