Upeč si lahodné veganské čokoládové muffiny. Máme recept!

Bigstockphoto
|
19. 03. 2022
|
Miluješ netradiční jídla? Máme pro tebe tip na dezert, který můžeš ukuchtit bez jakýchkoliv živočišných surovin. Neboj, ani to nepoznáš a určitě ti zachutná tak, že budeš hledat, jaké další veganské pochoutky si upečeš.

Proč veganské mlsání? Veganství spočívá v tom, že se všechny produkty živočišného původu, tedy maso, vajíčka, mléko a další vymění za jejich rostlinné alternativy. Vegani se tak nemusí úplně vzdát jídel, která mají rádi. Taková záměna může mít plno výhod, ať už pro psychickou, nebo i fyzickou kondici. Veganská strava například zvýší tělu díky dostatku celozrnných obilovin a zeleniny příjem vlákniny. Dál obsahuje velké množství probiotik, která jsou skvělá nejenom pro tvoje trávení.

Naopak v ní nenajdeš tolik nasycených mastných kyselin, trans tuků a cholesterolu, což zajistí prevenci kardiovaskulárních onemocnění. A to zdaleka není všechno. Díky stravě bez masa, vajec a dalších živočišných věcí můžeš snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu a chránit se před rakovinou prsu (u pánů hovoříme o prostatě).

Kromě toho dosahují vegani jezením luštěnin, ořechů, zeleniny a ovoce nebo sójových výrobků obecně zdravějšího životnímu stylu než masožravci. Veganská strava má tak tendenci snižovat příjem kalorií, což oceníš hlavně v případě, že se snažíš zhubnout. Když si vegani jídlo správně připraví, tedy když se naučí například fazole a ořechy namáčet a obiloviny naklíčit, můžou se těšit lepšímu trávení.

Řada z nich nejí živočišné výrobky taky z ekologických důvodů, jejich strava má daleko menší dopad na naši planetu. I to může být dobrý důvod pro někoho, kdo nad veganskou stravou teprve přemýšlí.

Snad největší záminkou pro přechod k veganství je ale určitě to, že vegani nepodporují zabíjení jakýchkoliv zvířat včetně toho, že odsuzují například mléčný průmysl. Na jatkách a ve velkochovech totiž panují opravdu špatné podmínky, ke kterým svým životním stylem vegani nepřispívají, a tak se jim v noci líp spí. To už možná stojí za zvážení, nemyslíš?

Nemusíš hned měnit celý jídelníček. Co ale zkusit náš recept na lahodné veganské čokoládové muffiny? Zaručeně si pochutnáš a ani nepoznáš, že jsou bez kravského mléka, které hravě nahradíš ovesným nebo mandlovým. Nenajdeš v něm ani žádná vejce. Jsi zvědavá? Tak do toho! Určitě ti zachutnají.

pexels-castorly-stock-3650436.jpg

Veganské dobroty jsou taky moc dobré!
Pexels
Tyhle muffiny jsou snadné na přípravu a strávníci je ocení, ať už jsou vegani, nebo ne.

Recept na jednoduché kávovo-kakaové muffiny

Co potřebuješ: 1 a ½ polohrubé mouky, ¾ hrnku hnědého cukru, ¼ hrnku kakaa na pečení, 2 a ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky instantní kávy, hrnek mandlového nebo jakéhokoliv jiného rostlinného mléka, půl hrnku oleje, 3 lžíce bílého rostlinného jogurtu, lžička vanilkového extraktu, půl hrnku na kousky nasekané čokolády, špetku soli

Jak na to?

  • Troubu si předehřej na 190 °C a formu na muffiny vylož papírovými košíčky nebo klasicky vymaž tukem a vysypej, jak jsi zvyklá.
  • Do mísy prosej mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl. Pak vmíchej i kávu.
  • V jiné misce promíchej mléko, olej, jogurt a vanilkový extrakt.
  • Směs z tekutých ingrediencí vmíchej do sypkých a nakonec ještě přisypej čokoládu.
  • Každý košíček plň přibližně z tří čtvrtin jeho objemu.
  • Pak už je můžeš dát do trouby, peč je 18–20 minut.
  • Po upečení nech muffiny vychladnout na pečícím roštu.

Hotovo, můžeš tuhle veganskou dobrotu servírovat!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články