Zázračný kolagen: jak vybrat tu správnou „náplast“ na vrásky?

Bigstockphoto
|
28. 10. 2022
|
Je zodpovědný za vyhlazenou pleť a celkovou krásu, ale i za bezbolestný pohyb a pokroky v bioinženýrství. Co přesně je kolagen a proč ho ve svém těle chceš, i když o tom ještě nevíš?

Kolagen je bílkovina nerozpustná ve vodě, která tvoří základní stavební hmotu pojivových tkání. Najdeš ho proto ve vazivech, chrupavkách a kostech, ale i ve šlachách, v zubech, cévách nebo v kůži, která je jím tvořena z 80 %! Závisí na něm mladistvý vzhled tvé pokožky, kvalita vlasů a nehtů a zdraví všech kloubů i vazů, které je nezbytné pro pohyb bez bolesti.

Mizí jako pára nad hrncem

Tvoje tělo si produkuje kolagen samo, ale s přibývajícím věkem tuhle superschopnost postupně ztrácí, a to rychlostí 1 % ročně! Okolo 45 let věku už přestává kolagen vyrábět úplně. To se projeví například lámáním a třepením nehtů, vypadáváním vlasů, křupáním v zádech a problémy s pohybem. Jestli se tomu chceš vyhnout, je dobré dodávat tělu kolagen v potravě. A že ti ještě není pětačtyřicet? Nevadí, preventivně s tím můžeš začít už kolem třicítky.

Kolagenový jídelníček

Na začátek bys měla vědět, že kolagen se má rád s vitamínem C. Pokud ho máš nedostatek, nemůže se kolagen dostatečně tvořit. Mezi potraviny, které stimulují tvorbu kolagenu, nebo ho přímo obsahují, patří:

  • maso a živočišné produkty,
  • tučné ryby,
  • vejce,
  • ořechy a semena,
  • mléčné výrobky,
  • citrusy,
  • červené papriky, červená řepa a červené ovoce,
  • zelená listová zelenina.

bigstock-almond-nuts-and-almond-flour-i-392596076.jpg

Ořechy, semínka nebo maso a ryby. To všechno obsahuje kolagen nebo aspoň podporuje jeho tvorbu.
Bigstockphoto
Pravidelnou konzumací oříšků si nějaký ten kolagen taky zajistíš.

Dobrým zdrojem kolagenu je i želatina, ale na protežované gumové medvídky by sis měla dát bacha. Koluje o nich sice zvěst, že jsou výborné na klouby, ale ve skutečnosti obsahuje jedna jejich porce skoro 10x víc cukru než želatiny, a to se nevyplatí.

Který kolagen je pro tebe ten pravý?

Druhou možností je čerpat kolagen z doplňků stravy. Protože jich je na trhu spousta a některé z nich ti místo slibované revoluce v těle můžou udělat akorát tak revoluci v peněžence, máme pro tebe pár tipů, jak poznat kvalitní kolagen.

Klouby, nebo pleť?

Nejdřív bys měla být rozhodnutá, jestli chceš pomoct své pleti, nebo svým kloubům. Každá část našeho těla totiž obsahuje jiný typ kolagenu, proto každé pomáhá jiný doplněk stravy. Pro pleť je nejvhodnější rybí kolagen, který se díky své odlišné struktuře líp vstřebává a tělo ho může efektivněji využít. Kloubní výživě nejvíc pomůže kolagen vepřový a hovězí.

Vždycky hydrolyzovaný!

Podle způsobu zpracování se odlišuje kolagen nativní a hydrolyzovaný (kolagenové peptidy). Nativní kolagen ve své přírodní podobě není pro tělo dobře vstřebatelný, takže nepůsobí tak efektivně. Proto se ujisti, že vždycky kupuješ kolagen hydrolyzovaný.

Prášek, nebo tableta?

Z hlediska účinku je úplně jedno, jestli koupíš kolagen v tabletě, nebo v prášku. Práškový kolagen nemusí každému sednout svou chutí, ale stejně tak někomu může vadit polykání tablet. Je to na tobě!

Nejúčinnější je 100% kolagen

Tuhle skutečnost snad ani není třeba zmiňovat. Před koupí je nejlepší omrknout web výrobce; jestli ti skutečně může nabídnout 100% čistý kolagen, jak tvrdí, bude to moct doložit certifikátem.

Nejen pro krasotinky

Ano, ano, kolagen prospívá našemu vzhledu a díky jeho pozitivním účinkům na pohybový aparát tě určitě nepřekvapí, že ho rádi užívají i senioři a sportovci. Co jsi ale možná nevěděla, je fakt, že kolagen září i v tkáňovém a orgánovém inženýrství. Z jeho vláken se podařilo japonským vědcům vytvořit plně funkční umělou mízní uzlinu. Zatím si ji mohly sice užít jenom myši, ale je otázkou času, než bude využitelná i v lidské medicíně, kde by mohla pomoct především pacientům s AIDS.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

Související články