Zázračná kurkuma bojuje proti infarktu i rakovině

Bigstockphoto
|
01. 10. 2021
|
Kurkuma. Třeba v Peru anebo v Číně si bez ní nedokáží představit snad žádný pokrm. A to ani ne tak kvůli její barvě, nýbrž kvůli chuti a léčivým účinkům, které se s ní pojí. Kurkuma ve své čerstvé podobě připomíná kořen zázvoru.

A stejně jako on má na naše zdraví blahodárný vliv. Její použití je ale přeci jen o něco pestřejší. Léčivé účinky kurkumy znali už naši předkové. Pěstuje se tisíce let a stejně tak dlouho se s ní lidé léčí. Kurkuma je základem ajurvédské medicíny a hlavní složkou neméně známého koření kari.

Zázračný kurkumin

Jednou z jejich nejcennějších složek je nepochybně kurkumin, díky kterému má typickou nažloutlou barvu. S naším tělem tahle složka dokáže opravdové zázraky. Jako příklad uvedeme, že bojuje s celou řadou nemocí, urychluje rekonvalescenci, snižuje krevní tlak, cholesterol, zvyšuje obranyschopnost těla, hojí rány a bojuje proti infarktu i rakovině. Tady je jejích 10 nejzajímavějších účinků.

Posiluje imunitu a detoxikuje

Pokud chceš posílit imunitu nebo se právě prokousáváš jarním detoxem, zařaď do svého jídelníčku čajovou lžičku kurkumy denně. Jestliže ti samotná „nešmakuje“, pak ji přidej do hotového pokrmu (nevař ani nepeč, vysoké teploty ničí její účinné látky).

Zlepšuje paměť

Pokud zapomínáš a špatně se soustředíš, přizvi si na pomoc kurkumu. Spousta výzkumů a studií potvrdilo, že její pravidelná konzumace zlepšuje paměť a přispívá k lepší soustředěnosti. Protizánětlivé účinky kurkumy navíc chrání mozek a bojují proti vzniku Alzheimerovy choroby.

Přírodní antidepresivum

Deprese jsou zrádné, o tom vůbec nebudeme polemizovat. A je potřeba je odpovídajícím způsobem léčit. Pokud s návštěvou odborníka váháš, zkus přírodní léčbu s pomocí kurkumy. Jedna čajová lžička by tě měla při dlouhodobém užívání zbavit deprese i úzkostlivých stavů.

bigstock-dried-turmeric-powder-in-glass-231720250.jpg

Kurkuma tě nabije energií a taky pomůže chránit srdce.
Bigstockphoto
Která z výhod tě o kvalitách kurkumy přesvědčí?

Energiťák z přírody

Potřebuješ opravdu nakopnout? Zapomeň na nezdravé a zbytečně sladké energetické nápoje. Přizvi si na pomoc kurkumu. Vychutnat si ji můžeš v oblíbeném pokrmu nebo smíchanou s mlékem či smetanou (zlaté mléko).

Chrání srdce a cévy

Kurkumin může chránit před některými nemocemi srdce, jako je třeba arytmie (nepravidelný srdeční tep) nebo diabetická kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu). Pomáhá také k lepšímu prokrvení organismu, působí proti krevním sraženinám a reguluje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi.

Zabraňuje rakovinotvornému bujení

Kurkumin zpomaluje činnost některých nádorových buněk. Studie také prokázaly, že pomáhá předcházet rakovinotvornému bujení a dokonce bojuje s některými druhy rakoviny (například s rakovinou zažívacího traktu). 

Léčí rány a dezinfikuje

Pokud dojde k úrazu a ty nemáš doma potřebnou desinfekci, i v takovém případě ti pomůže kurkuma. Stačí ránu posypat práškem kurkumy. Ránu vydesinfikuješ a urychlíš její hojení. Kurkuma je vhodná také při léčbě popálenin, psoriázy a jiných zánětlivých onemocnění kůže.

Drží pod kontrolou cukrovku

Kurkuma pomáhá snižovat střední hladinu inzulínu, díky čemuž zlepšuje kontrolu glukózy a zvyšuje účinek léků používaných při léčbě cukrovky. Zároveň také snižuje inzulinovou rezistenci. Jen pozor na kombinaci kurkumy a silných léků, která může způsobovat hypoglykemii.

Snižuje cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu může vést k celé řadě zdravotních komplikací. Pokud se s vysokým cholesterolem potýkáš anebo máš tento zdravotní neduh v rodině, dopřej si čas od času kurkumu. Dokáže totiž snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Kontroluje hmotnost a zlepšuje trávení

Kurkuma může být nápomocná také při snaze udržet si ideální tělesnou hmotnost. Její konzumace pomáhá zvýšit průtok žluči, která je důležitá při rozkládání tuků v potravě. Látky obsažené v kurkumě také upravují zažívání. Pokud tě trápí nadýmání, průjem nebo naopak zácpa, už víš, po jakém koření sáhnout.

Máš ráda kurkumu, nebo se ti její chuť a vůně příčí? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články