Pekelně pálivá malajská polévka laksa zahřeje i zasytí

bigstockphoto.com
|
14. 01. 2021
|
Slyšela jsi někdy o laksa soup? Pikantní polévce s kokosovým mlékem, která je jedním ze základních jídel peranakanské kuchyně? Pokud ne, měla bys to rychle napravit!

Tahle ostrá lahůdka pochází z kuchyně čínských přistěhovalců z Malajského souostroví. Pochutnat si na ni proto můžeš nejen v Malajsii a Singapuru, ale taky v Indonésii nebo jižním Thajsku.

Základem polévky, kterou jsme v redakci interně pojmenovali „anticovid“, jsou rýžové nudle s kuřetem, rybou nebo krevetami. Chybět nesmí ani voňavá skořice, kokosové mléko a pořádná dávka chilli papriček. Tak co? Troufneš si?

Na laksu budeš potřebovat:

Postup přípravy pikantní polévky laksa:

  • Připrav si vysokou nádobu a ponorný mixér. Cibuli s česnekem oloupej a nakrájej na menší kousky. Očištěný zázvor na kostičky. Z citronové trávy ukroj cibulku a nakrájej na malá kolečka. Vše nasyp do nádoby.
  • Přidej zhruba dvě polévkové lžíce červené kari pasty, lžíci sezamové pasty tahini, přisypej zhruba čtvrt balíčku kurkumy a špetku pepře. Nezapomeň ani na lžičku mleté skořice, šťávu z citronu, zhruba dvě lžíce sójové omáčky a polévkovou lžíci omáčky teriyaki.

bigstock-traditional-malaysian-soup-ass-348343984.jpg

Laksa soup příjemně zahřeje.
bigstockphoto.com
Už jsi tuhle polévku ochutnala? Doporučujeme!
  • Dle chuti přidej nakrájenou chilli papričku nebo její sušená semínka. Ponorným mixérem vše důkladně rozmixuj na hladkou pastu.
  • Připrav si větší hrnec, ve kterém necháš rozehřát konopný nebo slunečnicový olej. Jakmile bude olej rozpálený, nasypej do něj na minutku nebo dvě kardamomové tobolky a bobkový list.
  • Jakmile se koření rozvoní (nespal ho!), přidej k němu připravenou pastu a dvě lžíce třtinového cukru. Restuj zhruba tři minuty a zalij kuřecím nebo zeleninovým vývarem (případně kombinací obojího). Nech pomalu probublávat a vař maximálně 20 minut.
  • Mezitím si rozpal troubu a připrav kuře. Kuřecí prsa omyj, očisti, posol a vcelku je nalož do kelímku kvalitního bílého jogurtu a na kostičky nakrájeného ananasu (případně ananasové šťávy). Ananas totiž obsahuje enzymy, které maso příjemně změkčí a to zůstane i po upečení krásně šťavnaté, plné chuti a hlavně nevysušené.
  • Maso můžeš marinovat klidně přes noc, pokud už se ale polévky nemůžeš dočkat, klidně ho takhle vlož do trouby předehřáté na 140 stupňů Celsia. Občas na něj koukni a v pekáčku ho obrať, ať je krásně propečené ze všech stran.
  • Před koncem vaření do polévky přidej dvě lžíce rajčatové passaty, plechovku kvalitního kokosového mléka a dochuť pepřem, lžičkou mleté skořice, případně cukrem nebo sójovou omáčkou.
  • Než se kuře upeče, uvař si rýžové nudle (ideálně ty na pad thai). Přeceď je a rozděl do misky. V dalším rendlíku si uvař vajíčka na hniličku. Jakmile začne voda vařit, vajíčka opatrně s pomocí polévkové lžíce vlož do vody a vař přesně sedm minut.
  • Kuře po cca hodině pečení přendej do rendlíku a ještě cca 20 minut vař v tekutině. Část tekutiny můžeš propasírovat přímo do polévky. Bude sladší a chutnější. Před podáváním z polévky vylov tobolky kardamomu a bobkové listy.
  • Vajíčka oloupej a rozkroj na poloviny, lístky koriandru párkrát překroj a cibulku nakrájej na tenká kolečka. Arašídy podrť v mixéru. Kuře rozkrájej na plátky a vlož ho na nudle.
  • Přilij ohřátou polévku a ozdob pořádnou porcí koriandru, zelené cibulky a arašídů. Na závěr posypej sezamovými semínky a připoj klínek limetky. Protože je polévka neskutečně vydatná, můžeš ji klidně servírovat jako hlavní chod.

Vyzkoušela jsi polévku laksa? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jak ti chutnala.

Související články