Skořice: Voňavé vánoční koření pomáhá hubnout i přemýšlet

Bigstockphoto
|
10. 12. 2019
|
Její aroma je nezaměnitelné. Během adventu voní ze svařáku i z trouby. Řeč je samozřejmě o skořici, která je vlastně kůrou stálezeleného stromu Skořicovníku cejlonského. Málokdo tuší, že tohle aromatické koření má spoustu zdravotních benefitů.

Žaludeční obtíže nemají šanci

Skořice díky vysokému obsahu silic a antioxidantů upravuje zažívání, podporuje trávení, ulevuje při nadýmání, zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá zastavovat průjem. Protože má antibakteriální účinky, zbavuje střeva nežádoucího balastu, který může stát za celou řadou zdravotních komplikací. Ve střevech je totiž uložena drtivá většina našeho imunitního systému.

Infekce a nachlazení už na tebe nemůže

Cítíš, že na tebe – lidově řečeno – něco leze? Ještě před tím, než vezmeš útokem nejbližší lékárnu nebo ordinaci praktika, naordinuj si několikadenní skořicovou kúru. Skořice totiž zbavuje tělo zánětu, působí antisepticky a antibakteriálně, ředí hleny, pomáhá s vykašláváním i smrkáním. Navíc taky odstraňuje bolesti svalů a kloubů, které jsou typické pro chřipkové onemocnění.

Snižuje cholesterol

Stále častěji se hovoří o skořici jako o přírodním způsobu snižování „škodlivého“ cholesterolu. To ostatně potvrzuje třeba i studie amerických vědců, která potvrdila pozitivní vliv skořice na léčbu cukrovky. Látky obsažené v tomhle aromatickém koření totiž regulují hladinu cukru v krvi. Množství skořice, které prokázalo tento pozitivní efekt, se pohybovalo mezi jedním a šesti gramy, což je zhruba jako půl až tři kávové lžičky.

bigstock-mulled-wine-christmas-mulled-328861762.jpg

Skořice pomáhá s kognitivními funkcemi.
Bigstockphoto
Skořice je super ve "svařáku", ale nejen v něm!

Vybroušené kognitivní funkce

Antioxidační vlastnosti skořice se také zkoumají z hlediska jejich vlivu na Alzheimerovu chorobu i jiné typy demence. Z posledních průzkumů vyplývá, že skořice funguje protizánětlivě, udržuje buňky zdravé a pomáhá se zbavovat odpadních látek. Navíc také zlepšuje paměť a soustředění.  V budoucnu by se tak mohla stát přírodním pomocníkem v boji s Alzheimerovou chorobou nebo alespoň zpomalit její průběh.

Zdravé srdce a čistá krev

Kůra Skořicovníku cejlonského má také tu vlastnost, že čistí krev a cévy. Pravidelná konzumace skořice pomáhá předcházet onemocnění srdce a aterosklerózy. Navíc přispívá k ředění krve a snižuje tak riziko vzniku trombózy. Ještě účinnější je skořice v kombinaci s kvalitním medem. Med a skořice totiž vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Příznivec hubnutí

Skořice patří mezi přírodní spalovače tuku (stejně jako například chilli papričky nebo káva). Kůra tropických skořicovníků má totiž neuvěřitelnou moc štěpit tuk a cukr, rozproudit krev v žilách a stimulovat zažívání. Určitě tak není od věci, pokud si lžičku té mleté přidáš do ranní ovesné kaše, mléka, kávy nebo čaje.

Prevence rakoviny

Nedávné výzkumy také potvrdily, že pravidelná konzumace skořice může být skvělou prevencí proti vzniku rakovinného bujení a zhoubných nádorů. Skořice se totiž dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tyto závěry vyplynuly z americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií.

Pro konzumaci skořice platí přísná pravidla

Závěrem je potřeba doplnit, že nadměrná konzumace skořice zbytečně škodí našim játrům. Skořici by se měly vyvarovat také těhotné ženy, menší děti nebo lidé s onemocněním zažívacího traktu a zmíněných jater. Pokud konzumuješ běžnou skořici zakoupenou v obchodě, pak si denně dopřej maximálně jednu čajovou lžičku. U kvalitní cejlonské skořice můžeš dávku navýšit na 2,5 čajové lžičky denně.

Máš ráda skořici? Poděl se v diskuzi pod článkem o svůj oblíbený recept, ve kterém hraje zmíněné aromatické koření prim.

Související články