Zdravá cizrnová polévka: Nenech se zmást, je výborná!

Bigstockphoto
|
24. 09. 2022
|
Už tě nudí klasická nudlová nebo rajská polévka? Vyzkoušej cizrnovou, která je plná bílkovin. Uděláš něco pro své zdraví a ještě si na ní pochutnáš!

Cizrna patří mezi ty nejzdravější luštěniny, které můžeš na přípravu jídel použít. Díky všem prospěšným látkám, které nám dává, se jí přezdívá královna luštěnin.

Cizrna a zdraví: proč si ji pravidelně dopřát?

Tahle na první pohled nenápadná potravina obsahuje velké množství bílkovin, které ocení nejen vegetariáni a vegani, jimž kvůli nedostatku masa mohou chybět. Právě cizrna ho může spolehlivě nahradit, přičemž si z ní můžeš udělat třeba i bezmasé karbanátky nebo sekanou.

Díky cizrně si doplníš i širokou paletu dalších vitamínů a minerálních látek. Obsahuje třeba železo, vápník, hořčík, fosfor nebo draslík. Pozadu není ani s vlákninou, pomocí níž můžeš předejít vzniku tzv. civilizačních onemocnění, do kterých patří všechno od kardiovaskulárních chorob až po rakovinu tlustého střeva.

Když budeš pravidelně konzumovat cizrnu, zvýšíš obranyschopnost svého organismu, pročistíš tělo a zlepšíš svoje trávení. Přispívá k tomu i fakt, že je proti ostatním luštěninám, například hrachu, daleko líp stravitelná. Konzumace cizrny ti taky může pomoct snížit cholesterol a normalizovat hladinu cukru v krvi.

bigstock-uncooked-dried-chickpeas-with-388284925.jpg

Nemusíš být vegetarián nebo vegan, aby sis tuhle luštěninu zamilovala.
Bigstockphoto
Cizrna je zdravá a může i báječně chutnat.

Pokud by nad cizrnou náhodou ohrnoval nos tvůj přítel, máme pro něj jednu zajímavost. Můžeš mu říct, že je oblíbená na Dálném východě, kde si ji muži velmi cení. A proč? Údajně má silné afrodiziakální účinky!

Další skvělou vlastností této královny luštěnin je to, že patří k bezlepkovým potravinám, a tak je vhodná do dietních pokrmů. Navíc pomáhá urychlit pocit plnosti, sníš jí tedy méně. Dá se připravit na sladko i slano a je charakteristická svou oříškovou chutí.

Recept na výbornou cizrnovou polévku

Ač se toho dá z cizrny připravit spoustu, cizrnová polévka ti nejspíš bude chutnat nejvíc.

Co potřebuješ: konzervu cizrny, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, lžičku majoránky, půl cibule, konzervu loupaných rajčat, litr zeleninového vývaru, půl celeru, petržel a velkou mrkev

Jak na to?

  • Na oleji osmaž nakrájenou cibulku, celer, petržel a mrkev společně s prolisovaným česnekem.
  • Pokud máš ráda výraznější chutě, můžeš do směsi přidat lžíci kurkumy, mleté lahůdkové papriky nebo kari.
  • Orestovanou zeleninu přendej do středně velkého hrnce a zalij ji teplým vývarem.
  • Přidej lehce pokrájená rajčata se šťávou z konzervy.
  • Pak nech polévku vařit ještě asi 20 minut.
  • Na závěr přidej konzervu cizrny a petržel. Provař ještě 3 minuty.
  • Přibližně tři čtvrtiny polévky rozmixuj a pak přimíchej zpět. Dochuť podle sebe solí, pepřem a majoránkou. Lahodná cizrnová polévka je na světě!

Náš tip: Pokud jsi spíš pro jemnější verze polévek, můžeš na závěr přidat 100 ml kokosového mléka.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články