Seriál o hubnutí: jak efektivní je dieta podle krevních skupin?

Bigstockphoto
|
20. 04. 2023
|
Diet, které slibují zaručený úspěch, je nepřeberné množství. Tentokrát jsme se zblízka podívaly na dietu podle krevních skupin.

O téhle dietě slyšel kdekdo a nejspíš i ty o ní víš, že doporučuje a zapovídá konkrétní druhy potravin podle toho, jakou krevní skupinu dotyčný člověk má. Jak to vypadá v reálu? A je tahle dieta dlouhodobě udržitelná?

Jak dieta podle krevních skupin funguje

Základem téhle diety je teorie, že metabolismus lidí z rozdílnými krevními skupinami se liší a jinak zpracovává potraviny. Skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B má antigen B, skupina AB má oba a skupina 0 nemá antigen žádný.

Zatímco některé potraviny se pro jednu skupinu opravdu hodí, jiné jí neprospívají. Proto existuje seznam potravin vhodných, neutrálních a zakázaných pro konkrétní skupinu.

Krevní skupiny a jejich potraviny

Jak na tom tedy jsme s jídlem v souvislosti s krevními skupinami?

Krevní skupina 0

Podle zakladatele, jímž byl v 80. letech 20. století doktor Peter d’Adamo, je tahle krevní skupina nejstarší. Kolovala lidem v žilách v těch dobách, kdy byl hlavním způsobem obživy lov. Proto je pro nejpřirozenější konzumovat maso a na druhou stranu se můžou potýkat s problémy při konzumaci mléčných výrobků. Tenhle jídelníček se dost podobá paleo stravování.

Vhodné: jehněčí, skopové a hovězí maso, treska, makrela, sleď, vlašské ořechy, dýňová semínka, lněný a olivový olej, černooký hrách a strakaté fazole, listová zelenina, fíky a blumy, kari, kurkuma, kayenský pepř a karob. K pití jsou ideální bylinkové čaje – z lípy, zázvoru, moruše a šípků.

Neutrální: králík, krocan, kuře, kachna, kapr, mořský pstruh, tuňák, humr, měkkýši, ústřice, tofu, kozí sýr, mozzarella, máslo a sójové mléko, z tuků kokos, řepkový a sezamový olej, pekanové ořechy a mandle, slunečnicová semínka a jedlé kaštany. Dál zelené fazole a fazolové lusky, zelený hrách, sójové boby, červené fazole, hnědá a divoká rýže, rýžová a žitná mouka, pohanka, chřest, zelená cibule a ředkvičky, jahody a ostružiny, chilli, kardamom a rozmarýn, čokoláda. K pití ještě ujde zelený čaj, heřmánek, ženšen a šalvěj.

Zakázané: vepřové maso, husa, losos, chobotnice, škeble, kaviár, sumcovité ryby, kefír, camembert, mák, pistácie, para ořechy a kešu, čočka a modrá fazole, pšeničná, ovesná a bílá mouka, mouka s obsahem lepku, brambory, květák, houby, banán, meloun, mandarinka, skořice, vanilka, černý a bílý pepř. Z bylinek je nevhodná třezalka, aloe vera a jetel.

Krevní skupina A

Krevní skupina A je tzv. vegetariánská nebo zemědělská. Ve své podstatě je opakem krevní skupiny 0, živočišné bílkoviny u těchhle lidí způsobují zadržování vody a obecně živočišné produkty zpomalují jejich metabolismus. Podobně můžou reagovat i na mléčné výrobky.

Vhodné: mořská štika, kapr, pstruh, makrela, zakysané výrobky, tofu, v malém množství jogurt a sýry, arašídy, mandle a vlašské ořechy, olivový olej, dýňová a slunečnicová semínka, všechny druhy luštěnin, žitná, ovesná a rýžová mouka, česnek, mrkev a čekanka, ananas, blumy, třešně a meruňky, zázvor a miso. Ideální bylinky jsou heřmánek a zázvor, doporučuje se pití zeleného čaje.

Neutrální: krůtí a kuřecí maso, žralok a tuňák, kozí sýr, ricotta, mozzarella, lískové ořechy a řepkový olej, bílá a divoká rýže, grahamová mouka, bulgur a kuskus, celer, červená řepa a chřest, broskve, jablka a datle. Z koření je neutrální máta, paprika, anýz, kari a tymián. Neutrální bylinky jsou moruše, pampeliška a lípa.

