Snažíš se zhubnout? Zaplň bříško konjakem. Poděkuje ti!

Bigstockphoto
|
23. 10. 2022
|
A poděkuje ti nejen bříško, ale i celé tělo, které se bude cítit syté, aniž by přijímalo další a další kalorie, dost možná přebytečné. Pojď se seznámit s konjakem.

Pokud ti konjak evokuje koňak, musíme tě zklamat. Nemá s ním nic společného. I tak bys ho ale měla znát, zvlášť pak pokud se snažíš dodržovat redukční jídelníček, abys úspěšně hubnula bez hladu a trápení. Co to konjak je, kde se vzal a proč si ho dát v podobě nudlí, špaget nebo rýže?

Tohle je konjak, seznamte se

Konjak je užitková rostlina a tradiční asijská potravina. Nejčastěji se s ní dá setkat v Japonsku jako s konnyaku. V dávných dobách šlo o nedostatkové zboží, které bylo určeno jen pro japonskou královskou rodinu. Poté se konjak dočkal uznání v Číně, kde ho poprvé prohlásili za zdraví prospěšnou potravinu – Číňani ho využívali k léčbě astmatu, nádorů nebo kožních onemocnění. A je to teprve asi 100 let, co je konjak pochoutkou pro všechny vrstvy.

Vysoko mimo civilizaci se pěstuje rostlina Amorphophallus konjac, z níž se pak k dalšímu zpracování využívá hlíza. Z té se vyrábí konjaková mouka, která je základem konjakových potravin – nudlí, špaget nebo rýže.

Zasytí, ale nerozhodí energetickou bilanci

Potraviny vyrobené z konjaku se hodí nejen pro všechny hubnoucí, ale prakticky pro každého – jde totiž o dobře vstřebatelnou vlákninu, která efektivně snižuje pocit hladu, aniž bys do sebe dostala ohromné množství kalorií navíc. Ke všemu glukomannan (vláknina), který je v konjaku obsažený, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. A to chceš.

Konjakové potraviny jsou nízkoenergetické – ve 100 g nudlí se ukrývá jen 42 kJ (10 kcal), z toho 0,8 g tvoří sacharidy, 0,5 g tuky a 0,5 g bílkoviny. Zato svoje tělo oblažíš 4 g vlákniny (denní dávka je cca 28 g). Jednotlivé potraviny a výrobky konkrétních značek se svými výživovými údaji liší jen nepatrně.

bigstock-konjac-pasta-with-tomato-sauce-412873504.jpg

Konjakové nudle si klidně dopřej jako špagety.
Bigstockphoto
Konjakové potraviny se dají připravit na sladko i slano.

Konjakové potraviny si pro jejich vlastnosti zamilovali vyznavači low carb stravování i ketogenní diety. Dá se s nimi totiž kouzlit, jen se to musí umět.

Ani s konjakem se to ale nesmí přehánět. Tahle bašta totiž může být pro někoho hůř stravitelná, takže je fajn vyzkoušet to poprvé na malé porci a pak se podle výsledků zařídit. Ideální je pak dopřát si jen jednu porci denně.

Co s konjakovými potravinami v kuchyni?

Když obal s konjakovými nudlemi nebo jinou formou poprvé otevřeš, asi se pořádně vyděsíš. Příšerně totiž smrdí. Onoho neuvěřitelného zápachu se ale zbavíš vylitím nálevu a poctivým propráním ve vodě – na tomhle kroku skutečně nešetři.

Potom už si s nimi můžeš dělat, co chceš. Obvykle stačí potraviny krátce povařit a servírovat. Vynikající jsou s boloňskou omáčkou nebo třeba s fazolkami na slanině. Rýži si zase vychutnáš s borůvkami, malinami nebo jiným oblíbeným ovocem a řeckým jogurtem nebo skyrem. Tak dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články