Zpátky do školy! Dětem pomůže včasná úprava režimu i společný nákup školních potřeb

Shutterstock
|
20. 08. 2023
|
Dva měsíce bezstarostného lítání venku, vodních radovánek i ponocování pomalu končí. Jak připravit malého školáka na návrat do školního režimu? Mrkni na naše tipy.

O škole mluv pozitivně

Naschvál o škole nemluvíš, aby si potomek naplno užil prázdniny a nestresoval se myšlenkami na učení? Ke konci srpna už ale téma škola nenápadně vytáhni. Samozřejmě vždycky v pozitivním smyslu. Pokud vidíš, že je dítě z návratu do školy nervózní, mluv s ním o tom. Je důležité, aby vědělo, že tyhle pocity jsou přirozené. Povídejte si taky tom, že se opět setká se svými kamarády a že ve škole určitě zažije spoustu veselých příhod.

Nákup školních potřeb pojměte jako společnou misi

Máš osypky z toho, co všechno budeš muset pořizovat nového? Psací potřeby, penál, cvičební úbor a spoustu dalšího. Hlavně žádnou paniku. Vyrazte spolu s dítětem a pojměte nákup školních potřeb jako dobrodružnou výpravu a třeba penál nebo pero ať si vybere samo. Po cestě se zastavte na ledovou tříšť a kupte si i nějakou drobnůstku pro radost. Spojíš mu tak školní potřeby s příjemnými emocemi.

Pomalu uprav režim

Kdy jindy mohou děti porušovat pravidla než o prázdninách? Taky jim povolíš ponocování a vstávání pomalu až k obědu? Aby pro ně ale září nebylo tak velkým šokem, začni aspoň týden před začátkem školního roku s úpravou režimu. Budík nastav na dřívější ranní hodinu a dodržuj čas snídaní, obědů i večeří. Dítěti se tak ustálí biorytmy.

Náš tip: Jestliže je dítko smutné z končících prázdnin, připomeň mu, že ho čekají ještě podzimní, zimní, jarní, velikonoční i pololetní!

Pozvolná příprava na učení

Rozhodně nemusíš od půlky srpna dítě drilovat tři hodiny denně na shodě podmětu s přísudkem. Ale lehká příprava už na místě je. Po cestě ve vlaku si zopakujte násobilku, večer čtěte společně knížky a taky hrajte hry na procvičení paměti. Můžeš taky zjistit, které nové předměty tvého školáka čekají, a pak ho na ně navnaď!

shutterstock_213778882.jpg

Pro některé děti je návrat do školy snadný, pro jiné složitější.
Shutterstck
Ideálně týden před začátkem školy si zopakujte to nejdůležitější z předchozího roku. Ale v klidu a třeba i hrou!

I prvňáčkové zvládnou nástup na jedničku

Máš doma budoucího prvňáčka? Usnadni mu start do školní lavice. Choďte na procházky kolem školy, povídejte si o ní a prozkoumejte okolí. Třeba objevíte příjemnou cukrárnu, která se bude hodit na odpolední dortík za odměnu. Pokud má potomek kamarády ze školky nebo z okolí, kteří nastupují do první třídy s ním, zorganizuj pro ně ještě během srpna společné setkání. Na něm mimo jiné proberte, jak se kdo těší a kdo má jakou aktovku.

Samotný první den pojmi jako rituál, přece jen je to významný životní krok. Malého školáka doprovoďte do školy i s partnerem, ráno nespěchejte, hezky se oblečte (doporučujeme připravit oblečení den předem) a dopřejte malému školákovi pocit důležitosti. Před školou zamáčkni slzu (jak to uteklo) a udělejte si společnou fotku. Po skončení vyučování dítko vyzvedni a naplánuj zajímavý program, ze kterého bude mít radost – třeba dobrý oběd, zmrzlinu nebo návštěvu zoo.

Klidný rodič = klidné dítě

Z přechodu do školní rutiny nedělej zbytečného strašáka. S přípravou začni už týden před nástupem. O škole mluv pozitivně, pomalu uprav režim budíčku i večerky, zkontroluj, jestli máte nakoupené všechny školní potřeby a občas v rámci hry zadej potomkovi slovní úlohu. Buď mu oporou a uvidíš, jak to krásně zvládnete. Oba.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články