Zakázané: vepřové, hovězí, skopové a jehněčí maso, ústřice, kaviár, škeble, plnotučné mléčné výrobky a vejce, pistácie, para ořechy a kešu, bílá a celozrnná pšeničná mouka, rajčata, kapusta, mango, banány, papája. Z koření se nehodí chilli, kajenský pepř, bílý a černý pepř. Z bylinek by se krevní skupina A měla vyhnout šťovíku a jetelu lučnímu.

bigstock-grilled-fish-on-oiled-paper-an-359685529.jpg

Dieta podle krevních skupin doporučuje a zapovídá konkrétní druhy potravin.
Bigstockphoto
Trefí se ti tahle dieta třeba do oblíbené ryby nebo masa?

Krevní skupina B

Krevní skupina B je tzv. kočovnická, můžeme říct, že tihle lidé jsou od přírody všežravci. Jejich jídelníček je nejvyváženější.

Vhodné: krůtí, jehněčí a skopové maso, losos, treska, nízkotučné mléčné výrobky, olivový olej, fazol modrý a sója, oves a špalda, brambory a houby, zelená zelenina, banány, švestky, ananas a hroznové víno, zázvor, kari a kajenský pepř. Z bylinek se hodí šípek, šalvěj a ženšen.

Neutrální: telecí, hovězí, tuňák, kapr, máslo, sýr, plnotučné mléko, mandle, para ořechy a lněný olej, fazolové lusky, bílé a červené fazole, basmati rýže, grahamová a bílá mouka, kopr, chřest a řepa, mango, jablka, borůvky. Z koření bazalka, pažitka, chilli, tymián a koriandr. Z bylinek pak mateřídouška a heřmánek, k pití se doporučuje zelený čaj.

Zakázané: vepřové maso, škeble, ústřice, ančovičky, sójové produkty, kukuřičný a slunečnicový olej, sezamová semínka, kokos, strakaté fazole, červená a zelená čočka, ječmen, žito, pšenice a pohanka, olivy, dýně, granátové jablko. Z koření se nehodí skořice, bílý a černý pepř, z bylinek pak lípa a aloe vera.

Krevní skupina AB

Kombinace skupin A a B je právě krevní skupina AB. To, co škodí oběma skupinám, škodí i téhle. To, co jim prospívá, prospívá i jí. Nemusí v tom ale panovat úplná shoda. A teď konkrétně.

Vhodné: králičí, krůtí, jehněčí a skopové maso, losos, treska, tuňák, ricotta, mozzarella, sýr cottage, kefír, arašídy, olivový olej, zelená čočka, modré a červené fazole, ovesná a rýžová mouka, rýže basmati, celer, brambory, kapusta, červená řepa, třešně, kiwi, ananas, fíky. Z koření kari a miso, z bylinek šípky a heřmánek. K pití se doporučuje zelený čaj.

Neutrální: játra, bažant, sleď, kapr a sumcovité ryby, čedar, eidam, sýr, syrovátka, sójové mléko, řepkový a lněný olej, mandle a pistácie, fazolové lusky, červená čočka, bílá a grahamová mouka, kuskus, čínské zelí, mrkev, kedlubna, křen, jablka, meruňky, vodní meloun. Dál pak bazalka, bobkový list a rozmarýn, šalvěj, moruše a pampeliška.

Zakázané: červené a kuřecí maso, uzený losos, humr a ančovičky, parmazán, plísňové sýry, semínka a kokos, černé fazole, pohankové krupky, zelená paprika, bílá kukuřice, černé olivy, banány, granátové jablko, chilli, bílý a kajenský pepř, aloe vera, lípa a podběl.

bigstock-fresh-tofu-and-sliced-tofu-on-402357140.jpg

Mlsné jazýčky by si nejspíš moc nevybraly...
Bigstockphoto
Tuhle dietu bys musela držet do konce života a jíst pořád stejně, abys nepřibrala.

Je tahle dieta k něčemu?

Co se hubnutí týče, to asi přijde, protože když se do toho pustíš, budeš si muset hlídat, co jíš. Pokud ti navíc vhodné a neutrální potraviny nechutnají, výběr budeš mít hodně omezený, dokonce se můžeš dopracovat do fáze, když budeš jíst ukrutně málo, protože radši nic (nebo málo) než to, co ti nechutná. Může se tedy snadno stát, že při návratu k běžné stravě (a běžnému kalorickému příjmu) se ti kila s plnou parádou vrátí. Proto bys měla dietu podle krevních skupin brát jako dlouhodobý životní styl, když už teda něco…

Máš s touhle dietou zkušenosti? 

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články