Pekanové ořechy: stvoříš z nich luxusní koláč a pomůžou ti s pamětí i zažíváním

Shutterstock
|
21. 12. 2022
|
Každý milovník oříšků by je měl zkusit. Svou jemnou chutí ho totiž dostanou do kolen, a když se přidají na koláč, nemůže se dostavit nic jiného než nebe v puse.

Pekanové ořechy se tváří trochu jako vlašáky, chuťově jsou ale nasládlejší a jemnější a taky jsou měkčí, což může být pro někoho velká výhoda. Plody ořechovce pekanového jsou peckovice (asi jako meruňky), takže oříšky, které si pak koupíš v obchodě, jsou vlastně semena původně ukrytá uvnitř pecky.

Ačkoli jsou populárnější a rozšířenější v anglosaských zemích (snad proto, že pocházejí ze Severní Ameriky), i u nás už si získávají své příznivce, což je jednoznačně dobře. Jsou totiž nabité vitamíny a minerály, prospěšnými tuky a vlákninou, takže co se zdravého jídelníčku týče, mají zelenou. Stejně jako u ostatních oříšků, i u těch pekanových je třeba dávat si pozor na konzumované množství – jsou totiž dost kalorické.

Z vitamínů musíme jmenovat vitamín C, B, A a E a z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek a železo.

Pekanovými oříšky proti vysokému cholesterolu a stárnutí

Už to vyplynulo z toho, co padlo – pravidelná konzumace pekanových oříšků v přiměřeném množství (s ohledem na kalorický příjem a výdej a poměr makroživin v jídelníčku) může tělu pořádně prospět. Jak?

  • Působí proti oxidačnímu stresu, protože obsahují antioxidanty. Zpomalují tedy stárnutí buněk a snižují riziko vzniku rakovinného bujení.
  • Obdivuhodných 72 % z každého oříšku tvoří prospěšné tuky. Jejich příjem pak dokáže snižovat hladinu LDL cholesterolu (toho „zlého“).
  • Máš-li potíže s pokožkou a hojením ran, zinek obsažený v oříškách ti s tím může pomoct. Stejně tak je zinek prospěšný i pro mozek, konkrétně pro paměť, učení a emoce.
  • Díky hořčíku, který v pekanových oříškách najdeš, si na tebe jen tak nepřijdou svalové křeče.
  • Průměrná porce 10 g denně dokáže při dlouhodobém užívání snížit riziko vzniku postmenopauzální rakoviny prsou.
  • vlákninou si budeš libovat. Zajistí ti totiž správné fungování trávicí soustavy a snižuje riziko vzniku rakoviny střev. Zkrátka udržuje střeva ve formě!
  • Pomáhají i s hubnutím, tedy když se to s nimi nepřehání. Tuky mají vyšší sytící efekt než hojně konzumované sacharidy (například pečivo, rýže, těstoviny a další dobroty), takže tě spíš uspokojí. Neboj se s k sváče sáhnout třeba po skyru a několika pekanových oříšcích. Pak budeš mít v bříšku jako v pokojíčku.
  • Kombinace obsažených látek celkově posiluje imunitu.
  • L-arginin, který v pekanech nechybí, je zase perfektní pro kvalitu tvých vlasů a skvělý stav pokožky a pleti.

Co s pekanovými ořechy? Bašti je hned nebo je přidej do pečení

Pekany si můžeš dát pěkně ze sáčku hned do pusy, ale taky je bez obav přidej do domácího müsli, samotné do jogurtu, nasekej je na zapečené těstoviny, zeleninový salát nebo do kaše z ovesných vloček.

Kouzlit s nimi můžeš i při pečení – zkus je nasekat jako zdobení na roládu nebo si upeč skvostný pekanový koláč ořechy, který si musí snad každý chtě nechtě zamilovat! Ale o něm někdy příště…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články