Zlozvyky: Co o tobě říkají a jak se jich zbavit?

bigstockphoto.com
|
05. 08. 2020
|
Koušeš si nehty? Křupeš klouby? Hltáš? Či se dokonce šťouráš v nose? Nebo tě snad trápí jiný zlozvyk, kterého se ne a ne zbavit? Prozradíme, co o tobě říká, a zároveň poradíme, jak se ho zbavit jednou pro vždy!

Kousání nehtů: TOP 1

Tento zlozvyk patří na pomyslnou špici všech, které nás sužují. Když jsi nervózní, pravděpodobně tě okolí najde někde v koutku s prstem v puse. Koušeš si nehty nebo kůžičku kolem nich a prostě si nemůžeš pomoct.

Co o tobě kousání nehtů prozrazuje? Tento zlozvyk ti pomáhá vyrovnat se s negativní emocí (strachem, agresivitou, nervozitou) aniž by sis to pořádně uvědomovala. Jde o projev vnějšího napětí, které ventilujeme na vlastní osobě. 

Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Existují různé laky s extrémně hořkou příchutí, které tě mají tohoto zlozvyku zbavit. Jistou alternativou jsou také gelové nehty nebo dechová cvičení k potlačení agrese, vzteku nebo nervozity.

Přečti si také: 7 tipů, jak odlakovat nehty bez odlakovače

Škrábání: nevhodné a nebezpečné

Spoustu koček (ale i kocourů) trápí další zlozvyk, kterým je škrábání ve vlasech či kdekoli po těle. Tímto zlozvykem na sebe nejen nevědomky upozorňuješ, ale také si jemnou pokožku nepříjemně podráždíš a ta se ti po chvíli „odvděčí“ začervenáním.

Co o tobě škrábání prozrazuje: Opět jde o projev nervozity, ale i nejistoty. Ve společnosti jde o nevhodný prohřešek, kterému by ses měla vyvarovat.

Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Jakmile se při škrábání přistihneš, snaž se uložit opět ruce do klidu a průběžně se kontroluj. Uvědomění si takovéhoto zlozvyku je totiž krok k jeho ovládnutí.

Šťourání v nose: nechutné a odpudivé

Až příště zastavíš na semaforech, nakoukni do zpětného zrcátka a podívej se na řidiče za sebou. Určitě narazíš na minimálně jednoho, který bude mít prst zabořený skoro až v mozku. Nejde jen o nechutný, ale taky vysoce odpudivý zlozvyk. Proto budeme doufat, že tak krásné kočky, jako jsi ty, se netýká.

Co o tobě šťourání v nose prozrazuje? Především to, že jsi absolutní ignorant etikety a zásad slušného chování.

Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Určitým impulzem pro šťourání je suchý vzduch v místnosti. Proto si pořiď domů nebo do kanceláře výkonný zvlhčovač a pořádnou zásobu papírových kapesníků.

bigstock-close-up-young-woman-picking-h-86648561.jpg

Šťourání v nose je nechutné.
bigstockphoto.com
Pro šťourání v nose nemáme slov.

Hltání, mlaskání a další doprovodné projevy

Že na oběd v klidném a příjemném prostředí nemáš čas? Přestaň se vymlouvat a skoncuj s věčným hltáním jednou pro vždy. Pokud si nemůžeš po dobrém jídle odepřít říhnutí nebo nedej bože další tělesné projevy, pak bude tvůj problém poněkud komplikovanější.

Co o tobě hltání prozrazuje? Hltáš, protože si nedokážeš zorganizovat čas a v umění time managementu se příliš nevyznáš. Jít může také o zakořeněný zlozvyk ze školních jídelen, kde jsme byli nuceni zhltat hromady jídla v krátkém čase.

Jak se ho jednou pro vždy zbavit?  Vyčleň si na jídlo alespoň půlhodinku a každé sousto důkladně pokousej. Nejen, že se zbavíš nepříjemných stavů při trávení, ale také minimalizuješ objem vzduchu, který do sebe tímto způsobem stravování dostaneš. A když jde vzduch dovnitř, musí se zákonitě někudy dostat také ven.

Prokřupávání kloubů: nebezpečné a akusticky nepříjemné

Jednoduše se protáhneš a na povel prokřupeš zápěstní klouby, kotníky nebo dokonce krční páteř? Pak pozor, aby sis nepřivodila nepříjemné zdravotní komplikace, které by mohly v krajním případě skončit bolestivou operací a následnou několikaměsíční rekonvalescencí.

Co o tobě křupání kloubů prozrazuje? Ráda na sebe upozorňuješ své okolí, chceš, aby si tě druzí všimli a obdivovali tě za něco „výjimečného“. Ve skutečnosti máš ale malé sebevědomí a v kolektivu se cítíš nejistá.

Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Možná tě přesvědčí vyjádření jedné známé fyzioterapeutky, která říká, že: „Křupání kloubů to vede k jejich rozvolnění, horší stabilitě, přetěžování okolních měkkých tkání a v konečném stádium také ke strukturálním změnám ve vlastním kloubu a jeho degeneraci třeba v podobě artrózy.“ Jakmile se při křupání přistihneš, odveď pozornost jinam, zaměstnej ruce, nohy a hlavu.

Žádná z nás není dokonalá. Jaký zlozvyk trápí tebe? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články