Šunka, párek, klobása. Jak správně vybrat uzeniny?

bigstockphoto.com
|
23. 09. 2019
|
Že jsou uzeniny absolutní stravovací zlo? To není tak úplně pravda. Když si vybereš pořádně a správně, nemusí to takové peklo být. Co hraje roli při volbě, která se odehrává u chladicích pultů? Prozradíme v následujících řádcích!

U masa je to jasné, je to prostě maso. Bílkovina, která hraje jídelníčku spousty lidí prim, ať už jde o drůbeží, vepřové, hovězí či jiné. Když si ale chceme dopřát něco trochu jiného, už jsme na vážkách. Proč jsou uzeniny pro hodně lidí tabu? I když obsahují vysoký podíl masa, na rozdíl právě od čistého masa obsahují nezanedbatelně víc tuku. Dalším strašákem je pak sůl, s níž se to v uzeninách ve většině případů taky přehání.

Tím vším se zvyšuje i energetická hodnota, která pak ve zdravém a přiměřeném jídelníčku může udělat pořádnou paseku. Na druhou stranu – pokud je to jednou za čas, tak co by ne.

bigstock-charcuterie-board-with-italian-153190643.jpg

Nemusíš se vždycky urputně hlídat. Občas si dej, na co máš chuť.
bigstockphoto.com
Občas si zaprasit? Proč ne? Nesmí to ale být každý den.

3 věci, kterých si na uzeninách všímej

Ať už si jdeš vybrat šunku, párek, klobásku nebo cokoli jiného, na paměti bys měla mít tři faktory, kterých je potřeba si všímat:

  • Podíl masa: ten by neměl být nižší než 80 %. Čím víc, tím líp. Čím nižší je podíl masa, tím víc „prostoru“ je ve výrobku pro nejrůznější součásti zvířecích těl i chemických látek, které bys za normálních okolností rozhodně nekonzumovala.
  • Celkový obsah tuku: ten by se měl ideálně držet mezi 3-5 %.
  • Obsah soli: tady platí, že čím méně, tím lépe. Nadmíra soli v potravě zvyšuje riziko nejrůznějších onemocnění, proto je třeba si sůl hlídat. Obsah soli ve výrobku se v ideálním případě drží na 1,5 %, což je minimum. Maximální hranice by pro tebe měla být 2,5 %.

Jak vybrat šunku, která prospěje i zachutná?

Po mase je vysokoprocentní šunka tou nejlepší volbou. Jenže potíž je v tom, že když si chceš v chladicím pultu nějakou vybrat, je jí tu (v klasickém marketu) docela nepřeberné množství a ke všemu jsou tady ta rozdílná označení.

  • Šunka nejvyšší jakosti: ta obsahuje minimálně 16 % čistých svalových bílkovin, což odpovídá asi 89 % masa. Super!
  • Výběrová šunka: obsah čistých svalových bílkovin je minimálně 13 %, což odpovídá asi 72 % masa.
  • Šunka standard: tenhle propadák má minimálně 10 % čistých svalových bílkovin, což je asi 55,5 % masa. Tady už většinou není moc o co stát, pokud chceš šunku kvalitní, která ti prospěje a která má s masem něco víc společného.

Náš tip: Pozor na dětskou šunku. Ač by člověk usoudil, že pro děti chce výrobce jen to nejlepší, nemusí tomu tak být. Na šunku se nevztahuje žádná přísná legislativa, která by říkala, co je šunka pro děti a co ne, takže může mít klidně méně masa a vysoký obsah soli.

Balenou, nebo nebalenou?

Na to existuje jednoduchá odpověď. Jestli je prodavač u pultu schopný ti říct, kolik masa a soli která šunka obsahuje a ty si vezmeš množství, které zkonzumuješ do 24 hodin, můžeš si s chutí brát i nebalenou šunku. Na té balené ale najdeš všechny nutriční hodnoty sama, nebudeš se muset spoléhat na někoho, kdo je potřebuje za pultem akutně prodat, a ještě v nenačatém stavu déle vydrží – můžeš si ji rozdělat třeba za tři dny.

bigstock-smoked-ham-180029314.jpg

Šunka se prodává v mnoha verzích. Ne všechny jsou dobré.
bigstockphoto.com
Šunka s vyšším než 80% podílem masa už je dobrá. Čím víc masa, tím líp.

Jak vybrat masný výrobek, který jednou za čas v jídelníčku projde?

Kvůli vyššímu obsahu živočišného tuku nemají párky, klobásy a jiné masné výrobky ve zdravém jídelníčku moc co dělat. V jedné běžné porci se totiž tuku ukrývá i tolik, kolik bys ho měla přijmout za celý den. Následky pravidelné takhle tučné stravy si asi umíš představit.

I tady platí, že čím víc masa, čím míň soli a tuku, tím lepší uzenina. Podíl masa by neměl klesnout pod 80 %. To nejmenší zlo se dá vybrat třeba i na obyčejné opékání špekáčků na ohni. Jenom tomu věnovat trochu času a nebrat to první, co ti přijde pod ruku. Nutno ale dodat, že pokud se tenhle prohřešek stane jednou za čas, nestřílí se za to a po jednom takovém jídle skutečně neztloustneš ani si nevykoleduješ nějakou chorobu.

Jak jsi na tom s uzeninami, šunkou a masem ty? Vybíráš si?

Související články